Ειδήσεις

Χιροσίμα: Η μέρα του όλεθρου που πάγωσε ο πλανήτης

Στις 8:15 το πρωί της 6ης Αυγούστου 1945. Την ώρα εκείνη σταμάτησε ο χρόνος στη Χιροσίμα.

Στις 8:15 το πρωί της 6ης Αυγούστου 1945. Την ώρα εκείνη σταμάτησε ο χρόνος στη Χιροσίμα.

Πάγωσαν τα ρολόγια των κατοίκων της μαρτυρικής πόλης, πολλοί από τους οποίους έμειναν ως σκιές ακόμα και σήμερα πάνω σε πεζοδρόμια και τοίχους σπιτιών από την τρομακτική δύναμη της ισχυρότερης ως εκείνη την εποχή βόμβας που είχε κατασκευάσει ο άνθρωπος και εξαπολύσει εναντίον μιας πόλης και των ανθρώπων της.

Μια επέτειος, εκείνη της ρίψης της πρώτης ατομικής βόμβας στην ιστορία, που παραμένει επίκαιρη όσο ο πυρηνικός κίνδυνος παραμονεύει.

Ο πρόλογος του ολέθρου που ξέσπασε πάνω από την ιαπωνική πόλη, και λίγες μέρες αργότερα πάνω από το Ναγκασάκι, είχε γραφτεί χρόνια πριν με την κούρσα για την απόκτηση των ατομικών όπλων, που κατέδειξε νικητή τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Φαίνεται ότι είναι το φρικτότερο πράγμα που εφευρέθηκε ποτέ. Αλλά μπορεί να γίνει το χρησιμότερο» ήταν τα λόγια του ίδιου του Αμερικανού προέδρου Χάρι Τρούμαν, αποτυπωμένα στο ημερολόγιό του, όταν πληροφορήθηκε την επιτυχημένη δοκιμή στις 16 Ιουλίου 1945 από το Εργαστήριο Τεχνολογίας του Μανχάταν. Ο Τρούμαν εννοούσε ότι η φρίκη θα μπορούσε να "συγχωρεθεί" συντομεύοντας τον πόλεμο, καθώς η Ιαπωνία αρνείτο πεισματικά να παραδοθεί.

Λίγες μέρες αργότερα, οι ΗΠΑ προειδοποιούσαν το Τόκιο με ένα τελεσίγραφο, στο οποίο ανέφεραν ότι είχαν στα χέρια τους ένα υπερ-όπλο, το οποίο και θα χρησιμοποιούσαν.

Οι προειδοποιήσεις δεν έπεισαν τον αυτοκράτορα, με αποτέλεσμα το ξημέρωμα της 6ης Αυγούστου 1945 οι Αμερικανοί να υλοποιήσουν την απειλή τους.

Το γνωστό πια σε όλους "Ενόλα Γκέι", με πιλότο τον αντισμήναρχο Πολ Τίμπετ, απογειωνόταν από το νησί Τίνιαν του συμπλέγματος των Μαριάνων με την ατομική βόμβα βάρους 3,5 τόνων.

Λίγη ώρα αργότερα, το βομβαρδιστικό πετούσε από τη Χιροσίμα, που αν και σημαντικός στόχος λόγω βιομηχανίας και στρατιωτικών βάσεων, δεν είχε πληγεί από τους βομβαρδισμούς.

Αυτό βεβαίως προσέφερε στους Αμερικανούς και το πλεονέκτημα ότι μπορούσαν να εξάγουν πιο πλήρη συμπεράσματα από μια πόλη "άθικτη" από τον πόλεμο, που θα ισοπεδωνόταν στο πιο φρικτό "πείραμα" στην ιστορία.

Η καταστροφική ισχύς της βόμβας των 12,5 χιλιάδων τόνων ΤΝΤ, με το προσωνύμιο "Αγοράκι" ("Little Boy") εξαπολύθηκε σαν τους δαίμονες της κολάσεως στις 8:15 εκείνης της μοιραίας μέρας.

Η περιγραφή του Τίμπετς ακόμα συγκλονίζει: «Ένα ζωηρό φως πλημμύρισε το αεροπλάνο. Στραφήκαμε και κοιτάξαμε τη Χιροσίμα. H πόλη ήταν κρυμμένη πίσω από ένα φοβερό νέφος... που υψωνόταν στην ατμόσφαιρα σαν μανιτάρι».

Οι συνέπειες γνωστές σε όλους από τα αμέτρητα άρθρα, τις μελέτες, τα επετειακά ντοκιμαντέρ και βεβαίως τις συγκλονιστικές φωτογραφίες. 70.000 νεκροί κάτοικοι άμεσα από το ωστικό και θερμικό κύμα, την ακτινοβολία και τη ραδιενεργή βροχή, και χιλιάδες άλλοι στα χρόνια που ακολούθησαν. Αν και σοκαρισμένη η Ιαπωνία, δεν απαντά στο νέο τελεσίγραφο του Τρούμαν, με αποτέλεσμα τρεις μέρες αργότερα, το Ναγκασάκι να πληρώσει το δικό του τίμημα.

Τελικά, στις 15 Αυγούστου οι Ιάπωνες δέχτηκαν να παραδοθούν άνευ όρων, ρίχνοντας την αυλαία στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Όχι όμως και στις πληγές που άφησε, και οι οποίες ακόμα αιμορραγούν.

Επιμέλεια: Σταύρος Μουντουφάρης

Σχόλια