default-image

Aυγουστιάτικη πανσέληνος με Φραγκούλη

Life
Aυγουστιάτικη πανσέληνος με Φραγκούλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αυγουστιάτικη πανσέληνος αποτελεί την πλέον... δημοφιλή πανσέληνο του έτους. Ως είθισται, λοιπόν, κάθε Αύγουστο, έτσι και φέτος, σε αρκετούς αρχαιολογικούς χώρους της Κρήτης διοργανώνονται απόψε - αλλά και αύριο το βράδυ - ουκ ολίγες ενδιαφέρουσες πολιτιστικές εκδηλώσεις για ντόπιους και επισκέπτες που θα θελήσουν να απολαύσουν την πανσέληνο υπό τους ήχους μουσικής. Τα συνολικά έξι πολιτιστικά δρώμενα που θα πραγματοποιηθούν θα έχουν δωρεάν είσοδο.

Σημειώνεται ακόμη ότι οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, Δήμους, αλλά και συλλόγους της Κρήτης. Απόψε, εξάλλου, εκτός από την αυγουστιάτικη πανσέληνο, θα έχουμε και ένα ακόμη "θέαμα", καθώς για σχεδόν δύο ώρες θα υπάρξει έκλειψη της Σελήνης.

Μία από τις έξι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σήμερα και αύριο σε αρχαιολογικούς χώρους του νησιού μας, με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης, είναι η συναυλία του Μάριου Φραγκούλη, που θα λάβει χώρα στο Μινωικό Ανάκτορο των Μαλίων. Απόψε στις 9:30, λοιπόν, ο διάσημος Έλληνας τενόρος θα βρίσκεται στο Μινωικό Ανάκτορο των Μαλίων, προκειμένου να ντύσει με την ξεχωριστή του φωνή τη μαγευτική βραδιά των Ηρακλειωτών - και όχι μόνο - που θα σπεύσουν να τον απολαύσουν.

Ο Μάριος Φραγκούλης, μαζί με τους Θοδωρή Βουτσικάκη και Δήμητρα Σελεμίδου, θα ερμηνεύσει σπουδαία τραγούδια τόσο του ελληνικού, όσο και του διεθνούς πενταγράμμου. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, θα ακουστούν τραγούδια των Piovani, Jose-Maria Cano, Lucio Dalla, αλλά και των Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι, Γιάννη Μαρκόπουλου και Σταμάτη Κραουνάκη.

Εξάλλου, ο τενόρος θα τραγουδήσει Ξαρχάκο, Ιωαννίδη και Βήτα. Αξίζει να σημειωθεί ότι θα ακουστούν απόψε σε πρώτη εκτέλεση, στα Μάλια, τραγούδια της Ελένης Καραΐνδρου, της Δήμητρας Γαλάνη και του Γιώργου Ανδρέου, αλλά και νέες συνθέσεις του Μάριου Φραγκούλη σε στίχους του Παρασκευά Καρασούλου.

Η μεγάλη αποψινή συναυλία πραγματοποιείται από τη Χορωδία Μαλίων, με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Χερσονήσου και του υπουργείου Πολιτισμού-Αθλητισμού (Εφορία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου).

Πολιτιστικές εκδηλώσεις δε θα έχουμε, πάντως, απόψε μόνο στα Μάλια. Στις 9:30 το βράδυ θα ξεκινήσει συναυλία με τους "Vamos Ensemble" και την Ιωάννα Φόρτη στο πάρκο Κνωσού. Εξάλλου, στις 9 το βράδυ θα ξεκινήσει και η συναυλία του μουσικού σχήματος "Θαλήτας", που θα δοθεί στον αρχαιολογικό χώρο της Γόρτυνας, στη Μεσαρά. Στις 9 το βράδυ, στον αρχαιολογικό χώρο της Απτέρας, στα Χανιά, θα πραγματοποιηθεί συναυλία των Ελένης και Σουζάνας Βουγιουκλή, ενώ στις 9:30 μ.μ. θα ξεκινήσει και η συναυλία της Αθηναϊκής Συμφωνικής Ορχήστρα Νέων, της Μυρτώς Παπαθανασίου και του Χριστόφορου Σταμπόγλη στον αρχαιολογικό χώρο Ρόκκας, στην Κίσσαμο των Χανίων.

Τέλος, αύριο, στις 8:30 το βράδυ, θα ξεκινήσει η μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο "Ας θυμηθούμε χωρίς νοσταλγία", που θα λάβει χώρα στις Πλάκες, στον αρχαιολογικό χώρο Ονιθέ Γουλεδιανών, στο νομό Ρεθύμνου. Η ηθοποιός και σκηνοθέτις Μάνια Παπαδημητρίου και ο πιανίστας Άρης Γραικούσης αναμένεται να μαγέψουν τα πλήθη με μια παράσταση που έχει θέμα τη μνήμη και τα συνεπακόλουθά της.

