Ειδήσεις

Τα Φεστιβάλ "κατακλύζουν" φέτος την Κρήτη και μας προσκαλούν

Γεμάτο από Φεστιβάλ θα είναι αυτό το Σαββατοκύριακο για την Κρήτη, με τους επισκέπτες και τουρίστες που έχουν κατακλύσει το νησί τις τελευταίες μέρες, να τιμούν μαζί με τους Κρητικούς τα προϊόντα του τόπου και τον χαρακτηριστικό του πολιτισμό.


Ηράκλειο

Το Φεστιβάλ που αναμφισβήτητα θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον ντόπιων και μη, είναι το 1ο Φεστιβάλ Μπανάνας που ξεκίνησε την Παρασκευή και θα έχει διάρκεια τριών ημερών στην Άρβη του Δήμου Βιάννου.

Μπανανοπαραγωγοί της Κρήτης ενώνουν τις δυνάμεις και τη διάθεση τους με τον αγροτικό σύλλογο παραγωγών κηπευτικών Άρβης, για την ανάδειξη της εκλεκτής κρητικής μπανάνας με τον υψηλό ποιοτικό και διατροφικό δείκτη.

Πολιτιστικές εκδηλώσεις, ξεναγήσεις σε μπανανοφυτείες, ομιλίες για τα φυτοφάρμακα, θεατρικές παραστάσεις, και έκθεση φωτογραφίας, συνθέτουν το τριήμερο του φεστιβάλ Μπανάνας, κατά τη διάρκεια του οποίου όλοι οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν το φρούτο και να απολαύσουν συνταγές σε κοκτέιλ, που ως βάση θα έχουν το εξωτικό αυτό φρούτο.

Στην Άρβη οι καλλιεργητές εδώ και χρόνια έχουν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη παραγωγή, με αποτέλεσμα εκατοντάδες στρέμματα γης να καλλιεργούνται με μπανανιές και η Άρβη να κατέχει τα πρωτεία σε παραγωγή.

Χανιά

Στα Χανιά, το 10ο Φεστιβάλ Κισσαμίτικης Κουλτούρας ξεκινά το Σάββατο, με στόχο για μία ακόμη χρονιά να παρουσιαστούν τα τοπικά αγροτικά προϊόντα και προϊόντα τέχνης και πολιτισμού.


Στα 42 περίπτερα στο χώρο του φεστιβάλ, στο δημοτικό γήπεδο Κισσάμου για μία ολόκληρη εβδομάδα θα κτυπάει η καρδιά της κισσαμίτικης γης με το ιδιαίτερο κλίμα της και τα ιδιόμορφα χαρακτηριστικά της, τόσο στους ορεινούς όγκους της όσο και στις θάλασσες που την αγκαλιάζουν, σύμφωνα με το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο.

Ρέθυμνο

Στο Ρέθυμνο, ξεκίνησε το βράδυ της Παρασκευής η 4η έκθεση με τίτλο «Γη Μυλοποτάμου» στο Πέραμα.

Όλα όσα συνδέουν τους πυλώνες της ανάπτυξης, αλλά και της τοπικής οικονομίας, τουρισμός, πρωτογενής τομέας, μεταποίηση, αποτελούν το εκθεσιακό ενδιαφέρον, σε συνάρτηση με όλα όσα έχει η ευρύτερη περιοχή να επιδείξει και αφορά στις τέχνες, τη μουσική, τα γράμματα.

Επισκέπτες και κάτοικοι του δήμου Μυλοποτάμου, έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα προϊόντα του τόπου, τις δραστηριότητες των παραγωγών που στοχεύουν στην εξωστρέφεια, τα μέλη των πολιτιστικών συλλόγων τα οποία είναι σώμα από το σώμα του πρωτογενή τομέα και που από κοινού πέρα από τη γη, στηρίζουν, αγκαλιάζουν και αναδεικνύουν τα μνημεία της ευρύτερης περιοχής του Ψηλορείτη τόσο στα πεδινά όσο και στα ορεινά του.

Εκεί ανάμεσα έχουν μία σημαντική θέση και ο χορός, το θέατρο, η ζωγραφική, η αγιογραφία, με τα οποία οι καλλιτέχνες της περιοχής, χρόνια και χρόνια μεταλαμπαδεύουν από γενιά σε γενιά τη φλόγα των Μυλοποταμιτών, για όλα όσα διανθίζουν τη ζωή και προσφέρουν γαλήνη στις ψυχές όλων των ανθρώπων στις μικρές κλειστές κοινωνίες.

(φωτογραφία αρχείου)

Σχόλια