default-image

Με... συνταγογράφηση από Σεπτέμβριο τα φυτοφάρμακα

Κρήτη
Με... συνταγογράφηση από Σεπτέμβριο τα φυτοφάρμακα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κοντά είναι ο καιρός που όσοι δεν πέρασαν από... "το θρανίο" για να λάβουν την πιστοποίηση των περίφημων σεμιναρίων για τη χρήση των φυτοφαρμάκων δε θα μπορούν πλέον να προμηθεύονται φυτοφάρμακα για τις ανάγκες των καλλιεργειών τους, αφού από το Σεπτέμβριο μπαίνει σταδιακά σε εφαρμογή η υποχρεωτική ηλεκτρονική συνταγογράφηση των γεωργικών φαρμάκων.

Συγκεκριμένα, από τις 18 Σεπτεμβρίου θα είναι και στην πράξη υποχρεωτική η ηλεκτρονική συνταγογράφηση των γεωργικών φαρμάκων, αφού με βάση νεότερη υπουργική απόφαση θα μπει κανονικά σε λειτουργία η ηλεκτρονική εφαρμογή για την καταχώριση των συνταγών χρήσης φυτοπροστατευτικών για όλες τις προσυλλεκτικές και μετασυλλεκτικές χρήσεις. Και θα αφορά σε όλες τις καλλιέργειες, με εξαίρεση τα αρωματικά, τα ανθοκομικά και τα δασικά είδη και τις καλλιέργειες ήσσονος σημασίας (π.χ. ακτινίδια, ακρόδρυα κ.λπ.).

Αναλυτικότερα, στην ΚΥΑ που υπογράφουν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλη Κόκκαλη, αναφέρονται τα εξής:

 «Η συνταγή χρήσης γεωργικού φαρμάκου, η οποία φέρει τον τύπο του υποδείγματος του άρθρου 9, εκδίδεται μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής του άρθρου 3 για τη λιανική πώληση ενός ή περισσότερων γεωργικών φαρμάκων, τα οποία είναι φυτοπροστατευτικά προϊόντα, σύμφωνα με τον ορισμό της παρ. 1 του άρθρου 2 του Κανονισμού (Ε.Κ.) αριθ. 1107/2009, και τα οποία προορίζονται να χρησιμοποιηθούν από επαγγελματίες χρήστες γεωργικών φαρμάκων, είτε για προληπτικούς, είτε για θεραπευτικούς σκοπούς».

Εξάλλου, στην παράγραφο 3 του άρθρου 1 αναφέρεται ότι «η συνταγή χρήσης γεωργικού φαρμάκου προορίζεται για συγκεκριμένο στόχο φυτοπροστασίας ή ομάδα στόχων σύμφωνα με την ορθή πρακτική φυτοπροστασίας. Στη συνταγή χρήσης γεωργικού φαρμάκου καταγράφεται η δοσολογία και ο χρόνος επέμβασης, με τρόπο τέτοιο ώστε να εξασφαλίζεται αποδεκτή αποτελεσματικότητα με την ελάχιστη αναγκαία ποσότητα».

Οι έλεγχοι

Με ποιον τρόπο, όμως, θα γίνονται οι έλεγχοι; Στην ίδια απόφαση αναφέρεται ότι:

«αρμόδιες Αρχές για τον έλεγχο εφαρμογής των διατάξεων της παρούσας απόφασης είναι οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των κατά τόπους Περιφερειακών Ενοτήτων και τα Περιφερειακά Κέντρα Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Σε περίπτωση διαπίστωσης παράβασης των διατάξεων της παρούσας, οι ελεγκτές συμπληρώνουν ειδικό έντυπο ελέγχου, τη μορφή του οποίου καθορίζει η Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και εφαρμόζεται το άρθρο 7 της παρούσας.

Τα αποτελέσματα των ελέγχων λαμβάνονται υπόψη για το σχεδιασμό και τη διενέργεια των επόμενων ελέγχων (ανάλυσης επικινδυνότητας), σε συνδυασμό με το ετήσιο πρόγραμμα επίσημων ελέγχων στα γεωργικά φάρμακα που καταρτίζεται από τη Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».

Θετικές οι εκτιμήσεις του ΓΕΩΤΕΕ

Τι λέει, όμως, για το θέμα αυτό ο γεωτεχνικός κόσμος; Ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ, Αλέκος Στεφανάκης, δηλώνει τα εξής:

«Τα φάρμακα είναι ουσίες οι οποίες με σωστή χρήση είναι εργαλεία δουλειάς, για πρόληψη των φυτών, των ζώων, των ανθρώπων. Αν όμως δε γίνει σωστή χρήση, είναι δηλητήρια. Κατά συνέπεια η συνταγογράφηση σημαίνει οδηγίες για την κατάλληλη εφαρμογή του κατάλληλου φαρμάκου. Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο και ο γεωτεχνικός κόσμος είναι ασφαλώς υπέρ της εφαρμογής αυτού του ζητήματος, γιατί βάζει σε μια σειρά όλη την αλυσίδα. Δεν έχει σχέση με τη φορολογία. Είναι στο πλαίσιο της εφαρμογής του αυτοελέγχου από το χωράφι μέχρι το τραπέζι και της προστασίας του καταναλωτή...».

