Ειδήσεις

Σάρωσαν οι Δρόμοι της Ελιάς το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ - photos

Άνοιξε την αυλαία του αργά το βράδυ του Σαββάτου το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας,  το οποίο θα  διαρκέσει έως 9 Αυγούστου και είναι αφιερωμένο στον πολιτισμό. 

Άνοιξε την αυλαία του αργά το βράδυ του Σαββάτου το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας,  το οποίο θα  διαρκέσει έως 9 Αυγούστου και είναι αφιερωμένο στον πολιτισμό. 

Ξεπέρασαν τους 1000 οι επισκέπτες που παρακολούθησαν το πρόγραμμα των εγκαινίων, παρουσία του Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ.κ. Κυρίλου, του π. προέδρου και βουλευτή της Ν.Δ. κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, του γραμματέα της γ.γ. Αποδήμων κ Δ. Πλευράκη, που έφερε στο φεστιβάλ τους 72 νέους και νέες από τις χώρες του Εύξεινου Πόντου με ρίζες Ελληνικές. Αυτά τα παιδιά βραβεύτηκαν γιατί έκαναν δυο ντοκιμαντέρ για τον Καζαντζάκη και τον Παπαδάκη. Στην τελετή των εγκαινίων ήταν επίσης παρόντες, ο δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θ. Καλαντζάκης και ο δήμαρχος Οροπεδίου κ. Γιάννης Στεφανάκης.

?

Από τη χαραυγή της ιστορίας μέχρι σήμερα, ο πολιτισμός είναι κάτι που εξελίσσεται, περνάει από τη μια γενιά στην άλλη και καταγράφεται στο DNA των ανθρώπων. Κάθε πολιτισμός εμπεριέχει διάφορα κριτήρια όπως αξίες, ήθη, έθιμα, παιδεία, κουλτούρα αλλά και άλλα κριτήρια που δείχνουν την ταυτότητα του όπως η φυλή, η θρησκεία, η γλώσσα, η εθνικότητα, αποκτώντας έτσι ονοματεπώνυμο όπως Ελληνικός, Ρωμαϊκός κλπ.

Όταν η ταυτότητα ενός πολιτισμού διαχέεται σε πολλά γεωγραφικά μέρη, τότε τείνει να γίνει παγκόσμιος γεγονός που ζούμε στην εποχή μας.

Έτσι και αυτή τη χρονιά, η Ιεράπετρα που από την αρχαιότητα είναι το σταυροδρόμι των Πολιτισμών και των Ηπείρων θα καταστεί σημείο συνάντησης όλου του κόσμου που θα ταξιδέψει από τις εσχατιές της γης για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις του 4ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας.

Μέσα από την ατελείωτη προκριματική διαδικασία από 1.353 αιτήσεις συμμετοχών ελλήνων και ξένων σκηνοθετών, επιλέχθηκαν 150 ντοκιμαντέρ, τα οποία  προβάλλουν «τη γη των ανθρώπων».

Οι ταινίες αυτές έχουν ως αφετηρία τη Μινωική Κρήτη τον πρώτο μεγάλο πολιτισμό του κόσμου καθώς και πολιτισμούς των περισσότερων λαών και χωρών της γης. Τιμής ένεκεν το Φεστιβάλ, άνοιξε τις πύλες του με το ντοκιμαντέρ «Ελαίας Δρόμοι» της σκηνοθέτιδας Ελένης Βλάσση. Το ντοκιμαντέρ είναι μια αναδρομή και ένας παραλληλισμός της ζωής των Μινωιτών και των σύγχρονων ανθρώπων μέσα από τους 'δρόμους της ελιάς'. Στην πρώτη του προβολή μάγεψε τους θεατές με την αρτιότητα του, την καλή σκηνοθεσία, τη μουσική, το σενάριο και την εικόνα του.