Μερική έκλειψη σελήνης

Η πανσέληνος θα εμφανιστεί απόψε, 11 λεπτά μετά τις 10 η ώρα, και θα συνοδεύεται από ένα μοναδικό θέαμα. Μια έκλειψη η οποία θα διαρκέσει σχεδόν δύο ώρες, φτάνοντας στο αποκορύφωμά της στις 9:22 το βράδυ. Η παρατήρηση της έκλειψης μπορεί να γίνει με γυμνά μάτια, με κιάλια ή με ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο, ενώ η φωτογράφησή της με απλή φωτογραφική μηχανή. Η σκιά της Γης αναμένεται να καλύψει περίπου το ένα τέταρτο (25%) της διαμέτρου της Σελήνης, ποσοστό που θεωρείται αρκετό για ένα εντυπωσιακό θέαμα.

Σύμφωνα με τους αστρονόμους, για τους παρατηρητές από την Ελλάδα η έναρξη της μερικής φάσης της έκλειψης συμπίπτει περίπου με την ανατολή της Σελήνης. Ένα μικρό σκοτείνιασμα της Σελήνης θα είναι ήδη ορατό κατά την ανατολή της Σελήνης, καθώς η παρασκιά της Γης θα καλύπτει ήδη ολόκληρο το σεληνιακό δίσκο. Η ανατολή της Σελήνης θα γίνει στις 8:23 μ.μ. από κατεύθυνση ανατολική-νοτιοανατολική και η έναρξη έκλειψης της σκιάς λίγο αργότερα, στις 8:23 μ.μ. Η μέγιστη έκλειψη θα λάβει χώρα στις 21:22, ενώ το τέλος της έκλειψης σκιάς στις 10:18, λίγο μετά την εμφάνιση της πανσελήνου, οπότε η Σελήνη θα έχει πια βγει από τη σκιά της Γης.

Στις 21 Αυγούστου θα ακολουθήσει μια ηλιακή έκλειψη, που όμως δε θα είναι ορατή από την Ελλάδα. Εξάλλου, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο διεθνώς αναγνωρισμένος αστροφυσικός, ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ και ευρύτερα γνωστός για τη μελέτη του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, Ιωάννης Σειραδάκης, ανέφερε ότι ανάμεσα στις 8:30-9:30 το βράδυ θα μπορέσουμε να παρατηρήσουμε ότι η Γη είναι σφαιρική, καθώς η σκιά της θα αποτυπωθεί κυκλική πάνω στην επιφάνεια της πανσελήνου.

Σύμφωνα με τον κ. Σειραδάκη, πανσέληνο έχουμε όταν η Σελήνη βρίσκεται αντιδιαμετρικά (ως προς τη Γη) από τον Ήλιο. Έτσι, η πανσέληνος είναι ορατή (δηλαδή βρίσκεται πάνω από τον ορίζοντα) από έναν τόπο μόνο όταν ο Ήλιος βρίσκεται κάτω από τον ορίζοντα, δηλαδή τις βραδινές ώρες. Όσο πιο χαμηλά (κάτω από τον ορίζοντα) βρίσκεται ο Ήλιος τη στιγμή της πανσελήνου, τόσο πιο ψηλά στον ουρανό θα δούμε τη Σελήνη και αντιθέτως, όπως λέει ο καθηγητής.

Όλοι γνωρίζουμε ότι οι μέρες του καλοκαιριού είναι μεγαλύτερες και οι νύχτες μικρότερες. Αυτό συμβαίνει γιατί το καλοκαίρι ο Ήλιος δεν κατεβαίνει χαμηλά κάτω από τον ορίζοντα. Έτσι τον Αύγουστο, το κατακαλόκαιρο, το ύψος της αντιδιαμετρικής πανσελήνου είναι μικρό και εύκολα τη βλέπουμε ξαπλωμένοι στο κρεβάτι μας ή σε μια πολυθρόνα, χωρίς να χρειάζεται να σηκώσουμε το κεφάλι μας ψηλά στον ουρανό, και αυτό μας αρέσει! «Καθώς μάλιστα, κοντά στον ορίζοντα, το φως της διατρέχει μεγαλύτερο πάχος ατμόσφαιρας, η οποία σύμφωνα με τους νόμους της Φυσικής απορροφά και διαχέει επιλεκτικά τα κυανά χρώματα, η Σελήνη παίρνει το χρώμα της πορφύρας», εξηγεί.

Όσο για τα στοιχεία στην ατμόσφαιρα που επηρεάζουν το χρώμα της Σελήνης, αυτά είναι οι υδρατμοί, η σκόνη και οι ρύποι.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News