default-image

Αντιδράσεις για την απομάκρυνση του ελικοπτέρου

Κρήτη
Αντιδράσεις για την απομάκρυνση του ελικοπτέρου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακάλυπτη από αέρος ή με πυροσβεστικά μέσα περιορισμένων δυνατοτήτων κινδυνεύει να μείνει η Κρήτη αν το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη κάνει πράξη την απόφαση του για άμεση απομάκρυνση από το νησί του μεγάλου πυροσβεστικού ελικοπτέρου τύπου Ericsson.

Όπως αποκάλυψε το portal neakriti.gr το υπουργείο κρίνει ότι το εν λόγο ελικόπτερο πρέπει να χρησιμοποιηθεί σε άλλες πυροσβεστικές περιφέρειες, στην εμβέλεια των οποίων βρίσκονται τεράστιες δασικές εκτάσεις, ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι μεγάλος και η άμεση συνδρομή του Ericsson αν μη τι άλλο θα αποδειχθεί σωτήρια.

Άμεση ήταν η αντίδραση του περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη, ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αρμόδιο υπουργό Νίκο Τόσκα ζητώντας να παραμείνει το ελικόπτερο στην Κρήτη.

Πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι να έρθουν στην Κρήτη δύο άλλα ελικόπτερα τύπου Kamov τα οποία θα αντικαταστήσουν το Erricson. Τα Kamov ωστόσο έχουν περιορισμένες δυνατότητες λόγω της μικρής τους χωρητικότητας που σε συνδυασμό με τον ορεινό όγκο της Κρήτης και ειδικά των Χανίων, που σημαίνει αυξημένο χρόνο επέμβασής για ρίψεις, καθίστανται ως αναποτελεσματικά για την αντιπυρική θωράκιση του νησιού.

Από την πλευρά του ο περιφερειακός διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης Γιάννης Μαραγκάκης μη θέλοντας να σχολιάσει τη μετακίνηση του Ericsson σε άλλη περιοχή της χώρας δήλωσε: «Είμαι πολύ ικανοποιημένος από το έργο που έχει «επιτελέσει» το Ericsson στην Κρήτη, από αρχές του καλοκαιριού μέχρι και σήμερα.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: "ΠΑΙΡΝΟΥΝ" ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΤΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ ERICSSON

Όπως για παράδειγμα στην μεγάλη φωτιά στις Μάλες όπου η παρέμβαση του αποδείχτηκε σωτήρια καθώς σώθηκαν περιουσίες και κατοικημένες περιοχές. Σηκώθηκε και έφθασε στην περιοχή σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ενώ άλλα ελικόπτερα θέλουν διπλάσιο χρόνο. Γενικά είναι ένα πολύ καλό εργαλείο στα χέρια των πυροσβεστικών αρχών της Κρήτης».

Κατηγορηματικός ο Απόστολος Βουλγαράκης

Κατηγορηματικός ως προς την αναγκαιότητα παραμονής του πυροσβεστικού ελικοπτέρου Ericsson στην Κρήτη είναι ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Απόστολος Βουλγαράκης.

«Είναι λάθος του υπουργού και δεν καταλαβαίνω με ποιο σκεπτικό του εισηγήθηκαν κάτι τέτοιο και ποιοι παρενέβησαν γι' αυτό όταν γνωρίζουν ότι η Κρήτη είναι μια περιοχή πολλή επικίνδυνη για εκδήλωση πυρκαγιών ,γνωρίζουν ότι οι καιρικές συνθήκες φέτος έχουν ευνοήσει την πλούσια βλάστηση και σε μια ενδεχόμενη φωτιά τα πράγματα θα είναι εξαιρετικά δύσκολα» σχολίασε ο κ. Βουλγαράκης.

Ο ίδιος τόνισε τη σημασία του πυροσβεστικού ελικοπτέρου στην αντιπυρική προστασία της ευρύτερης νησιωτικής περιοχής. «Ας γνωρίζει ο κόσμος ότι το ελικόπτερο Ericson δεν επιχειρούσε μόνο στα Χανιά αλλά σε όλη την Κρήτη σε ελάχιστο χρόνο επέμβασης όπως και σε όλα τα γύρω νησιά» σημείωσε ο κ. Βουλγαράκης.

Το συγκεκριμένο ελικόπτερο που έχει μόνιμη βάση την Καλαμάτα και η μετακίνηση του  στην Κρήτη, είχε προκαλέσει θυέλλα αντιδράσεων σε όλη την Πελοπόννησο, μπορεί να μεταφέρει θαλασσινό και γλυκό νερό, επιβραδυντικό υγρό, ή και αφρό μέχρι 10 τόνους, σε μια ειδική δεξαμενή ενσωματωμένη στη δομή του ελικοπτέρου.

Η δυνατότητα πολλαπλών ρίψεων με βολές ακριβείας το έχει καθιερώσει ως το πλέον ενδεδειγμένο μέσο αεροπυρόσβεσης σε κατοικημένες περιοχές, καθώς η δυνατότητα ελέγχου της ποσότητας νερού σε κάθε ρίψη δεν θέτει σε κίνδυνο τις ζωές και τις περιουσίες των κατοίκων.

Ρεπορτάζ: Βάλια Μπούη - Βίκυ Παπαδογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News