Ειδήσεις

Στερεύει ο Αποσελέμης, κόντρα για πότισμα αμπελιών με πόσιμο

SOS για τα αποθέματα νερού του φράγματος Αποσελέμη ενώ το Ηράκλειο "διψάει". Γιατί κατηγορούν τα... αμπέλια για την έλλειψη νερού

 Σε οριακό επίπεδο έχει φτάσει το φράγμα Αποσελέμη, όπως προειδοποιεί με χθεσινή του ανακοίνωση ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε., με το Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου να ξεκαθαρίζει ότι δε θα επιτρέψει την ολοκλήρωση του έργου αν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και συνολικά η κυβέρνηση δεν υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στον τόπο με την κατασκευή των αρδευτικών δικτύων, για να μπορούν να ποτίζουν και οι αγρότες της ευρύτερης περιοχής.

Την ίδια ώρα, αποδεικνύεται πως η σημερινή δημοτική Αρχή του Ηρακλείου έχει "χάσει τον έλεγχο" στη διαχείριση του νερού και φορτώνει στους δημότες τις ευθύνες της, αφού έδωσε στις Δαφνές περισσότερο νερό ύδρευσης για άρδευση αμπελιών και κήπων σε σχέση με το παρελθόν και για να το εξασφαλίσει, το κόβει από τις άλλες περιοχές, πέριξ και εντός του Ηρακλείου, κατηγορώντας Βασιλειές, Σύλλαμο και Μαραθίτη ότι «κάνουν υπερκατανάλωση και το στερούν από τη Φορτέτσα»!

Μπορεί ο ελληνικός λαός να έχει πληρώσει το φράγμα Αποσελέμη μέχρι σήμερα "χρυσάφι", αλλά η κυβέρνηση αρνείται (όπως δείχνει με τη στάση της) να δώσει τα 15 εκατομμύρια ευρώ που απαιτούνται για να γίνουν τα αρδευτικά δίκτυα που διεκδικούν οι κάτοικοι και ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου, κάτι άλλωστε που ήταν στις συμφωνίες των ανταποδοτικών έργων για την κατασκευή και την ολοκλήρωση του φράγματος, ώστε να έχουν και τα ανάλογα οφέλη οι αγροτοκτηνοτρόφοι της ευρύτερης περιοχής.

Εφιαλτική η κατάσταση

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του ΟΑΚ Α.Ε., «επιβάλλεται να επισημανθούν τα μείζονα προβλήματα που θα ανακύψουν από την καθυστέρηση της κατασκευής της σήραγγας Αποσελέμη και στη συνέχιση της ομαλής υδροδότησης των δήμων Ηρακλείου, Αγίου Νικολάου και Χερσονήσου από το φράγμα Αποσελέμη.

Ο Οργανισμός, στα πλαίσια της τακτικής ενημέρωσης που έχει καθιερώσει, δημοσιοποιεί τον πίνακα πληρότητας των φραγμάτων (Ποταμών, Αποσελέμη και Βαλσαμιώτη) και της λιμνοδεξαμενής (Αγ. Γεώργιος Οροπεδίου) που διαχειρίζεται. Από τον πίνακα αυτό φαίνεται ότι η πληρότητα στους ταμιευτήρες των φραγμάτων Ποταμών και Βαλσαμιώτη και στη λιμνοδεξαμενή Αγ. Γεωργίου κυμαίνεται από 80% έως 94%, ενώ στον ταμιευτήρα του φράγματος Αποσελέμη στο 19%.

Από το Σεπτέμβριο του 2015, οπότε και ξεκίνησε η λειτουργία της η Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού (ΕΕΝ) Αποσελέμη, περίπου 17.000.000 κ.μ. νερού έχουν διοχετευτεί στα δίκτυα των Δήμων Ηρακλείου, Αγ. Νικολάου και Χερσονήσου, καλύπτοντας τις τακτικές και τις έκτακτες ανάγκες των περιοχών.

Τα αποθέματα νερού στον ταμιευτήρα του φράγματος Αποσελέμη είναι πλέον σε οριακό επίπεδο, αφού η απολήψιμη ποσότητα νερού είναι κάτω των 4.000.000 κ.μ.

