default-image

Οργή Δημάρχου: Θέλουν ΒΟΑΚ σε... φέτες

Κρήτη
Οργή Δημάρχου: Θέλουν ΒΟΑΚ σε... φέτες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεγάλος ξεσηκωμός ετοιμάζεται στο νομό Λασιθίου, με πρωτοβουλία του δημάρχου Αγίου Νικολάου Αντώνη Ζερβού, για την απίστευτη λογική της σημερινής κυβέρνησης να "μοιράζει" το Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης σε δύο κομμάτια, αφήνοντας το Λασίθι εκτός επιχειρησιακών σχεδιασμών, κρίνοντας με γνώμονα όχι την ανάγκη κατασκευής σύγχρονου οδικού δικτύου, αλλά με βάση την υποτιθέμενη μικρότερη κυκλοφορία οχημάτων, από τον Άγιο Νικόλαο μέχρι και τη Σητεία. Χθες, ο κ. Ζερβός ανακοίνωσε ότι έχει συγκαλέσει σύσκεψη για τις 11 το πρωί μεθαύριο Δευτέρα με τη σύμφωνη γνώμη και των άλλων δημάρχων του νομού και μέσω της εφημερίδας "Νέα Κρήτη" θέλησε να απευθύνει μήνυμα προς την υπόλοιπη Κρήτη να συμπαρασταθεί στο Λασίθι και να αντιδράσει μαζί του, διεκδικώντας ο ΒΟΑΚ να αντιμετωπιστεί ως ένας και ενιαίος!

Όπως έχει αποκαλύψει ήδη η εφημερίδα μας, η κυβέρνηση σχεδιάζει την ανακατασκευή του δρόμου από τα Χανιά ως τη Χερσόνησο, με την εθνική οδό ως σύγχρονος αυτοκινητόδρομος να τελειώνει... εκεί! Κι αυτό γιατί η εθνική οδός που διέρχεται από το νομό Λασιθίου θεωρείται χαμηλού κυκλοφοριακού φόρτου και τα διατιθέμενα κονδύλια είναι περιορισμένα... Έτσι μπαίνει στις καλένδες και δίνεται προτεραιότητα σε άλλα τμήματα, που θα σχετίζονται και με το δίκτυο που θα αναπτυχθεί ταυτόχρονα με το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι! Πάντως, η Κρήτη έχει ανάγκη απ' άκρη σ' άκρη από ένα σύγχρονο αυτοκινητόδρομο, δηλαδή τετράιχνο, με δύο λωρίδες κυκλοφορίας συν μία βοηθητική ανά κατεύθυνση και με διαχωριστικό στηθαίο ασφαλείας τύπου New Jersey...

Με βάση λοιπόν τις κυκλοφοριακές μετρήσεις που διενήργησε πρόσφατα ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης και τις οποίες αποκάλυψε η "Νέα Κρήτη", αιτιολογείται ως πρώτης προτεραιότητας η υλοποίηση του μεγάλου αναπτυξιακού έργου για το κομμάτι "Χανιά-Χερσόνησος", ενώ το κομμάτι από Μάλια μέχρι Σητεία ιεραρχείται ως δευτερεύον, αφού οι κυκλοφοριακές ανάγκες είναι μικρότερες. Πάντως, ο σχετικός διαγωνισμός που προετοιμάζεται από το υπουργείο Υποδομών και τον ΟΑΚ Α.Ε. αφορά την ανακατασκευή από Χανιά έως Χερσόνησο.

Θα ξεσηκωθούν

Μετά την πρόσκληση που απηύθυνε η Γενική Γραμματεία Υποδομών σε τρεις εταιρείες, προκειμένου μέσα από τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης να επιλεγεί στις 21 Αυγούστου ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος του διεθνούς διαγωνισμού για τη "Μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση του τμήματος του ΒΟΑΚ Χανίων-Ηρακλείου" (νέος αυτοκινητόδρομος 142 περίπου χλμ.), ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός, με τη σύμφωνη γνώμη των δημαρχών του νομού Λασιθίου, συγκαλεί για μεθαύριο Δευτέρα 14 Αυγούστου, στις 11 το πρωί, ευρεία σύσκεψη στο Δήμο (Ρ. Καπετανάκη 7), προκειμένου να συζητηθεί και να μπει σε σωστή βάση το ζήτημα της διαχείρισης του ΒΟΑΚ και στο Λασίθι, που υφίσταται για μια ακόμα φορά αυτή την κατάφωρη αδικία. Μετά το πέρας της σύσκεψης θα δοθεί συνέντευξη Τύπου στους εκπροσώπους των ΜΜΕ.

Μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" χθες, ο Αντώνης Ζερβός ήταν καταπέλτης: «Να πιάσουμε να κάνουμε ένα τείχος του Βερολίνου στα όρια του νομού Ηρακλείου με το Λασίθι, να ξέρουμε ότι δεν ανήκουμε στην Κρήτη. Είναι τραγικό. Πουθενά αλλού στην Ελλάδα δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο, να τεμαχίζεται ο δρόμος που συνδέει το νησί από τη μια άκρια μέχρι την άλλη... Από πότε ένας δρόμος εξετάζεται πού έχει υψηλή κυκλοφορία και πού όχι, και τον άλλο που δεν έχει υψηλή κυκλοφορία δεν τον φτιάχνουμε; Δηλαδή αυτά είναι πρωτάκουστα. Δεν έχουν ξανασυμβεί τέτοια πράγματα...».

Καταλήγοντας, ο Αντώνης Ζερβός τονίζει ότι αυτή η απόφαση δεν έχει καμία λογική. «Είναι καθαρά "οικονομίστικη". Εκεί που θα έχει κίνηση, θα βάλουν διόδια, θα έχουν λεφτά, θα το κάνουν. Από την άλλη μεριά, "γιατί να το κάνουμε"; Στοιχεία για τις κυκλοφορίες που υπάρχουν στο νησί υπάρχουν από τη δεκαετία του '80. Η μελέτη του Μετσοβίου έχει τα πραγματικά καταγεγραμμένα στοιχεία για τα ρεύματα που πρέπει να γίνουν. Και δεν καταλαβαίνω γιατί βγαίνουν σήμερα και μιλάνε για νέες μελέτες. Ο νομός Λασιθίου ούτε ΤΕΙ πήρε, ούτε πανεπιστήμια πήρε. Τίποτα δεν έχει πάρει. Παρόλο που η ανάπτυξη του τουρισμού στην Κρήτη ξεκίνησε από τον Άγιο Νικόλαο...».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News