Ειδήσεις

Τι πρέπει να προσέξουν οι φοιτητές πριν νοικιάσουν ένα σπίτι

Την προσοχή σε γονείς και φοιτητές, ως προς την αναζήτηση φοιτητικής στέγης, εφιστά, με ανακοίνωσή της, η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης. Αφορμή της ανακοίνωσης στάθηκαν καταγγελίες που δέχτηκε για προβλήματα που δημιουργήθηκαν σε βάρος των παιδιών.

Ιδιαίτερα σε μια χρονική περίοδο λίγο πριν ανακοινωθούν οι βάσεις των Πανελληνίων, αυτές οι συμβουλές θα αποτελέσουν μεγάλο βοηθό για τους επίδοξους φοιτητές οι οποίοι, μαζί με τους γονείς τους, σε λίγο καιρό θα ψάχνουν για σπίτι.

Γι' αυτό λοιπόν το λόγο, η Ένωση εφιστά την προσοχή τόσο στους ιδιοκτήτες όσο και στους ενοικιαστές παρέχοντας συμβουλές πριν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την ενοικίαση του σπιτιού του φοιτητή προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα στο μέλλον.

Στην ανακοίνωση η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης αναφέρει:

«* Οι ενοικιαστές θα πρέπει:

- Να ελέγχουν την τοποθεσία του σπιτιού, τη γειτονιά και τι μας παρέχει αυτή (σούπερ-μάρκετ, τράπεζες, τακτική αστική συγκοινωνία, πρόσβαση στην πανεπιστημιούπολη κ.λπ.).

- Να προσέχουν το ύψος του ενοικίου, γνωρίζοντας ότι διαμορφώνεται ελεύθερα, με συμφωνία ιδιοκτήτη-ενοικιαστή (τους δεσμεύει και τους δύο). Καλό είναι να έχουμε κάνει ήδη μια έρευνα της επικρατούσας μισθωτικής αγοράς στην περιοχή που επιλέγουμε να νοικιάσουμε. Επίσης, ωφέλιμο είναι να προσπαθήσουμε να συλλέξουμε πληροφορίες για τη διαχειριστική συμπεριφορά για τον ιδιοκτήτη (π.χ. δύστροπος, παραπλανητικός, δεν κόβει αποδείξεις με ολόκληρο το τίμημα, κ.ά.).

- Δεν αποδεχόμαστε και δεν υπογράφουμε όρους που δεν κατανοούμε ή με τους οποίους δε συμφωνούμε απόλυτα. Σε πολλά συμβόλαια ενοικίασης περιέχονται όροι δυσμενείς για τους ενοικιαστές. Τέτοιους όρους τους διαγράφουμε.

- Η μίσθωση κατοικίας ισχύει για τρία χρόνια και ακόμα αναγράφεται η αύξηση του μισθώματος, π.χ. κάθε έτος 10%, εάν δεν αναγράφεται ισχύει το 75% του τιμαρίθμου του κόστους ζωής που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος για τους προηγούμενους 12 μήνες, π.χ. τιμάριθμος 4 x 75% = 3 ευρώ.

- Πάντα ερευνούμε τη βιωσιμότητα της κατοικίας, π.χ. εάν διαθέτει τον πρέποντα εξαερισμό, δεν παρουσιάζει υγρασία, υπάρχουν θερμοσίφωνα τα οποία δε λειτουργούν κ.ά. Ελέγχουμε καλά το σπίτι για να διαπιστώσουμε τυχόν βλάβες και να τις επισημάνουμε στον ιδιοκτήτη, ώστε να τις διορθώσει, πριν αρχίσουμε να κατοικούμε στο σπίτι.

- Η εγγύηση συμφωνείται ελεύθερα. Συνήθως είναι 1 με 2 μισθώματα (νοίκια) και δίδεται ως εγγύηση για την καλή τήρηση των όρων του συμβολαίου.

- Ο ιδιοκτήτης φέρει τα βάρη της κατοικίας.

- Ο ενοικιαστής δεν έχει ευθύνη για φθορές που οφείλονται στη συμφωνημένη χρήση.

- Μη πληρωμή της δαπάνης των κοινοχρήστων ισοδυναμεί σε μη πλήρωση ενοικίου.

- Η μίσθωση ορισμένου χρόνου λήγει αυτοδίκαια. Εάν ο ιδιοκτήτη δεν εναντιώνεται και ο μισθωτής (ενοικιαστής) εξακολουθεί να κάνει χρήση της κατοικίας, θεωρείται ότι ανανεώνεται αόριστα και για τα δύο μέρη. Παρέχεται η δυνατότητα του ενοικιαστή να αποχωρήσει από τη μίσθωση όταν το αποφασίσει, αφού βέβαια ενημερώσει τον ιδιοκτήτη ένα μήνα νωρίτερα. Αντίστροφα μπορεί και ο ιδιοκτήτης να ζητήσει την απόδοση της κατοικίας.

- Μετά τη λήξη της μίσθωσης, ο ενοικιαστής έχει υποχρέωση να παραδώσει την κατοικία στον ιδιοκτήτη στην κατάσταση που την παρέλαβε και εάν υπάρχουν ζημιές να τις αποκαταστήσει.

* Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει:

- Να φροντίζουν το μισθωτήριο συμβόλαιο να είναι γραμμένο με σαφείς και κατανοητούς όρους, και αντίγραφο αυτού να παραδίδουν στο μισθωτή.

- Να παραδώσουν σε καλή κατάσταση το σπίτι και εάν υπάρχουν ζημιές να τις αποκαθιστούν πριν το παραδώσουν στο μισθωτή.

- Να επικοινωνούν με σεβασμό με το μισθωτή, σε ώρες και μέρες επιτρεπτές.

- Να συμφωνούν πώς θα τους καταβάλλεται το μίσθωμα, αποφεύγοντας αιφνιδιαστικές απαιτήσεις.

Τέλος, ο ιδιοκτήτης φέρει τα βάρη της κατοικίας».

Σχόλια