Για να συνεχιστεί η ομαλή υδροδότηση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης Ηρακλείου, Αγίου Νικολάου και Χερσονήσου, πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο η σήραγγα Αποσελέμη, η οποία, όπως είναι γνωστό, θα μεταφέρει τα πλημμυρικά νερά του Οροπεδίου στον ταμιευτήρα του φράγματος Αποσελέμη.

Η ταχεία ολοκλήρωση της διάνοιξης της σήραγγας (η οποία, σε συνολικό μήκος 3.425 μ., απομένουν 80 μ. για να ολοκληρωθεί), αλλά και των υπόλοιπων τεχνικών έργων που θα ακολουθήσουν της διάνοιξης, είναι προαπαιτούμενα, προκειμένου να ολοκληρωθεί το σύνολο των έργων του Αποσελέμη και να μπορέσει να συνεχιστεί η αδιάλειπτη υδροδότηση των Δήμων Ηρακλείου, Αγ. Νικολάου και Χερσονήσου».

«Ας τηρήσουν τα συμφωνηθέντα»

Ογδόντα μέτρα είναι ακόμη να δουλέψει ο μετροπόντικας για να συνδεθεί ο ταμιευτήρας του Σφενδυλίου με το Οροπέδιο και να λειτουργήσει το φράγμα Αποσελέμη σωστά, ώστε να εμπλουτίζεται από τα νερά που θα κατεβαίνουν από ψηλότερα και να μπορεί να εξασφαλίζει το νερό που χρειάζεται ο δήμος Ηρακλείου.

Όμως ο δήμαρχος Οροπεδίου Γιάννης Στεφανάκης είναι ξεκάθαρος: «Από το 2014 εμείς έχουμε θέσει στην ατζέντα συγκεκριμένα ζητήματα. Έχουμε δεσμεύσεις από την Πολιτεία ότι θα γίνουν, αλλά δεν προχωράνε, ενώ από το 2014, σε κάθε τόνο και σε κάθε σύσκεψη για το φράγμα Αποσελέμη, τους έχω πει ότι, εφόσον δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα του Οροπεδίου Λασιθίου, δεν πρόκειται να λειτουργήσει το φράγμα. Τέλος. Και μάλιστα έχει πάρει ομόφωνη απόφαση, στηρίζοντας τα αιτήματά μας, και η ΠΕΔ Κρήτης»...

Στο ερώτημά μας για τα ζητήματα που θέτει ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου, η απάντηση Στεφανάκη έχει ως εξής: «Το σημαντικότερο όλων είναι η χρηματοδότηση του αρδευτικού δικτύου. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να εξετάζουμε, αλλά με σοβαρότητα, τις όποιες επιπτώσεις θα έχει για την ευρύτερη ορεινή περιοχή η λειτουργία του φράγματος».

Στο σημείο αυτό, ο Γιάννης Στεφανάκης δίνει βάρος σε μια μετατροπή στη μελέτη, που μειώνει στο 1,5 μέτρο το βάθος του ταμιευτήρα, εκεί που αρχικά προβλεπόταν να πάει στα 10 μέτρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το νερό των ορεινών περιοχών, που θα το τραβούσε όλο το φράγμα σε βάρος των κατοίκων τους.

«Αυτό το επιβάλλαμε και το καταφέραμε εδώ και δύο χρόνια. Το σημαντικό όμως είναι ότι δεν υπάρχει μια μελέτη που να λέει "αυτό πρέπει να γίνει. Αυτό πρέπει να προσέξουμε. Να εστιάσουμε εκεί...". Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του 1997, που είχε κυκλοφορήσει τότε, δεν εξετάζει τις επιπτώσεις στο Οροπέδιο Λασιθίου, ούτε στις γύρω περιοχές»...

Υπάρχει όμως και ένα άλλο σοβαρό ζήτημα: ότι δεν έχουν γίνει βιολογικοί, με συνέπεια να πέφτουν μες στον ταμιευτήρα τα λύματα των χωριών του Οροπεδίου Λασιθίου, κάτι που η "Νέα Κρήτη" έχει αναδείξει εδώ και χρόνια.