Ο κ. Στεφανάκης ξεκαθαρίζει ότι στην απόφαση αυτή συμπεριλαμβάνονται και τα φάρμακα που δίνονται για την κτηνιατρική χρήση, ενώ ο ίδιος εξηγεί ότι, αν κάποιος παραγωγός δεν έχει παρακολουθήσει το σεμινάριο, θα του δοθεί η δυνατότητα να εκπαιδευτεί και σήμερα αν το επιθυμεί, κάτι που θα πρέπει να το δει με το γεωπόνο του. «Θα μπορεί πάντως μέχρι τότε να λαμβάνει φάρμακα μέσω κάποιου άλλου συναδέλφου του που έχει πιστοποίηση», καταλήγει ο κ. Στεφανάκης.

Βέβαια, όπως κατ' επανάληψη έχει δημοσιεύσει η εφημερίδα "Νέα Κρήτη", ένα πολύ μικρό μέρος αγροτών έχει περάσει από τα θρανία των σεμιναρίων αυτών από το 2015 και μετά, και αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα που θα το βρουν μπροστά τους οι παραγωγοί. Ωστόσο, έχει διευκρινιστεί πολλές φορές ότι δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει πρόβλημα ένας ερασιτέχνης παραγωγός που θέλει να προμηθευτεί για να ψεκάσει στον κήπο του ένα βιολογικό σκεύασμα, όπως το θειάφι, ή τα χαλκούχα σκευάσματα, το βάκιλο και άλλα. Τουλάχιστον αυτό έχει ξεκαθαριστεί και θα φανεί στην πράξη αν ισχύει ή όχι.

ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Κατάργηση υπαρχόντων δραστικών ουσιών

Στο μεταξύ, σύντομα μέσα από επερχόμενους ευρωπαϊκούς κανονισμούς θα καταργηθεί το 1/5 των δραστικών ουσιών στη φυτοπροστασία.

Με ενημερωτικό του δελτίο, ο Ελληνικός Σύνδεσμος Φυτοπροστασίας προειδοποιεί για τις επιπτώσεις από τους νέους ευρωπαϊκούς κανονισμούς που αναμένεται να ψηφιστούν στους επόμενους μήνες και, σύμφωνα με σχετική μελέτη, αναμένεται να έχουν ως αποτέλεσμα την απόσυρση του 1/5 των υπαρχόντων δραστικών ουσιών στη φυτοπροστασία. Πιο αναλυτικά, στο δελτίο του, ο ΕΣΥΦ αναφέρει τα εξής:

«Tους επόμενους μήνες αναμένονται εξελίξεις με νέες νομοθεσίες, τις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να προσαρτήσει στο ήδη αυστηρό νομοθετικό περιβάλλον για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα (φ/π). Μελέτη που ανατέθηκε από τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Φυτοπροστασίας στη συμβουλευτική εταιρεία Steward Redqueen, με βάση στοιχεία που παρείχαν οργανώσεις-μέλη της Copa Cogeca και τεχνικά ινστιτούτα, εξέτασε το συσσωρευτικό αντίκτυπο αν υιοθετηθούν οι νέες νομοθεσίες. Οι συνέπειες αναμένονται να είναι δραματικές για τη γεωργία της Ε.Ε.

Η έλλειψη εργαλείων φυτοπροσταασίας αναμένεται να επιφέρει:

* Μείωση αποδόσεων έως και 40% σε μεγάλες καλλιέργειες (π.χ. σιτηρά, αμπέλι κ.ά.).

* Μείωση αποδόσεων καλλιεργειών στην Ε.Ε. έως και 7% για τα σιτηρά, 31% για το αμπέλι και 40% για την ελιά.

* Απώλειες 17 δισ. ευρώ της συνολικής κερδοφορίας των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

* Κίνδυνο 1,2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας να χαθούν.

Το πρόβλημα εντείνεται περισσότερο σε ειδικές καλλιέργειες στις χώρες της Ε.Ε., όπως μεταξύ άλλων το βαμβάκι για την Ελλάδα. Για το λόγο αυτό, ο ΕΣΥΦ ανέλαβε πρωτοβουλία για σύσταση ειδικής ομάδας εργασίας από Έλληνες εμπειρογνώμονες, ώστε να αναδειχθούν οι πιθανές επιπτώσεις στη χώρα μας και να επικοινωνηθούν στις εθνικές και ευρωπαϊκές Αρχές. Η ομάδα εργασίας έχει εκπροσώπους από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωπόνων και επαγγελματιών γεωπόνων.

Οι καλλιέργειες που επιλέχθηκαν για να εξεταστούν οι επιπτώσεις αυτές στην Ελλάδα είναι: βαμβάκι, αμπέλι, ροδάκινο, μήλο, αχλάδι, πορτοκάλι, ντομάτα, αγγούρι και κρεμμύδι. Τα αποτελέσματα της μελέτης θα δημοσιευτούν».

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News