??Με την μηχανή του χρόνου κάνοντας ένα βήμα στο μεσοδιάστημα της ιστορίας βλέπουμε μπροστά μας πάντα μια ελιά και ένα καράβι. Μέσα από το ντοκιμαντέρ ανασυνθέτουμε την Ελλάδα από τη Μινωική εποχή ίσα με σήμερα, με επίκεντρο την αρχαιότερη Μινωική Ελιά του Κόσμου, που βρίσκεται στο Ιερό Άλσος Καβουσίου ηλικίας 5000 χρόνων??, αναφέρει σχετικά η κ Ελένη Βλάσση, η οποία έμεινε κατάπληκτη απο τη συμμετοχή του κόσμου.

Κάθε χρόνο μόλις σβήσουν τα φώτα της ράμπας στην Ιεράπετρα, το Φεστιβάλ ανοίγει τα φτερά του και ταξιδεύει στην Ελλάδα και στον κόσμο, κοινωνώντας τους θεατές του με συναισθήματα που προκαλεί το ντοκουμέντο. Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας έχει πλέον την Ευρωπαϊκή ταυτότητα «EFFE» 2017- 2018 (Europe for Festivals, Festivals for Europe του European Festival Association), ως αναγνώριση για το έργο του στην ενδυνάμωση και στην προώθηση του πολιτιστικού γίγνεσθαι της τοπικής του κοινωνίας αλλά και της Ευρώπης ευρύτερα.

Φέτος το Φεστιβάλ συνδιοργάνωσε εκδηλώσεις Πολιτιστικού Περιεχομένου με τους Πολιτιστικούς Ακόλουθους της Αλεξάνδρειας, του Καΐρου, της Αιγύπτου, του Τελ Αβίβ στο Ισραήλ, της Μόσχας, της Μαύρης Θάλασσας και της Ρωσίας. Για πρώτη φορά το Φεστιβάλ Ιεράπετρας συνδιοργανώνει με τα 9 μεγαλύτερα φεστιβάλ της Κίνας, τμήμα Ασιατικού Κινηματογράφου που σημαίνει ανταλλαγή πολιτιστικών ταινιών, δρώμενων και ανθρώπινου δυναμικού από τη μια χώρα στην άλλη. Αφιερωματικά θα προβάλλει 11 κινέζικες ταινίες διακεκριμένων σκηνοθετών με τίτλο «China Dream».

Για ακόμα μια χρόνια το Φεστιβάλ καινοτομεί δίνοντας βήμα σε νέους σκηνοθέτες ηλικίας 15-25 ετών, ώστε να αποκτήσουν τη δική τους καλλιτεχνική ταυτότητα στο παγκόσμιο κινηματογραφικό στερέωμα.

Προβολές Ντοκιμαντέρ - Παράλληλες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα φιλοξενηθούν σε  πολλές πόλεις του Νομού Λασιθίου, προβάλλοντας τον πολιτισμό της εικόνας.

Ιεράπετρα: 6, 7, 8 και 9 Αυγούστου 2017 στην Εσωτερική αίθουσα στο Τζαμί (11 π.μ - 12 π.μ.) και 6,7 και 8 Αυγούστου στην Εξωτερική πλατεία στο Τζαμί ( 9 μ.μ. - 12 π.μ.)

Οροπέδιο Λασιθίου: 6, 7 και 8 Αυγούστου 2017 (9 μ.μ - 12 π.μ.)

7 Αυγούστου 2016 - Θεματικό Πάρκο Τζερμιάδων (9 μ.μ - 12 π.μ.)

8 Αυγούστου 2016 - Άγιος Γεώργιος (9 μ.μ - 12 π.μ.)

Παχειά Άμμος: 7 και 8 Αυγούστου 2017 - Λιμανάκι Μακρύγιαλού (9 μ.μ - 12 π.μ.)

Καβούσι: 7 και 8 Αυγούστου 2017 - Δημοτικό σχολείο Καβουσίου (10 π.μ. - 12 π.μ.) και Παναγία Μεσοχωριανή (9 μ.μ - 12 π.μ.)

Μύρτος: 8 Αυγούστου 2017 - Πλατεία Μύρτος (9 μ.μ - 12 π.μ.)

Τελετή Λήξης: Τετάρτη 9 Αυγούστου , ώρα 21:00 στην Παραλιακή Πλατεία Δημαρχείου Ιεράπετρας

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

Σχόλια