default-image

Η ΑΝΕΚ γιορτάζει 50 χρόνια παρουσίας στην ελληνική ακτοπλοΐα

Κρήτη
Η ΑΝΕΚ γιορτάζει 50 χρόνια παρουσίας στην ελληνική ακτοπλοΐα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πενήντα χρόνια συνεχούς παρουσίας και ανάπτυξης στο χώρο της ελληνικής ακτοπλοΐας συμπληρώνει φέτος η Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρία Κρήτης και το βράδυ του Σαββάτου γιόρτασε σε μια ανοιχτή εκδήλωση στο Θέατρο της Ανατολικής Τάφρου με κρητικούς καλλιτέχνες και συγκροτήματα και με την παρουσία πλήθους κόσμου.

Η διοίκηση της ΑΝΕΚ αναφέρθηκε στις ιστορικές ρίζες της εταιρίας με τις οποίες πορεύτηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια, δεσμευόμενη ότι θα συνεχίσει να προσπαθεί για τη διατήρηση της στην πρώτη γραμμή της ελληνικής ακτοπλοΐας.

Στο χαιρετισμό που απηύθυνε στην εκδήλωση του Σαββάτου ο Πρόεδρος της εταιρίας κ. Γιώργος Κατσανεβάκης έκανε ειδική αναφορά στους εμπνευστές της ΑΝΕΚ και στον κύριο υποστηριχτή και οραματιστή της, τον μακαριστό ιεράρχη Ειρηναίο Γαλανάκη που ήταν ο άνθρωπος που έθεσε τις βάσεις της ίδρυσης της ΑΝΕΚ μετά το ναυάγιο του πλοίο «Ηράκλειον» των αδελφών Τυπάλδου.

Οι εμπνευστές μίας μεγάλης ιδέας

«Όλοι έχουμε μάθει ότι μετά την αποφράδα εκείνη μέρα του 1966, δύο φωτισμένοι άνθρωποι, εμπνευστές μιας μεγάλης ιδέας, καθόρισαν την πορεία της ακτοπλοΐας στην Ελλάδα. Ο Κώστας Αρχοντάκης και ο Γιάννης Τζαμαριουδάκης συνέλαβαν πρώτοι στον κόσμο την ιδέα να δημιουργηθεί μια ναυτιλιακή εταιρία λαϊκής βάσης με έδρα την Κρήτη. Οι δισταγμοί που είχαν στην αρχή έφυγαν όταν συνάντησαν τον φωτισμένο ιεράρχη Ειρηναίο Γαλανάκη», υπογράμμισε ο κ. Κατσανεβάκης.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «στην πορεία η εταιρία, στο δρόμο αυτό που είχε με τον ισόβιο εν ζωή πρόεδρο της Ειρηναίο Γαλανάκη, δημιούργησε πολλές αξίες. Και η σημερινή διοίκηση ασπάζοντας, υιοθετώντας και αναδεικνύοντας αυτές τις αξίες έχει να πει και να δηλώσει σε όλους εμάς ότι εμείς ξέρουμε από πού ερχόμαστε και γιατί. Ακόμα ξέρουμε και που πρέπει να πάμε και το πώς. Γιατί η ΑΝΕΚ δεν είναι μόνο τα πολυτελή γραφεία που έχει στα Χανιά και στον Πειραιά. Δεν είναι μόνο η υιοθέτηση όλων των καινοτόμων τεχνολογιών που υπάρχουν στην πρόοδο των υπηρεσιών της και στην καταξίωση της στο διεθνές στερέωμα. Είναι κυρίως οι άνθρωποι της».

Η ΑΝΕΚ, η πρώτη ακτοπλοϊκή εταιρία λαϊκής βάσης στη χώρα, έχοντας καταφέρει να σταθεί όρθια σε δύσκολες οικονομικές συγκυρίες βάζει πλώρη για το μέλλον με όραμα την περαιτέρω ανάπτυξη και πρόοδο. Ο αντιπρόεδρος της ΑΝΕΚ κ. Σπύρος Πρωτοπαπαδάκης έκανε λόγο για «μια εταιρία με δυναμισμό, ιστορικές ρίζες, πολυμετοχική, με όραμα, προοπτική και μέλλον. Και σε αυτό το πλαίσιο είναι και μια έκφραση μνήμης για τους ανθρώπους που δημιούργησαν την εταιρία και για αυτούς που έπονται για να την κάνουν ακόμη πιο δυνατή με πλώρη το μέλλον».

Σήμερα η Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρία Κρήτης είναι η μοναδική πολυμετοχική ναυτιλιακή εταιρία με 32.000 μετόχους. Στην εκδήλωση για τα 50 χρόνια της ΑΝΕΚ στο κατάμεστο από κόσμο θέατρο της Ανατολικής Τάφρου το παρών έδωσαν χιλιάδες Χανιωτών και φυσικά εργαζόμενοι της εταιρίας. Κρητικοί καλλιτέχνες και παραδοσιακά συγκροτήματα πλαισίωσαν την εκδήλωση με τη διοίκηση να στέλνει το μήνυμα ότι η ΑΝΕΚ με βάση και σημείο αναφοράς την Κρήτη θα συνεχίσει να πορεύεται στο δρόμο που χάραξε ο οραματιστής της Ειρηναίος Γαλανάκης.

Ρεπορτάζ: Βίκυ Παπαδογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News