Ειδήσεις

SOS εκπέμπουν οι επιχειρήσεις για τον εξωδικαστικό

Μπορεί η κυβέρνηση να εκτιμά ότι πάνω από 400.000 επιχειρήσεις σε ολόκληρη τη χώρα θα ζητήσουν να υπαχθούν στον εξωδικαστικό διακανονισμό μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα που βρίσκεται ήδη "στον αέρα", όμως το κόστος των διαδικασιών που απαιτούνται είναι τόσο μεγάλο, που όσοι επιχειρηματίες έχουν χρέη κάτω από 100.000 ευρώ δε θα μπορέσουν να ενταχθούν και δε θα αποφύγουν, όπως όλα δείχνουν, τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που ξεκινούν από το Σεπτέμβριο.

Δηλαδή, σε λιγότερο από ένα μήνα θα πρέπει οι επιχειρήσεις να εκμεταλλευτούν τον εξωδικαστικό διακανονισμό, που φαίνεται πως για όσους το καταφέρουν θα είναι η ύστατη ευκαιρία να σώσουν τις επιχειρήσεις τους. Είναι όμως εύλογο το ερώτημα «πόσοι θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν, σε μια χώρα που τα λουκέτα είναι καθημερινά και δε φαίνεται και πολύ "φως στον ορίζοντα";».

Από το 2010 και μετά, που η Ελλάδα μπήκε στα μνημόνια, έχουν γίνει κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς άνω του 1.200.000 επιχειρήσεων. Ήδη όλα τα ληξιπρόθεσμα δάνεια στη χώρα μας υπερβαίνουν τα 110 δισεκατομμύρια ευρώ. Από αυτά, τα 40 δισεκατομμύρια ευρώ τα οφείλουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, άλλα τόσα τα οφείλουν ιδιώτες, ενώ τα υπόλοιπα χρέη τα έχουν οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις.

Τα στοιχεία αυτά έδωσε στη "Νέα Κρήτη" χθες ο αντιπρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Ηρακλείου Μπάμπης Λεκάκης, που διευκρίνισε ότι ναι μεν είναι η τελευταία ευκαιρία σωτηρίας ο εξωδικαστικός διακανονισμός που έχει ξεκινήσει, πλην όμως όσοι χρωστούν κάτω από 100.000 ευρώ δεν αναμένεται να μπορέσουν να ενταχθούν σε αυτές τις διαδικασίες, λόγω του μεγάλου κόστους που έχουν.

«Για τα ποσά που είναι πάρα πολύ χαμηλά και κυρίως κάτω από τα 100.000 ευρώ, θα είναι δύσκολο κάποιες επιχειρήσεις να ενταχθούν. Διότι υπάρχει πολύ μεγάλη γραφειοκρατία. Και τα χρήματα που πιθανόν θα χρειαστεί να διαθέσουν θα είναι τόσα που θα τους αποτρέπουν. Καταρχήν πρέπει να υποβάλουν αίτημα ηλεκτρονικά. Αλλά στην πορεία θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν το σύμβουλο που ορίζεται από την κυβέρνηση και προβλέπεται μια αυτοματοποιημένη διαδικασία. Μόνο αυτός έχει ένα κόστος από 200 μέχρι 400 ευρώ, ανάλογα με τη μορφή της επιχείρησης.

Από 'κει και μετά, χρειάζεται ένας εκτιμητής πιστοποιημένος, προκειμένου να κοστολογήσει την κινητή και ακίνητη περιουσία του οφειλέτη. Και αυτό επιβαρύνει την όλη διαδικασία με ένα πολύ υψηλό κόστος. Από 'κει και μετά χρειάζεται ένας οικονομολόγος και σύμβουλος επιχειρήσεων, προκειμένου να κάνει μια μελέτη βιωσιμότητας για να διαπιστωθεί αν η επιχείρηση είναι βιώσιμη με την ένταξη στο νόμο. Και στη διάρκεια της διαδικασίας χρειάζεται και ένας διαμεσολαβητής πιστοποιημένος, ο οποίος θα αναλάβει την όλη διαδικασία, για να μπορέσει να επιτευχθεί ο στόχος, που είναι η διαγραφή προσαυξήσεων και πρόσθετων οφειλών και ένας διακανονισμός των δόσεων για να μπορέσει να αποπληρωθεί το χρέος»...

Στο σημείο αυτό, ο Μπάμπης Λεκάκης μεταφέρει την εκτίμηση, σύμφωνα με την οποία, σε πανελλαδικό επίπεδο σε αυτό το νόμο προς το παρόν εμφανίζεται η δυνατότητα ένταξης για 400.000 επιχειρήσεις, αλλά προσθέτει ότι ελπίζει να ενταχθούν όλες που έχουν χρέη, για να μη βρεθούν το Σεπτέμβριο στη δυσάρεστη θέση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

«Σήμερα είναι πάρα πολύ δύσκολο οι επιχειρήσεις να διατηρήσουν τη θέση τους μέσα στη χώρα. Αλλά εκτός από την ηλεκτρονική πλατφόρμα, που έχει ανοίξει από τις 3 Αυγούστου στη σελίδα του υπουργείου, έχει ανοίξει και μια ηλεκτρονική πλατφόρμα στην ιστοσελίδα της ΟΕΒΕΝΗ, στην οποία μπορεί ο κάθε οφειλέτης να βάλει τα στοιχεία του και με μια διαδικασία σε δύο-τρία βήματα να μάθει αν μπορεί να ενταχθεί ή όχι»...

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΕΒΕΝΗ, μέσα από τη διαδικασία αυτή μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα η Ομοσπονδία θα οργανώσει ενημερωτική εκστρατεία για την ενημέρωση των οφειλετών, για όλες τις εξελίξεις που έχουν να κάνουν με τον εξωδικαστικό διακανονισμό.

Μέχρι στιγμή, πάντως, από την Κρήτη έχουν υποβάλει αίτημα να ενταχθούν στον εξωδικαστικό διακανονισμό γύρω στις 1.000 επιχειρήσεις, χωρίς να ξέρουμε τι θα γίνει στη συνέχεια.

«Βέβαια, μην ξεχνάμε ότι η πλατφόρμα άνοιξε στις 3 Αυγούστου. Βρισκόμαστε στον κατεξοχήν τουριστικό μήνα της χρονιάς. Άρα δεν περιμέναμε ο κόσμος από την πρώτη μέρα να τρέξει να υποβάλει αίτημα. Είμαστε όμως σίγουροι ότι τις επόμενες μέρες, που θα ενημερώσουμε τον κόσμο, πάρα πολλοί επιχειρηματίες θα υποβάλουν αίτημα. Αλλά αυτό που ζητάμε, και το λέμε και στην κυβέρνηση, είναι να βρεθεί ο καλύτερος δυνατός τρόπος να σώσουμε επιχειρήσεις. Επιχειρήσεις, βέβαια, που σίγουρα είναι βιώσιμες και δε ζητάμε να ωφελούνται και οι κακοπληρωτές για να ενταχθούν σε όλο αυτό το ζήτημα.

Με το να ενταχθούν όσο γίνεται περισσότερες επιχειρήσεις στον εξωδικαστικό, βοηθάμε και επιχειρήσεις που δεν έχουν οφειλές. Και αυτό ισχύει διότι με τη μείωση των "κόκκινων" δανείων αυτόματα οι τράπεζες θα ανοίξουν τις πόρτες τους και θα δώσουν δάνεια στις επιχειρήσεις, οι οποίες μέχρι σήμερα βλέπουν τις πόρτες των τραπεζών κλειστές, χωρίς να μπορέσουν να πάρουν ούτε ένα ευρώ για να έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν τις πρώτες ύλες που χρειάζονται και να συνεχίσουν να λειτουργούν», ανέφερε ο Μπάμπης Λεκάκης.

Στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ επισημαίνει ότι, αν η κινητή και ακίνητη περιουσία του οφειλέτη ξεπερνάει το ύψος των οφειλών του, τότε ο πιστωτής θα μπορεί να του κάνει κατάσχεση στην περιουσία του, μέσα από τη διαδικασία του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, που θα ξεκινήσει το Σεπτέμβριο.

«Εμείς δεν το θέλουμε αυτό. Και νομίζουμε ότι δεν το θέλει ούτε η κυβέρνηση. Κοιτάζουμε να σώσουμε τις επιχειρήσεις και αυτό θα πρέπει να επιδιώξουμε. Στο μεταξύ, τα λουκέτα όχι μόνο δεν έχουν σταματήσει, αλλά συνεχίζονται σε αμείωτο ρυθμό, τόσο σε πανελλαδικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο νομού Ηρακλείου», καταλήγει ο κ. Λεκάκης.

ΣΕ ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

1.000 κατασχέσεις την ημέρα

Περίπου 1.000 κατασχέσεις την ημέρα σε καταθέσεις, εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία οφειλετών του Δημοσίου επέβαλαν οι ΔΟΥ, τα Ελεγκτικά Κέντρα και η Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης τον περασμένο Ιούνιο, στην προσπάθειά τους να εισπράξουν ληξιπρόθεσμες οφειλές από φόρους και λοιπές επιβαρύνσεις υπέρ του Δημοσίου.

Σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr και τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, τον Ιούνιο οι υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για την είσπραξη των εσόδων του Δημοσίου επέβαλαν συνολικά 20.954 αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, δηλαδή κατασχέσεις καταθέσεων, μισθών, συντάξεων, λοιπών εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων (ακινήτων κ.λπ.), σε βάρος ισάριθμων φυσικών και νομικών προσώπων που δεν είχαν καταβάλει εμπρόθεσμα οφειλές τους προς το Δημόσιο. Δηλαδή σε κάθε εργάσιμη ημέρα του φετινού Ιουνίου επιβάλλονταν κατά μέσο όρο 998 κατασχέσεις!

Συνολικά, οι φορολογούμενοι (φυσικά και νομικά πρόσωπα) σε βάρος των οποίων έχουν ληφθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης ανέρχονταν σε 951.114 στο τέλος Ιουνίου του τρέχοντος έτους, έναντι 839.056 στο τέλος του 2016 και 930.160 στο τέλος Μαΐου 2017.

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια