Ειδήσεις

Συγκίνηση για το υπερμηχάνημα, μετά τα 13 χρόνια "πληγής"

Τεράστια ανταπόκριση προκάλεσε το δώρο ζωής του ΙΤΕ στους Κρητικούς. Γιατί 13 χρόνια δεν τα κατάφερε το ΠΑΓΝΗ;

Το δώρο ζωής του ΙΤΕ στην κρητική κοινωνία, το πολύτιμο μηχάνημα που θα προσφέρει το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας για τη δωρεάν εξέταση ασθενών, σε μεγάλο βαθμό καρκινοπαθών, που αναγκάζονται σήμερα να μετακινηθούν στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη ώστε να υποβληθούν στην εξέταση PET/CT, όπως είναι το όνομα του μηχανήματος, έχει συγκινήσει τους Κρητικούς και έχει προκαλέσει τεράστια αίσθηση.

«Είμαστε εντυπωσιασμένοι από την ανταπόκριση του κόσμου στο άνοιγμα που κάνουμε προς την κοινωνία», δήλωσε χθες το πρωί ο πρόεδρος του ΙΤΕ κ. Νεκτάριος Ταβερναράκης, ενώ η θετική ανταπόκριση του κόσμου προκάλεσε και την παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Έρευνας και Καινοτομίας κ. Κώστα Φωτάκη, ο οποίος, αφού απένειμε τα εύσημα στο ΙΤΕ, αποκάλυψε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια ευρύτερη προσπάθεια αναβάθμισης των διαγνωστικών μεθόδων στην Κρήτη. Μάλιστα, σύντομα, όπως ανέφερε τόσο ο κ. Φωτάκης όσο και ο κ. Ταβερναράκης, πρόκειται να υπογραφεί το σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ ΙΤΕ-ΔΥΠΕ και Νοσοκομείου για τη λειτουργία του PET/CT, το προσχέδιο του οποίου έχει ήδη αποσταλεί.

Ο υπουργός έδωσε έμφαση στο ότι όλες οι διαδικασίες γίνονται με τον πλέον συνετό τρόπο, ότι πρόκειται για μια ανιδιοτελή προσφορά του ΙΤΕ προς την κοινωνία, στο πλαίσιο του ευρύτερου ανοίγματος της επιστημονικής κοινότητας, που αποτελεί στόχο τόσο του υπουργείου όσο και του ΙΤΕ, και στο γεγονός ότι έχει ληφθεί ιδιαίτερη πρόνοια, ώστε το κόστος να είναι ανεκτό από το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και να μην επιβαρύνει τον ασθενή, ο οποίος θα εξετάζεται δωρεάν.

«Υπάρχει κάθε στήριξη από το υπουργείο Υγείας και από τον Τομέα Έρευνας και Καινοτομίας για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες», σημείωσε ο κ. Κώστας Φωτάκης, ο οποίος καταβάλλει πολλές προσπάθειες για την επίτευξη του στόχου, με τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό.

«Η εξωστρέφεια της έρευνας αποτελεί πολιτική επιλογή», σημείωσε ο κ. Φωτάκης, αναγνωρίζοντας και με αφορμή το χθεσινό ρεπορτάζ της εφημερίδας "Νέα Κρήτη" την απήχηση που έχει η έρευνα προς την κοινωνία με αντίστοιχες πρωτοβουλίες.

 

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΔΩΡΟ ΖΩΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΤΕ ΣΤΟΥΣ ΚΡΗΤΙΚΟΥΣ ΜΕ ΝΕΟ ΥΠΕΡΜΗΧΑΝΗΜΑ

Το συντομότερο δυνατόν οι άδειες

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός, οι διαδικασίες για την αγορά και εγκατάσταση του μηχανήματος PET/CT σε εγκαταστάσεις του ΙΤΕ προχωρούν, ώστε να εκδοθούν το συντομότερο δυνατόν οι άδειες και να προχωρήσει ο διεθνής διαγωνισμός. Το δε υπουργείο από πλευράς έρευνας και καινοτομίας «βρίσκει πρόσθετους πόρους για τη βέλτιστη λειτουργία», σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας.

