Ειδήσεις

Ζύμωσαν εφτάζυμο και γέμισαν με μυρωδιές την Κασταμονίτσα

Μαγευτικό το σκηνικό το βράδυ του Σαββάτου στην Κασταμονίτσα του Ηρακλείου όπου πραγματοποιήθηκε η ετήσια γιορτή του εφτάζυμου.

Έμοιαζε σαν ο χρόνος να γύρισε δεκαετίες πίσω. Γεμάτα πεζούλια κι ένα ολόκληρο χωριό πλημμυρισμένο από εικόνες , γεύσεις και μυρωδιές της κρητικής παράδοσης.  Σαν σε  σκηνικό κινηματογραφικής ταινίας που κατάφερε να δώσει ζωή στο παρελθόν με πρωταγωνιστές εκατοντάδες επισκέπτες και κυρίως τους κατοίκους της  Κασταμονίτσας που άνοιξαν τα σπίτια τους και τις ψυχές τους για την ετήσια γιορτή του εφτάζυμου και το φεστιβάλ παράδοσης.

Τα ήθη, τα έθιμα και οι παραδόσεις μας ξεδιπλώθηκαν στα γραφικά σοκάκια της Κασταμονίτσας. Μια περιήγηση στο χωριό και ταυτοχρόνως στο παρελθόν της Κρήτης. Οι επισκέπτες ξεχύθηκαν στα γραφικά σοκάκια και οι εκπλήξεις, οι συγκινήσεις, οι γεύσεις και τα αρώματα δεν είχαν τέλος. Σπίτια ανοιχτά να τους καλωσορίζουν με κάθε λογής κεράσματα.

Στο πλαίσιο της γιορτής εφτάζυμου οι επισκέπτες περιπλανήθηκαν στην Κασταμονίτσα όπου γυναίκες ετοίμαζαν μπροστά στα μάτια τους εδέσματα της παλιάς κρητικής κουζίνας.

Στο ένα στενό ζυμώματα, στο άλλο αργαλειοί, υφαντά και αδράχτια. Σε ένα ζωντανό μουσείο λαϊκής τέχνης μετατράπηκε η Κασταμονίτσα προσφέροντας συγκινήσεις σε μικρούς και μεγάλους.

 Το τέλος αυτής της μαγευτικής διαδρομής στα μονοπάτια της παράδοσης κατέληγε στην αυλή του δημοτικού σχολείου όπου με ένα μεγάλο κρητικό γλέντι έπεσε η αυλαία μίας ακόμη επιτυχημένης γιορτής εφτάζυμου με οργανωτή τον Τοπικό Μορφωτικό και Εξωραϊστικός Σύλλογος  Κασταμονίστας και με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.

Σχόλια