Ειδήσεις

3 στους 10 δεν πλήρωσαν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος

Νέα χρέη φαίνεται ότι προστίθενται στο «βουνό» των οφειλών  που μετρούν 95 δισ. ευρώ και αφορούν στα ποσά που θεωρούνται και ως χρωστούμενα και μάλιστα  ληξιπρόθεσμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών προς την  Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων  μέχρι τις 31 Ιουλίου που έληγε και η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος, 671.000 φορολογούμενοι δεν κατάφεραν να καταβάλουν το ποσό που τους αναλογούσε και το οποίο συνολικά υπολογίζεται σε 360 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τα εκκαθαριστικά φόρου εισοδήματος, φέτος από τους 6,2 συνολικά φορολογούμενους, 2,5 εκατομμύρια θα έπρεπε να πληρώσουν 3,7 δισ ευρώ σε τρεις δόσεις.

Άρα ως πρώτη δόση θα έπρεπε να εισπραχθούν περίπου 1,2 δισ ευρώ. Κάποιοι από τους φορολογούμενους κατάφεραν να πληρώσουν απευθείας συνολικά το ποσό χωρίς να το χωρίσουν σε τρεις δόσεις, ενώ κάποιοι άλλοι, 100.000 περίπου, το εξόφλησαν μέσω των πιστωτικών τους καρτών και σε 12 άτοκες δόσεις.

Από τις δύο παραπάνω κατηγορίες φορολογούμενων το Δημόσιο εισέπραξε 775 εκατομμύρια ευρώ.

Το υπόλοιπο ποσό όμως από τα 1,2 δισ ευρώ της πρώτης δόσης τελικά δεν εισπράχθηκε καθώς τρεις στους 10 φορολογούμενους δεν κατάφεραν να πληρώσουν κανονικά τον φόρο τους.

Όπως τα στοιχεία πάντως αποτυπώνουν η δυσκολία πληρωμής δημιουργεί θέματα στην εισπραξιμότητα καθώς μόνο από το φόρο εισοδήματος  έπεσε κάτω από 70% ενώ ταυτόχρονα  δημιουργείται ανησυχία για το αν τελικά οι φορολογούμενοι καταφέρουν να ανταποκριθούν και στις επόμενες δύο δόσεις που πρέπει να καταβληθούν η δεύτερη έως τις 29 Σεπτεμβρίου και η τρίτη έως τις 30 Νοεμβρίου, και επίσης κατά πόσο θα επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις ότι θα γίνουν μαζικά ρυθμίσεις δόσεων του φόρου εισοδήματος και πόσο οι φορολογούμενοι που θα πρέπει αν ενταχθούν σε ρύθμιση να πληρώνουν προσαύξηση, θα είναι επίσης συνεπείς.

Ρεπορτάζ: Ράνια Μωραΐτη

Σχόλια