Όσον αφορά στη λειτουργία του μηχανήματος, όταν αυτό αγοραστεί και τεθεί στη διάθεση των ασθενών, όπως διευκρίνισε ο κ. Φωτάκης, υπεύθυνοι για τη λειτουργία του, για τις κλινικές μελέτες θα είναι οι αρμόδιοι γιατροί του ΠΑΓΝΗ, υπό την εποπτεία της ΔΥΠΕ. Η δε χρήση του θα είναι κατά 80% για κλινικές μελέτες και διαγνώσεις και κατά 20% για ερευνητικούς σκοπούς.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΙΤΕ κ. Νεκτάριος Ταβερναράκης τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη θέληση προσφοράς στην τοπική κοινωνία, συνεισφέροντας στην ανάπτυξη υποδομών υγείας, όπου αυτό είναι δυνατόν, διαθέτοντας χρήματα αλλά και ανθρώπινο δυναμικό χωρίς αποκλεισμούς, κοιτώντας την ουσία, με κάθε διαφάνεια και τιμιότητα. Πρόκειται για μια προσπάθεια πολλών ανθρώπων, ώστε να στηθεί αυτή η υποδομή, που ανοίγει το δρόμο για πολλές παρόμοιες πρωτοβουλίες που θα σταθούν πολύτιμες για τους ασθενείς αλλά και την κοινωνία εν γένει. Μάλιστα, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ταβερναράκης, η αγάπη και η εκτίμηση με την οποία περιβάλλει ο κόσμος το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, και αποδείχτηκε περίτρανα και μέσα από την αποκάλυψη της "Ν.Κ." για την προσπάθεια αγοράς και δωρεάς του μηχανήματος PET/CT, «μας δημιουργεί τη δέσμευση να κάνουμε ακόμα περισσότερα».

Γιατί δεν τοποθετήθηκε στο ΠΑΓΝΗ

Μια επιστολή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο απέστειλε η πυρηνικός γιατρός κ. Σοφία Κουκουράκη αναφορικά με το χθεσινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας "Ν.Κ.", την οποία και για λόγους δεοντολογίας δημοσιεύουμε αυτούσια, με την απάντησή μας:

«Σας στέλνω αυτό το email σχετικά με το πρωτοσέλιδο και το δημοσίευμα το οποίο επιμελείστε εσείς με τίτλο "Ένα δώρο ζωής από το ΙΤΕ".

Πρώτα απ' όλα θα ήθελα να σας συστηθώ. Ονομάζομαι Σοφία Κουκουράκη. Είμαι πυρηνικός ιατρός, αν. καθηγήτρια Πυρηνικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθύντρια του Τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.

Το θέμα του PET/CT είναι μια μεγάλη πληγή για την Κρήτη. Η εξέταση PET/CT είναι μια εξέταση της ιατρικής ειδικότητας της Πυρηνικής Ιατρικής (ξεχωριστή ειδικότητα από την Ακτινολογία, διάρκειας 5 ετών). Το θέμα του PET/CT υφίσταται εδώ και πολλά χρόνια. Οι πρώτες προσπάθειες για την εγκατάσταση του συστήματος αυτού ξεκίνησαν το 2004 από τον αείμνηστο διευθυντή της Πυρηνικής Ιατρικής, καθηγητή Νικόλαο Καρκαβίτσα. Κατάφερε με πολύ αγώνα και πήρε την άδεια για το τμήμα της Πυρηνικής Ιατρικής του ΠΑΓΝΗ.

Η προσπάθεια συνεχίστηκε από εμένα, όταν ανέλαβα τη διεύθυνση το 2013, ώστε να τοποθετηθεί αυτό το μηχάνημα στο τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής του ΠΑΓΝΗ και να υπάρχει δωρεάν πρόσβαση σε όλους τους Κρητικούς, οι οποίοι αναγκάζονταν να μεταβαίνουν σε κέντρα ιδιωτικά ή δημόσια της υπόλοιπης Ελλάδας.

Θα ήθελα να επισημάνω κάποιες ανακρίβειες που υπάρχουν στο άρθρο σας.

1) Ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων και επειδή το θέμα του PET/CT το έχω αναλάβει προσωπικά, προσπαθώντας με τη συνεργασία του υπουργείου, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι θέληση και σκοπός του υπουργείου είναι η εγκατάσταση του PET/CT στην Κρήτη. Όμως, βάσει του νόμου (ΦΕΚ 10 Δεκεμβρίου 2010, άρθρο 8.2, σελ. 29359), τα συστήματα αυτά θα πρέπει να εγκαθίστανται σε ήδη λειτουργούντα τμήματα Πυρηνικής Ιατρικής με άδεια Α2 (Α2 σημαίνει τμήμα που να έχει ήδη εγκατεστημένη γ-κάμερα και να εκτελεί σπινθηρογραφήματα) και με επιστημονικά υπεύθυνο πυρηνικό ιατρό, ο οποίος να πληροί τις προϋποθέσεις που απαιτούνται από το νόμο. Ως εκ τούτου ο όρος "σκουριασμένα γρανάζια" της κρατικής μηχανής και ότι το υπουργείο Υγείας δεν έδωσε το "πράσινο φως", δεν ευσταθεί. Το υπουργείο απλά δεν έδωσε το "πράσινο φως" σε κάτι που είναι παράνομο. Αντιθέτως, εργάζεται εντατικά ώστε να βρει νόμιμη λύση. Το ΙΤΕ δε διαθέτει τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής, άρα πολύ απλά, βάσει νόμου, δεν μπορεί και να πάρει άδεια.

Επίσης, θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι το συγκεκριμένο υπουργείο, όπως και η 7η Υ.ΠΕ. προσπαθούν εντατικά να βρουν νόμιμες λύσεις για την εγκατάσταση αυτού του μηχανήματος και πιστέψτε με ότι, λόγω του ότι ασχολούμαι 13 χρόνια με αυτό το θέμα, σας διαβεβαιώνω ότι είναι οι μόνοι έως σήμερα που έχουν πραγματικά ενδιαφερθεί. Προς απόδειξη των προαναφερθέντων για το ενδιαφέρον του υπουργείου Υγείας, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι το υπουργείο Υγείας έχει δώσει το ποσό των 600.000 ευρώ για την αγορά υβριδικής γ-κάμερας (SPECT/CT), η οποία πολύ σύντομα θα εγκατασταθεί στο τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής και θα λύσει προβλήματα ετών, που είχαν δημιουργηθεί λόγω των παλαιών μηχανημάτων του τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής, τα οποία είναι ήδη "end of life" (εγκατάσταση 1997 και 2007).

Να σημειωθεί ότι οι προσπάθειες για την αγορά του συστήματος αυτού είχαν ξεκινήσει εδώ και μια δεκαετία περίπου. Είναι λοιπό άδικο να κατηγορείτε το συγκεκριμένο υπουργείο, τη στιγμή που είναι το μοναδικό από το 2004 το οποίο προσπαθεί να βρει λύσεις, παρά τις οικονομικές δυσκολίες.

2) Το δεύτερο που θα ήθελα να επισημάνω είναι ότι η επιστημονική υπευθυνότητα του συγκεκριμένου μηχανήματος ανήκει στον πυρηνικό ιατρό και όχι στον ακτινολόγο. Η συνέντευξη λοιπόν θα έπρεπε να είχε παρθεί από τον πυρηνικό ιατρό της ομάδας που αναφέρετε στο άρθρο σας, όποιος και αν είναι αυτός.

Παρακαλώ πολύ να διορθωθούν οι ανακρίβειες του άρθρου σας, οι οποίες παραπληροφορούν τον κρητικό λαό.

Ευελπιστώντας στην αποκατάσταση της αλήθειας,

Κουκουράκη Σοφία, MD, PhD

πυρηνικός ιατρός,

αν. καθηγήτρια Πυρηνικής Ιατρικής, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Κρήτης,

διευθύντρια Τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής, ΠΑΓΝΗ».

Η απάντηση της "Ν.Κ."

Κρίμα. Καμιά αναφορά στη μακροσκελή επιστολή στην ουσία του ρεπορτάζ, η οποία απασχολεί τον κρητικό λαό, και η οποία δεν είναι άλλη από τη δωρεά του μηχανήματος, τη συγκινητική προσπάθεια του ΙΤΕ, το άνοιγμα στην κοινωνία και τη βοήθεια και ανακούφιση που θα προσφέρει σε μια τόσο ευαίσθητη μερίδα του κρητικού πληθυσμού..!

Από ολόκληρο ρεπορτάζ κρατήσατε μόνο την παράγραφο για την καθυστέρηση για την αδειοδότηση από το υπουργείο, που θεωρήσαμε ότι είναι σημαντική, και το ποιος θα έπρεπε να φιλοξενηθεί με δηλώσεις του (και όχι συνέντευξη) στο ρεπορτάζ. Ευχαριστούμε πάντως για τις διευκρινίσεις.  Είναι απολυτα κατανοητές.

Ρεπορτάζ: Σταύρος Μουντουφάρης

Σχόλια