«Ουσιαστικά δηλαδή στο διυλιστήριο καταλήγουν και τα λύματα. Δεν έχουν γίνει βιολογικοί και οι βιολογικοί κατ' εμέ είναι βασική προϋπόθεση για να λειτουργήσει το φράγμα, διότι, όπως καταλαβαίνετε, δεν είναι ό,τι καλύτερο», τονίζει ο κ. Στεφανάκης.

Σε ό,τι αφορά τα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα, ο ίδιος λέει ότι οι μετρήσεις που έχουν γίνει για το νερό που προκύπτει μετά την επεξεργασία δείχνουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, αφού τα νούμερα είναι πολύ κάτω από τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια. «Άλλωστε, τα νέα σκευάσματα έχουν πολύ μικρή διάρκεια υπολειμματικότητας», λέει καταλήγοντας ο δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου.

Στις Δαφνές ποτίζουν τα αμπέλια με πόσιμο νερό

Στο μεταξύ, φέτος η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης-Αποχέτευσης Ηρακλείου άφηνε από την άνοιξη και μετά χωρίς νερό πολλές περιοχές γύρω και μέσα στο Ηράκλειο. Οι πρώτες διαμαρτυρίες ξεκίνησαν αρχές καλοκαιριού και κυρίως προς τα μέσα, όταν με 40 και 42 βαθμούς Κελσίου η ΔΕΥΑΗ έκλεινε τις βάνες σε δεκάδες νοικοκυριά του δήμου, με την κατάσταση να είναι πιο εφιαλτική σε Φορτέτσα, Μεσαμπελιές, αλλά και σε κεντρικές περιοχές της πόλης.

«Οι Βασιλειές, η Σύλλαμος και ο Μαραθίτης κάνουν υπερκατανάλωση του νερού, ποτίζοντας περβόλια και κήπους. Και έτσι δεν έχουν κάποιες άλλες περιοχές νερό» ήταν η μόνιμη δικαιολογία που δινόταν στη δημοσιότητα με υπεύθυνες ανακοινώσεις της ΔΕΥΑΗ. Μάλιστα, ακόμη και οι εργαζόμενοι της Επιχείρησης, σε πρόσφατη ανακοίνωσή τους, έδωσαν την ίδια απάντηση, συμπληρώνοντας ότι, συν τοις άλλοις, υπάρχει και η μείωση της υδροδότησης από το φράγμα Αποσελέμη και είχαμε και μειωμένες βροχές φέτος (;)...

Όμως, χθες, ο νέος αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Μανόλης Χαιρέτης, μιλώντας στην "ΚΡΗΤΗ TV" και τον Λευτέρη Κουμαντάκη, ήρθε να επιβεβαιώσει τα δημοσιεύματα της εφημερίδας, που πάλι στο χθεσινό φύλλο ήταν αποκαλυπτικά για το νερό που δίνεται στις Δαφνές, όπου ποτίζονται ακόμη και αμπέλια, με μεγάλες ποσότητες, χωρίς το σχεδιασμό εκείνο που χρειάζεται, ώστε να μην το στερούνται άλλες περιοχές του δήμου.

«Είναι κάτι που έχει να κάνει με παλιότερες αποφάσεις, καθώς οι Δαφνές και άλλες περιοχές δεν έχουν νερό άρδευσης και δε γίνεται διαφορετικά», είπε συγκεκριμένα ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΗ.

Ωστόσο, δεσμεύτηκε και για νεότερες αποφάσεις της Επιχείρησης, σύμφωνα με τις οποίες θα γίνει επέκταση των αρδευτικών δικτύων με νερό από την τριτοβάθμια επεξεργασία των λυμάτων, ώστε αυτό το νερό να σταλεί και σε περιοχές που δεν ποτίζονται σήμερα.

«Έχουμε αποφασίσει την επέκταση του αρδευτικού δικτύου και σε άλλες περιοχές. Μέχρι σήμερα, από την τριτοβάθμια επεξεργασία, η μόνη περιοχή που παίρνει νερό για άρδευση είναι ο Προφήτης Ηλίας. Και απόφασή μας είναι να μπορέσουμε να επεκταθούμε στις περιοχές Βασιλειές, Μαραθίτης και ίσως και σε άλλες, ακόμη και σε αυτές τις περιοχές που έχουμε τα πεδία άντλησης, για να εξασφαλίσουμε έτσι μεγαλύτερες ποσότητες προς την ύδρευση»...

