default-image

Τέλος στη στάθμευση και κυκλοφορία ΙΧ στο Ενετικό Λιμάνι

Κρήτη
Τέλος στη στάθμευση και κυκλοφορία ΙΧ στο Ενετικό Λιμάνι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τσουχτερά πρόστιμα περιμένουν από σήμερα τους οδηγούς που θα θελήσουν να κινηθούν με τα οχήματα τους ή να τα σταθμεύσουν στην ευρύτερη περιοχή του Ενετικού Λιμανιού των Χανίων. Ο δήμος και το Λιμεναρχείο Χανίων αποφάσισαν να βάλουν τέλος στη διέλευση, στάση και στάθμευση ΙΧ και μοτοσικλετών στο Λιμάνι τους καλοκαιρινούς μήνες και μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.

Η απόφαση ελήφθη στη διάρκεια σύσκεψης με σκοπό την αποσυμφόρηση της ευρύτερης περιοχής του λιμανιού το οποίο κατακλύζεται από χιλιάδες επισκέπτες, με το σκεπτικό ότι τίθεται ζήτημα ασφάλειας.

Οι πινακίδες απαγόρευσης εισόδου στο Ενετικό Λιμάνι από την οδό Καλλεργών μπροστά από τα Νεώρια είναι πλέον εμφανείς. Οδηγοί ΙΧ και μοτοσικλετών ωστόσο, από την περασμένη Παρασκευή, πρώτη μέρα εφαρμογής της απαγόρευσης, συνέχιζαν να εισέρχονται ανενόχλητοι ,αγνοώντας επιδεικτικά τη σήμανση.

Κάποιοι επικαλούνταν την έλλειψη ενημέρωσης είτε επειδή βρίσκονται ως τουρίστες στα Χανιά, είτε αν πρόκειται για κατοίκους επειδή η αλλαγή του καθεστώτος στάθμευσης έχει προκαλέσει όπως υποστηρίζουν σύγχυση.

Μπροστά από τα Νεώρια μάλιστα είχε οριστεί στο παρελθόν θέση ΤΑΧΙ. Οι επαγγελματίες οδηγοί που βρέθηκαν τις προηγούμενες τρείς ημέρες στο πόστο τους,  δεν είχαν ενημερωθεί για την απόφαση της Λιμενικής Αρχής και του δήμου.

Αλιείς δηλώνουν αντίθετοι στην απαγόρευση διέλευσης και στάθμευσης οχημάτων στο λιμάνι και υποστηρίζουν ότι ο κλάδος τους θα πρέπει να εξαιρεθεί. Θεωρούν δε ότι «η απόφαση πλήττει και τους επιχειρηματίες εστίασης οι οποίοι αφενός θα πρέπει να αναζητήσουν αλλού πάρκινγκ και αφ ετέρου είναι πιθανό να χάσουν πελάτες».  

Έλληνες και ξένοι επισκέπτες σχολιάζουν το γεγονός ότι μπροστά από τα μνημεία της παλιάς πόλης των Χανίων σταθμεύουν ΙΧ και σε αντίθεση με ότι συμβαίνει σε άλλες ελληνικές και ευρωπαϊκές πόλεις, τα οχήματα κινούνται ακόμη και μέσα στο Ενετικό λιμάνι.

Στην Πλατεία Κατεχάκη ανάμεσα στο Παλιό Τελωνείο και το Μεγάλο Αρσενάλι η εικόνα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ήταν σαφώς βελτιωμένη ωστόσο υπήρχαν αρκετά σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Το Λιμεναρχείο Χανίων από την περασμένη Παρασκευή και μέχρι χθες, τοποθετούσε ενημερωτικά σημειώματα στα παρμπρίζ οχημάτων που ήταν παρκαρισμένα στις πλατείες του λιμανιού. Επιείκεια έδειξε μέχρι και την Κυριακή το βράδυ καθώς από σήμερα Δευτέρα θα εφαρμόζεται αυστηρά η απαγόρευση και οι έλεγχοι θα είναι εντατικοί.

Η απόφαση της Λιμενικής Αρχής των Χανίων ορίζει απαγόρευση καθ' όλη τη διάρκεια του 24ώρου της κίνησης, στάσης  και στάθμευσης μηχανοκινήτων οχημάτων στην Πλατεία Κατεχάκη, δυτικά και ανατολικά του κτηρίου Παλαιού Τελωνείου, καθώς και σε όλο το μήκος των οδών Κουντουριώτη, της Ακτής Τομπάζη και Ενώσεως, της οδού Σουρμελή, όπως και στο τμήμα χερσαίας ζώνης βόρεια και δυτικά του Νεωρίου Μόρο. Εξαιρούνται τα οχήματα τροφοδοσίας στα οποία επιτρέπεται η διέλευση τις ώρες 7 - 9 το πρωί.

Ρεπορτάζ: Βίκυ Παπαδογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News