default-image

Θεαματική εικόνα: Οι καπνοί της Αττικής έφτασαν στην Κρήτη

Κρήτη
Θεαματική εικόνα: Οι καπνοί της Αττικής έφτασαν στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανησυχία σκόρπισε στους κατοίκους της Ιεράπετρας ο καπνός που απλώθηκε πάνω από την Κρήτη, ενώ αμέσως διερωτήθηκαν αν σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη πυρκαγιά κοντά.

Όπως φαίνεται και στη φωτογραφία, που τραβήχτηκε στην Ιεράπετρα, είναι αισθητοί οι καπνοί που έχουν «κατακλύσει» το περιοχή.

Τι συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα;

Είναι απίστευτο και όμως αληθινό.

Οι καπνοί από τις μεγάλες πυρκαγιές στην Αττική έχουν φτάσει και στο Λασίθι, κάτι που φαίνεται και μέσω Δορυφόρου, όπως επιβεβαιώνει και η τηλεόραση του Σκάι.

Το περιστατικό επιβεβαιώνει και η Πυροσβεστική Υπηρεσία και μάλιστα ο κ. Μαραγκάκης, Περιφερειακός Διοικητής Κρήτης στο Πυροσβεστικό Σώμα, δηλώνει στο neakriti.gr:

«Είναι κάτι που συμβαίνει συχνά. Όταν ο άνεμος είναι ευνοϊκός, τότε έχουμε τέτοια φαινόμενα στην Κρήτη».

Παράλληλα, ανέφερε: «Το νέφος από τη μεγάλη πυρκαγιά της Αττικής είναι αισθητό σε διάφορα σημεία της Κρήτης, όπως η Μεσσαρά και τα Σφακιά».

Όπως ήταν φυσικό, η αναστάτωση για τους κατοίκους του Λασιθίου ήταν πολύ μεγάλη. Ιδιαίτερα την ώρα που σπίτια και δάση καίγονται στην Αττική, ο φόβος «αυξήθηκε» κατακόρυφα.

Ωστόσο, η Πυροσβεστική καθησυχάζει ότι δεν πρόκειται για κάποια πυρκαγιά στην Κρήτη.

Πώς καταφέραν οι άνεμοι να "φέρουν" τους καπνούς στην Κρήτη

Ο μετεωρολόγος του Εθνικού Αστεροσκοπείου, Στρατής Βουγιούκας, εξηγεί στο neakriti.gr, με ποιο τρόπο κατάφεραν οι άνεμοι να "φέρουν" τους καπνούς μέχρι την Κρήτη και δη την Ιεράπετρα:

"Στην Αττική έπνεαν ΒΔ άνεμοι, σε όλο το Αιγαίο είχαμε ένα ομαλό ρεύμα που μετέφερε τον καπνό μέχρι την Κρήτη. Στη συνέχεια γίνεται διάχυση του καπνού γι' αυτό και το πλούμιο του καπνού μεγαλώνει σε έκταση. Επίσης οι άνεμοι συναντώντας την Κρήτη στρέφονται σε πιο δυτικούς, οπότε όπως είναι δυτικό το ρεύμα μεταφέρει τον καπνό ανατολικότερα. Στη συνέχεια στο εσωτερικό της Κρήτης δημιουργούνται καναλισμοί που μεταφέρουν τον καπνό και στα νότια τμήματα. Ο λόγος που δεν αραίωνε το συγκεκριμένο ρεύμα είναι επειδή έρχονταν συνεχώς άνεμοι από την Αττική. Από το μεσημέρι και μετά, που άλλαξε η φορά του ανέμου στην Αττική, έπαψε πλέον να τροφοδοτείται με καπνό η Κρήτη."

Ρεπορτάζ: Γιώτα Αρχοντάκη - Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News