Τι γίνεται όμως με τις Δαφνές; Και όπως βάζει το ερώτημα η εφημερίδα "Νέα Κρήτη" από χθες, «ποιος ευθύνεται περισσότερο, ο Φακουρέλης ή ο Καραντινός;» (ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, δηλαδή, που κατάγεται από τις Δαφνές), ο κ. Χαιρέτης απαντάει: «Η χρήση του πόσιμου νερού αντί για άρδευσης είναι απόρροια των συμφωνιών που έγιναν όταν ξεκίνησαν οι γεωτρήσεις. Συμφωνίες με τις τότε διοικήσεις εις γνώση των τότε δημάρχων και με τους κοινοτάρχες, όπου υπάρχουν πεδία άντλησης. Δεν είναι μόνο στις Δαφνές. Είναι όπου υπάρχουν πεδία άντλησης. Και μπορεί να πει κανείς ότι οι συμφωνίες αυτές δεν είναι και οι συμφερότερες. Αλλά αυτές είναι. Σε αυτές τις περιοχές δεν υπάρχει αρδευτικό νερό. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος που να είναι καθαρά και μόνο για άρδευση. Οπότε αναγκαστικά γινόταν και η άρδευση από το ίδιο νερό. Και ήταν μέσα στη συμφωνία που υπήρχε. Και αυτές οι συμφωνίες γίνονταν όταν ξεκινούσε και η εξόρυξη των γεωτρήσεων»...

Πάντως, ο ίδιος τονίζει ότι από την τριτοβάθμια επεξεργασία του νερού και με βάση το νέο σχεδιασμό που γίνεται, μελλοντικά τα προβλήματα αυτά θα αντιμετωπιστούν. Ο ίδιος δηλώνει και αισιόδοξος ότι του χρόνου το καλοκαίρι δε θα υπάρξουν ανάλογα προβλήματα, αφού φαίνεται να έχουν οι ιθύνοντες διδαχθεί από τα λάθη και τις αδυναμίες, που φέτος τους χαρακτήριζαν στον τρόπο διαχείρισης του νερού.

Καταλήγοντας, αναφέρθηκε και σε σταδιακή αποκατάσταση των προβλημάτων που ανέκυψαν το τελευταίο διάστημα σε διάφορες περιοχές εντός της πόλης του Ηρακλείου.

«Να ξεκαθαρίσουν τι πρόκειται να κάνουν»

Την έντονη αντίδρασή του, όμως, εκφράζει από την πλευρά του και ο βουλευτής Λασιθίου της Ν.Δ. και πρώην πρόεδρος του κόμματος Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση για το φράγμα Αποσελέμη, λέγοντας στην "ΚΡΗΤΗ ΤV": «Ξέρετε, ο αρμόδιος υπουργός κ. Σπίρτζης, αντί να "κλαίει", είναι καλύτερα να μας πει τι πρόκειται να κάνει με την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, που η κυβέρνησή του δεσμεύτηκε για την υλοποίησή του. Εκτός και αν το συγκεκριμένο έργο εντάσσεται στις ανεξέλεγκτες υποσχέσεις και τα ψέματα που κατά συρροή έχουν ειπωθεί από τον κ. Τσίπρα και τα στελέχη της κυβέρνησής του. Κυριολεκτικά κοροϊδεύουν τον ελληνικό λαό. Τώρα κοροϊδεύουν και το λασιθιώτικο λαό. Αλλά και τον κρητικό λαό ευρύτερα. Όμως να ξέρουν ότι τελικά δεν πρόκειται να κερδίσουν τίποτα. Το μόνο που θα κερδίσουν είναι η γελοιοποίησή τους.

Γι' αυτό και καλώ άμεσα την κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς να ξεκαθαρίσουν τι πρόκειται να κάνουν με την υλοποίηση του μεγάλου έργου υποδομής, που αφορά το Οροπέδιο Λασιθίου, και είναι το αρδευτικό δίκτυο στο Οροπέδιο. Αυτήν την ώρα, και το έργο δεν προχωράει, και βεβαίως ο εργολάβος θα ζητήσει τεράστιες αποζημιώσεις για την ολοκλήρωση του φράγματος Αποσελέμη».

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια