default-image

Δείτε γιατί κινδυνεύει να χαθεί γαλάζια σημαία - photos

Κρήτη
Δείτε γιατί κινδυνεύει να χαθεί γαλάζια σημαία - photos

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υγροβιότοπος για κλάματα στην παραλία του Καλαθά στο Ακρωτήρι Χανίων, λίγο έλειψε να οδηγήσει σε υποστολή της γαλάζιας σημαίας την ώρα που χιλιάδες τουρίστες απολαμβάνουν καθημερινά το μπάνιο τους στην περιοχή.

Αγανακτισμένος δημότης κατήγγειλε στην αρμόδια επιτροπή του προγράμματος για τις Γαλάζιες Σημαίες, ότι στην παραλία του Καλαθά ένας βούρκος έχει γίνει εστία μόλυνσης.

Το ενδεχόμενο της υποστολής της γαλάζιας σημαίας τελικά απομακρύνθηκε, όταν ο δήμος Χανίων διαβεβαίωσε ότι με προεδρικό διάταγμα, τα λιμνάζοντα νερά στην παραλία του Καλαθά είναι χαρακτηρισμένα ως υγροβιότοπος!

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΕΒΕΙ ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΗΜΑΙΑ ΣΕ ΠΑΡΑΛΙΑ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

Αγανακτισμένοι εμφανίζονται κάτοικοι και επιχειρηματίες της περιοχής του Καλαθά οι οποίοι υποστηρίζουν ότι τα λιμνάζοντα νερά στην παραλία είναι αποτέλεσμα των έντονων βροχοπτώσεων του χειμώνα. Θεωρούν αδιανόητο το χαρακτηρισμό του εν λόγω τμήματος της περιοχής ως υγροβιότοπο και επισημαίνουν ότι μέχρι πριν από ένα χρόνο ήταν καλυμμένο με άμμο και απλώς αποτελούσε κομμάτι της παραλίας.

Η κατάσταση που παρουσιάζει το τμήμα με τα λιμνάζοντα νερά, που σύμφωνα με την αρμόδια επιτροπή του δήμου είναι υγροβιότοπος, ήταν η αφορμή για να σταλεί από έναν δημότη αίτημα υποστολής της Γαλάζιας σημαίας από την παραλία του Καλαθά στο Ακρωτήρι Χανίων. Κατά τον υπάλληλο του Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» που έκανε τον έλεγχο και συνέταξε τη σχετική έκθεση, ο «βούρκος» αυτός αποτελεί εδώ και καιρό εστία μόλυνσης.

Ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας που λειτουργεί δίπλα από την παραλία του Καλαθά, τονίζει στη Ν.Κ. ότι δεν θα έπρεπε καν να υπάρχει γαλάζια σημαία και κάνει λόγω για απαράδεκτη κατάσταση. «Αυτή η κατάσταση δεν υπήρχε. Σαράντα χρόνια είμαι εδώ και δεν υπήρχε. Ήταν αμμουδιά όλος αυτός ο χώρος. Δημιουργήθηκε από τις βροχές που εκδηλώθηκαν την περίοδο του χειμώνα» είπε χαρακτηριστικά καλώντας τη δημοτική αρχή να παρέμβει.

«ΜΕ ΔΕΜΕΝΑ ΧΕΡΙΑ» Ο ΔΗΜΟΣ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥ ΩΣ ΥΓΡΟΒΙΟΤΟΠΟΥ

Ο Δήμος Χανίων σηκώνει τα χέρια ψηλά, με τον δήμαρχο Τάσο Βάμβουκα να ξεκαθαρίζει ότι λόγω του χαρακτηρισμού της περιοχής ως υγροβιότοπου, οι υπηρεσίες του αδυνατούν να παρέμβουν. Καθησυχάζει πάντως ότι δεν τίθεται θέμα υποστολής της γαλάζιας σημαίας. «Με χαρτί της Περιφέρειας ξεκαθαρίζεται ότι στον Καλαθά υπάρχουν λιμνάζοντα ύδατα πλησίον της παραλίας, τα οποία όμως αποτελούν υγροβιότοπο και δε μπορεί κανείς να ακουμπήσει, ούτε ο δήμος ούτε κανείς άλλος» εξήγησε ο κ. Βάμβουκας.

Η δημοτική αρχή των Χανίων προχωρά ανά τακτά διαστήματα σε δειγματοληψίες προκειμένου να διασφαλίζεται ότι δεν τίθεται ζήτημα για τη δημόσια υγεία εξ αιτίας των νερών που λιμνάζουν. «Πρέπει να πληροφορήσουμε το κοινό ότι δεν έχει  να φοβάται απολύτως τίποτα, έγινε δειγματοληψία ακόμα και χθες και επιβεβαιώνεται ότι δεν αποτελούν κίνδυνο αυτά τα νερά» σημείωσε ο δήμαρχος Χανίων ο οποίος απέστειλε έγγραφο στην γραμματεία του προγράμματος «Γαλάζια σημαία», στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Σε συνέχεια της καταγγελίας για τον παράκτιο υγρότοπο στην παραλία του Καλαθά της δημοτικής ενότητας Ακρωτηρίου, η αρμόδια υπηρεσία του τμήματος Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Καθαριότητας του Δήμου Χανίων, γνωμοδότησε και απάντησε τα παρακάτω:

«Αναφορικά με τη φωτογραφία-καταγγελία στον παράκτιο υγρότοπο στην παραλία του Καλαθά σας γνωρίζουμε ότι η περιοχή έχει ενταχθεί στον κατάλογο των μικρών νησιωτικών υγροτόπων ως προστατευόμενο οικοσύστημα, με κωδικό Υ434KRI187 -εκβολή "Καλαθορέματος" με το από 12-6-2012 Προεδρικό Διάταγμα. Συνεπώς, η προστασία αυτή απαγορεύει οποιαδήποτε παρέμβαση που αλλοιώνει το φυσικό τοπίο».

Στην ίδια επιστολή τονίζεται ότι καθαρισμός από σκουπίδια, της παραλίας και του ρέματος γίνεται καθημερινά. Οι ίδιοι οι κάτοικοι εξάλλου που μιλούν για απαράδεκτη εικόνα, παραδέχονται ότι ούτε δυσοσμία, ούτε κουνούπια υπάρχουν εξ αιτίας των στάσιμων υδάτων. Μοιάζει ωστόσο παράδοξο, πάνω στην αμμουδιά, μια μικρή έκταση με λιμνάζοντα νερά στα οποία δεν υπάρχει ζωή παρά μόνο βούρκος, να χαρακτηρίζεται ως υγρότοπος.

Ρεπορτάζ: Βίκυ Παπαδογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News