default-image

Αναβαθμισμένες οι υγειονομικές υπηρεσίες παρά τις ελλείψεις

Υγεία
Αναβαθμισμένες οι υγειονομικές υπηρεσίες παρά τις ελλείψεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τη μείωση των καθυστερήσεων στα δημόσια νοσοκομεία και τη δημιουργία ενός πιο ευέλικτου συστήματος υγείας, πιο προσιτού στους πολίτες, φιλοδοξεί να πετύχει το νέο νομοσχέδιο για τη υγεία, που ψηφίστηκε τις προηγούμενες ημέρες από τη Βουλή. Οι μέχρι χθες μονάδες του ΠΕΔΥ μετονομάστηκαν σε Κέντρα Υγείας ενώ δημιουργούνται Τομείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στους οποίους θα υπάγονται τα λεγόμενα ΤΟΜΥ, δηλαδή Τοπικές Μονάδες Υγείας.  

Ο υπεύθυνος του Κέντρου Υγείας Χανίων κ. Σωτήρης Δρούτσος εκτιμά ότι το νέο σύστημα θα κάνει πιο εύκολη τη ζωή των πολιτών και κυρίως των ηλικιωμένων που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη την παροχή υπηρεσιών υγείας. «Θα είναι σίγουρα πιο εύκολα τα πράγματα για έναν συνταξιούχο να πάει στην Τοπική Μονάδα Υγείας της περιοχής του για να γράψει τα φάρμακα του από το να είναι αναγκασμένος να πάει στις εγκαταστάσεις του πρώην ΙΚΑ, σημερινού Κέντρου Υγείας στη Λεωφόρο Σούδας» τόνισε ο κ. Δρούτσος.

Οι τοπικές μονάδες υγείας αποσκοπούν να φέρουν την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας πιο κοντά στον πολίτη που μέχρι σήμερα ήταν υποχρεωμένος να μεταβαίνει στη μονάδα του ΠΕΔΥ για μια απλή συνταγογράφηση. Κάθε ΤΟΜΥ θα στελεχωθεί με δυο γενικούς γιατρούς ή παθολόγους, έναν παιδίατρο, επισκέπτρια υγείας, κοινωνικό λειτουργό, δυο νοσηλευτές και δύο διοικητικούς υπαλλήλους.

Οι ΤΟΜΥ θα βρίσκονται σε δικτύωση με άλλες δομές της πρωτοβάθμιας υγείας όπως μονάδες ψυχικής υγείας, αντιμετώπισης εξαρτήσεων, ΚΑΠΗ, κοινωνικές δομές και υπηρεσίες των δήμων.

Στα Χανιά, η πρώην μονάδα του ΠΕΔΥ, πλέον Κέντρο Υγείας, βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη. Εκτός από τους δέκα πέντε μόνιμους γιατρούς, έχουν προσληφθεί δύο επικουρικοί, ένας οφθαλμίατρος και μια ακτινολόγος. Λειτουργούν  Μικροβιολογικό Εργαστήριο,Ακτινολογικό, Τμήμα  τεστ ΠΑΠ και Τμήμα Μητρικού Θηλασμού και ανώδυνου τοκετού.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον υπεύθυνο του Κέντρου Υγείας Χανίων κ. Σωτήρη Δρούτσο, ανασφάλιστοι και ευάλωτες ομάδες του Χανιώτικου πληθυσμού δεν έχουν πρόσβαση σε οφθαλμίατρο και νευρολόγο καθώς δεν υπάρχουν συμβεβλημένοι γιατροί των εν λόγο ειδικοτήτων με τον ΕΟΠΥΥ. «Στο Κέντρο Υγείας Χανίων το οποίο λειτουργούσε μέχρι χθες ως ΠΕΔΥ, υπάρχει οφθαλμίατρος, όμως δεν υπάρχει εξωτερικός συμβεβλημένος οφθαλμίατρος κι έτσι οι ενδιαφερόμενοι πολίτες που δε μπορούν να πληρώσουν θα πρέπει είτε να έρθουν εδώ είτε να επισκεφτούν το νοσοκομείο» εξήγησε ο κ. Δρούτσος ο οποίος υπογράμμισε επίσης τη σοβαρότητας της έλλειψης νευρολόγου και σε εξωτερικό ιατρείο αλλά και στον τοπικό τομέα υγείας.

Ρεπορτάζ: Βίκυ Παπαδογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News