Ειδήσεις

Δηλητηριώδες λεοντόψαρο στα δίxτυα Κρητικού ψαρά (photo)

Επικίνδυνη… αποδείχθηκε η ψαριά για έναν αλιέα στην Κρήτη. Έκπληκτος είδε ένα μικρό μεν, αλλά επικίνδυνο δε ψάρι που αλίευσε.

Επικίνδυνη… αποδείχθηκε η ψαριά για έναν αλιέα στους Καλούς Λιμένες Ηρακλείου. Έκπληκτος είδε ένα μικρό μεν, αλλά επικίνδυνο ψάρι που αλίευσε.

Πρόκειται όπως επιβεβαιώθηκε για το γνωστό λεοντόψαρο το οποίο έχει εισβάλει εδώ και καιρό και στη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης και προκαλεί την ανησυχία των ειδικών.

Το δηλητηριώδες ψάρι άφησε έκπληκτο τον αλιέα

Μπορεί να προακλέσει τραύμα ή θάνατο

Σύμφωνα με τους αρμόδιους φορείς «έχει διαπιστωθεί αυξημένη παρουσία ενός νέου ξενικού είδους ψαριού, το λεοντόψαρου (Pterois miles),  το οποίο εισήλθε στη Μεσόγειο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ και πρόσφατα (το 2015) εμφανίστηκε στο Αιγαίο Πέλαγος. Οι μακρόστενες άκανθες του σώματός του εκκρίνουν δηλητήριο, επικίνδυνο για τον άνθρωπο (προκαλεί οδυνηρό τραύμα έως και θάνατο σε ορισμένες περιπτώσεις). 

Εάν κάποιος δεχτεί τσίμπημα από λεοντόψαρο πρέπει να βυθίσει άμεσα το τραύμα σε ζεστό νερό, μειώνοντας έτσι τον πόνο και την τοξική δράση του δηλητηρίου. Στη συνέχεια θα πρέπει να επισκεφτεί το γρηγορότερο ένα ιατρικό κέντρο ή νοσοκομείο. 

Σε περίπτωση που εντοπιστεί ένα λεοντόψαρο, κρίνεται απαραίτητο να απομακρυνθεί άμεσα από τη θάλασσα και να ενημερωθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες (Τμήματα Αλιείας Περιφερειών, Λιμενικές Αρχές) για την εμφάνισή του».

Σχόλια