default-image

Νέα παρέμβαση για τον κόμβο του "τρόμου" στην Αγία Πελαγία

Κρήτη
Νέα παρέμβαση για τον κόμβο του "τρόμου" στην Αγία Πελαγία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη διετή καθυστέρηση της δημοπράτησης του... πολύπαθου έργου του κόμβου της Αγίας Πελαγίας, επί του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, αναφέρεται σε παρέμβασή του προς τον αρμόδιο υπουργό ο Κρητικός γραμματέας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και βουλευτής Ηρακλείου, Βασίλης Κεγκέρογλου.

Εξάλλου, κάτοικοι και φορείς της ευρύτερης περιοχής, διαμαρτυρόμενοι για την αδιαφορία του κεντρικού κράτους αναφορικά με τον «κόμβο-καρμανιόλα», όπως τον χαρακτηρίζουν οι ίδιοι, έχουν προαναγγείλει δυναμική κινητοποίηση, η οποία έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 17 Αυγούστου.

Στην παρέμβασή του προς τον αρμόδιο υπουργό, ο κ. Κεγκέρογλου επισημαίνει - μεταξύ άλλων - ότι το έργο της κατασκευής του νέου κόμβου στην Αγία Πελαγία έχει χρηματοδοτηθεί από το 2014, συμπληρώνοντας ότι η προ μερικών εβδομάδων ερώτησή του για το ίδιο ζήτημα παραμένει αναπάντητη.

«Σας έχω εκθέσει μέσω κοινοβουλευτικών μου παρεμβάσεων, τόσο στις 23/12/2016 όσο και στις 23/5/2017, το θέμα της κατασκευής του κόμβου Αγίας Πελαγίας στο ΒΟΑΚ, για το οποίο υπάρχει χρηματοδότηση από το 2014 επί υπουργίας Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

Οι απαντήσεις που δόθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ΔΟΥ της Γενικής Διεύθυνσης Συγκοινωνιακών Υποδομών και ΟΑΚ Α.Ε., αρχικά αναφέρονταν σε αναζήτηση πόρων μέσω του ΕΣΠΑ κ.λπ., ενώ μόλις στις 21/6/2017 ο ΟΑΚ με έγγραφό του αναφέρεται σε αίτημα επιχορήγησης ύψους 3,5 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ και πρόταση ένταξης του έργου στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Κεγκέρογλου, ο οποίος προσθέτει ότι έχει κάνει και τρίτη ερώτηση για το θέμα στις 29 του περασμένου Ιουνίου.

«Επειδή για την τρίτη ερώτησή μου στις 29/6/2017 δεν έχω λάβει απάντηση ακόμη κι επειδή την Πέμπτη στις 17/8/2017 οι φορείς της περιοχής του Δήμου Μαλεβιζίου έχουν εξαγγείλει ξανά κινητοποιήσεις, παρακαλώ για τις άμεσες ενέργειές σας για την ένταξη και δημοπράτηση του έργου και για σαφή απάντηση στα ερωτήματα που έχουμε θέσει», τονίζει, κλείνοντας, ο κ. Κεγκέρογλου.

Κραυγή διαμαρτυρίας: «Να σταματήσει επιτέλους το κακό με τα τροχαία»

Σημειώνεται ότι η κινητοποίηση της ερχόμενης Πέμπτης δεν είναι η πρώτη: Στα τέλη του περασμένου Μαΐου, κάτοικοι και φορείς της ευρύτερης περιοχής απέκλεισαν το «φονικό», όπως τον χαρακτηρίζουν, κόμβο στην Αγία Πελαγία, απαιτώντας άμεση λύση στο πρόβλημα.

«Ρισκάρουμε τη ζωή μας και τη ζωή των ανθρώπων που μεταφέρουμε. Είναι ανεπίτρεπτο. Θα σταματήσουμε να πηγαίνουμε κόσμο στην Αγία Πελαγία εάν δε φροντίσουν πολύ γρήγορα να διασφαλίσουν την ασφαλή πρόσβασή μας», είχε δηλώσει τον περασμένο Μάιο στο Ράδιο 98,4 ο πρόεδρος των οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων "Ο Ερμής", Κώστας Τριαλωνάκης.

Παρά το βροχερό σκηνικό του καιρού στην τελευταία κινητοποίηση κατοίκων και φορέων, η διαμαρτυρία είχε συγκεντρώσει αρκετό κόσμο, με τους διαμαρτυρόμενους να αποκλείουν συμβολικά το ένα ρεύμα της εθνικής οδού: Για περίπου μία ώρα προκλήθηκε κυκλοφοριακή συμφόρηση, με τις ουρές των οχημάτων να είναι τεράστιες.

Για να πάνε στην Αγία Πελαγία, οι οδηγοί στρίβουν αριστερά κινούμενοι από το Ηράκλειο προς την Αγία Πελαγία, κόβοντας δηλαδή κάθετα την εθνική οδό! Επίσης την εθνική οδό κόβουν κάθετα οι οδηγοί που κινούνται με κατεύθυνση από την Αγία Πελαγία προς το Ρέθυμνο.

Όπως κατήγγειλαν στην προηγούμενη κινητοποίηση οι συγκεντρωμένοι, στο σημείο έχουν γίνει δεκάδες τροχαία ατυχήματα. Οι ίδιοι ζητούσαν να δοθεί επιτέλους οριστική λύση. Λύση όχι μόνο για τους ντόπιους, αλλά και για τους τουρίστες, που επίσης παίζουν καθημερινά τη ζωή τους κορώνα-γράμματα...

«Να σταματήσει επιτέλους η συνεχιζόμενη κοροϊδία. Η ανθρώπινη ζωή έχει αξία», ήταν η κραυγή διαμαρτυρίας των συγκεντρωμένων, οι οποίοι κάλεσαν τους αρμόδιους να δρομολογήσουν άμεσα το έργο της κατασκευής ραμπών.

Ένα έργο, σημειωτέον, το οποίο είχε εγκριθεί προ διετίας στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με ποσό ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ. Ένα έργο που επίσης, υποτίθεται, είχε ώριμες μελέτες και εγκρίσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News