default-image

Ο φονικός σεισμός του 1953 που ισοπέδωσε τα Επτάνησα

Ο φονικός σεισμός του 1953 που ισοπέδωσε τα Επτάνησα

Σαν σήμερα πριν από πολλά χρόνια ουκ ολίγα γεγονότα συνέβησαν στον κόσμο, κάποια πιο σημαντικά και άλλα λιγότερο. Όλα όμως είναι ξεχωριστά και έχουν τη δική τους σημασία.

Βίος και πολιτεία της Κλεοπάτρας

Σαν σήμερα, το 30 π.Χ., αφήνει την τελευταία της πνοή, σε ηλικία 39 ετών, η βασίλισσα της Αιγύπτου Κλεοπάτρα. Λέγεται ότι ο θάνατός της προήλθε από δάγκωμα φιδιού, το οποίο η ίδια η βασίλισσα άφησε πάνω της για να μη δει το θρίαμβο του Οκταβιανού Αύγουστου... Γεννήθηκε το 69 π.Χ. στην Αλεξάνδρεια και ήταν το μοναδικό μέλος της δυναστείας των Πτολεμαίων που μιλούσε Αιγυπτιακά.

Ως γνωστόν, οι Πτολεμαίοι μιλούσαν μόνο Ελληνικά. Δημιούργησε ισχυρές συμμαχίες με τη Ρώμη, συνάπτοντας ερωτικούς δεσμούς με σημαίνοντα πρόσωπα της εποχής. Τον Οκτώβριο του 48 π.Χ. κατάφερε να σαγηνεύσει τον Ιούλιο Καίσαρα, ο οποίος είχε μεταβεί στην Αίγυπτο καταδιώκοντας τον Πομπήιο.

Η Κλεοπάτρα απέκτησε μαζί του έναν γιο και ακολούθησε τον Καίσαρα στη Ρώμη. Μετά τη δολοφονία του, ωστόσο, επέστρεψε στην Αλεξάνδρεια. Τα επόμενα χρόνια η Κλεοπάτρα συνδέθηκε ερωτικά με τον Μάρκο Αντώνιο, ο οποίος διεκδικούσε το ρωμαϊκό θρόνο από τον Οκταβιανό. Μαζί του έκανε τρία παιδιά. Ωστόσο μετά την ήττα του ζεύγους στη ναυμαχία του Ακτίου από τον Οκταβιανό, ο Μάρκος Αντώνιος αυτοκτόνησε.

Η Κλεοπάτρα, αφού απέτυχε να ξελογιάσει τον Οκταβιανό, αυτοκτόνησε κι αυτή: Σύμφωνα με το θρύλο, ξάπλωσε στο κρεβάτι της, κι άφησε στο γυμνό της στήθος ένα δηλητηριώδες φίδι, το οποίο τη δάγκωσε προκαλώντας της το θάνατο. Ωστόσο, η εν λόγω εκδοχή έχει αμφισβητηθεί έντονα από τους ιστορικούς.

Ο φονικός σεισμός στα Επτάνησα

Ήταν 12 Αυγούστου του 1953 όταν ο Εγκέλαδος χτυπά τα Επτάνησα, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν θανάσιμα συνολικά 871 άτομα. Ο σεισμός μεγέθους 7,2 Ρίχτερ ισοπέδωσε τα νησιά της Κεφαλονιάς, της Ζακύνθου και της Ιθάκης. Εκτός από τους κατοίκους των Επτανήσων που έχασαν τη ζωή τους, σημειώθηκαν και 1.690 τραυματισμοί, ενώ περισσότεροι από 145.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι.

Ο θάνατος του Τόμας Μαν

Σαν σήμερα, στις 12 Αυγούστου του 1955 πεθαίνει ο μεγάλος Γερμανός λογοτέχνης Τόμας Μαν. Ανάμεσα στα διάσημα έργα του συγγραφέα, ο οποίος τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ το 1929, συμπεριλαμβάνονται το "Μαγικό βουνό", ο "Δρ Φάουστους" και ο "Θάνατος στη Βενετία".

Το σκάνδαλο Κεντέρη-Θάνου

Σαν σήμερα, στις 12 Αυγούστου του 2004, ξεσπά το περίφημο σκάνδαλο με πρωταγωνιστές τους Έλληνες πρωταθλητές Κώστα Κεντέρη και Κατερίνα Θάνου. Μία μόλις ημέρα πριν την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, οι δύο ολυμπιονίκες αρνούνται να περάσουν από ντόπινγκ κοντρόλ, ενώ πέφτουν θύματα τροχαίου ατυχήματος, το οποίο χαρακτηρίζεται «σκηνοθετημένο». Ως αποτέλεσμα αμφότεροι οι αθλητές τίθενται εκτός αγώνων.

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News