default-image

Βρήκε "το δάσκαλο του" ο δάκος, ήρθαν τα φάρμακα

Κρήτη
Βρήκε "το δάσκαλο του" ο δάκος, ήρθαν τα φάρμακα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο καλός Θεούλης έσωσε την κατάσταση», μας είπε χαριτολογώντας χθες, επιβεβαιώνοντας και τα δικά μας ρεπορτάζ για τη δακοκτονία, ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Ευριπίδης Κουκιαδάκης, που ήταν πάντως στην ευχάριστη θέση να μας ανακοινώσει ότι έχουν έρθει τα περισσότερα φάρμακα και μπορεί σε ολόκληρη, προφανώς, την Κρήτη να ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες ο δεύτερος ψεκασμός για την καταπολέμηση του δάκου.

Οι υψηλές θερμοκρασίες του φετινού καλοκαιριού δεν ευνοούν την εξάπλωση του δάκου, που φαίνεται πως βρήκε... "το δάσκαλό του" στον... καιρό, με το κράτος να μην έχει καταφέρει να λειτουργήσει έγκαιρα για να προστατεύσει την παραγωγή του ελαιολάδου.

«Φάρμακα έχουν έρθει. Δεν έχουν έρθει όλα, αλλά καλύπτουμε προς το παρόν τις ανάγκες. Περιμένουμε και τα υπόλοιπα. Ουσιαστικά για το δεύτερο ψεκασμό τα έχουμε σχεδόν όλα. Εγώ σας μιλάω για το νομό Ηρακλείου, γιατί δεν μπορώ να έχω εικόνα για το τι γίνεται στους άλλους νομούς, αλλά φαντάζομαι πως κάτι ανάλογο ισχύει και στους άλλους νομούς της Κρήτης. Το σίγουρο είναι πάντως ότι, πέρα από τις δικές μας τις προσπάθειες, μας βοήθησαν και οι καιρικές συνθήκες», λέει ο κ. Κουκιαδάκης.

Στο ερώτημά μας για το πότε θα ξεκινήσει ο δεύτερος ψεκασμός, μας διευκρίνισε ότι αυτό θα το κρίνουν οι εργολάβοι και οι παγιδοθέτες, ανάλογα με την ανάγκη που υπάρχει σε κάθε περιοχή. Δεν ξεκινούν ταυτόχρονα, δηλαδή, όλες τις περιοχές, όπως ο ίδιος διευκρίνισε.

Να υπενθυμίσουμε ότι η φετινή χρονιά ξεκίνησε με πολύ μεγάλη ανησυχία, καθώς είχαν μπερδέψει τα πράγματα στην κεντρική εξουσία, τα συναρμόδια υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εσωτερικών, στο κομμάτι που έχει σχέση με τους διαγωνισμούς για την προμήθεια των φαρμάκων.

Μπορεί από τη μια να έχει δημιουργηθεί ήδη μεγάλη καθυστέρηση, αλλά από την άλλη την κατάσταση την έσωσαν οι καύσωνες του φετινού καλοκαιριού, που μόλις πήγαινε να "πάρει κεφάλι" ο δάκος, οι υψηλές θερμοκρασίες τον σκότωναν και του... έκοβαν τη φόρα.

«Ευτυχώς πάμε καλά»

Ο αγροτοσυνδικαλιστής Μιχάλης Καμπιτάκης, που ως πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κάτω Ασιτών έχει πάρει την εργολαβία για τις περιοχές του πρώην Γοργολαϊνίου, εκθιάζει τις προσπάθειες του Ευριπίδη Κουκιαδάκη, που, εκτός από τον καιρό, ήταν κι αυτές ο λόγος που τελικά εξελίσσονται καλά τα πράγματα.

«Οι πληθυσμοί του δάκου, όπως ακούω και από άλλες περιοχές, είναι παντού χαμηλά. Τώρα το τελευταίο διάστημα έκαναν μια κίνηση να αυξηθούν. Εγώ πήγα σήμερα (σ.σ. χθες) το πρωί και πήρα τα φάρμακα. Δε μου είπαν ποια μέρα θα αρχίσω, αλλά κρίνω ότι θα είναι ή Κυριακή ή Δευτέρα. Επομένως, χάρη στον Ευριπίδη Κουκιαδάκη, εκεί που πήγε να πάρει τα πάνω του ο δάκος, πήραμε τα φάρμακα και τώρα θα ψεκάσουμε. Πραγματικά ο άνθρωπος αυτός έχει κάνει πολύ καλή δουλειά»...

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News