default-image

"Παίρνουν" από την Κρήτη το πυροσβεστικό ελικόπτερο Ericsson

Κρήτη
"Παίρνουν" από την Κρήτη το πυροσβεστικό ελικόπτερο Ericsson

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε αναμμένα κάρβουνα «κάθονται» οι αρμόδιες αρχές της Κρήτης καθώς σαν κεραυνός εν αιθρία έσκασε η είδηση ότι το μεγάλο πυροσβεστικό ελικόπτερο Ericsson που έχει συνδράμει τα μέγιστα τις επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης στην κατάσβεση μεγάλων πυρκαγιών αυτό το καλοκαίρι στο νησί, σύντομα δεν θα ανήκει στο δυναμικό του πυροσβεστικού σώματος του νησιού και θα "μετακομίσει" σε άλλη περιοχή της Ελλάδος

Την είδηση επιβεβαίωσε στο neakriti.gr o Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης που όπως ανέφερε μάλιστα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αρμόδιο Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Τόσκα για το θέμα.  Ο κ. Τόσκας ενημέρωσε τον Περιφερειάρχη ότι την επόμενη εβδομάδα το συγκεκριμένο ελικόπτερο θα «φύγει» από την Κρήτη καθώς όπως πρόσθεσε , το Υπουργείο κρίνει ότι πρέπει να χρησιμοποιηθεί σε άλλες πυροσβεστικές περιφέρειες, στην εμβέλεια των οποίων βρίσκονται  τεράστιες δασικές εκτάσεις , ο κίνδυνος εκδήλωσης φωτιάς είναι μεγάλος και η άμεση συνδρομή του Ericsson αν μη τι άλλο θα αποδειχθεί σωτήρια.

"Ζήτησα από τον Υπουργό, αφού είχαν έρθει και σε μένα αυτές οι πληροφορίες για αποχώρηση του  Ericsson , να παραμείνει  στην Κρήτη αλλά παρά την πίεση που άσκησα , μου είπε ότι δεν μπορεί να γίνει αυτό. Μου ανακοίνωσε ότι θα έρθουν στο νησί δύο αλλά ελικόπτερο τύπου Kamov και με διαβεβαίωσε ότι εφόσον υπάρξει μεγάλη ανάγκη θα συνδράμει στις προσπάθειες κατάσβεσης και το Ericsson," αναφέρει ο κ. Αρναουτάκης.

"Εγώ θεωρώ ότι η Κρήτη χρειάζεται ένα τέτοιο ελικόπτερο, καθώς μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε και στο μέσο της αντιπυρικής περιόδου αλλά από εκεί και μετά είναι θέμα του αρμόδιο Υπουργείου και της ιεραρχίας του πυροσβεστικού σώματος να αποφασίσουν για το που θα πάει το συγκεκριμένο ελικόπτερο," πρόσθεσε με νόημα ο Περιφερειάρχης Κρήτης.

Φέτος στο θέμα των μισθωμένων ελικοπτέρων δασοπυρόσβεσης, αντί να έρθουν στην Κρήτη δύο μικρά ελικόπτερα τύπου Kamov, τα οποία είναι περιορισμένων δυνατοτήτων, προτιμήθηκε η αποστολή ενός μεγάλου πυροσβεστικού ελικοπτέρου το οποίο μπορεί να επέμβει άμεσα σε ολόκληρο το νησί. Ενώ σε επίπεδο χώρας  έχουν ενοικιασθεί τρία τέτοια ελικόπτερα.

"Είμαι πολύ ικανοποιημένος από το έργο που έχει «επιτελέσει» το Ericsson  στην Κρήτη , από αρχές του καλοκαιριού μέχρι και σήμερα.  Όπως για παράδειγμα στην μεγάλη φωτιά στις Μάλες όπου η παρέμβαση του αποδείχτηκε σωτήρια καθώς σώθηκαν περιουσίες και κατοικημένες περιοχές. Σηκώθηκε και έφθασε στην περιοχές σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα που άλλα ελικόπτερα θέλουν διπλάσιο χρόνο. Γενικά είναι ένα πολύ καλό εργαλείο στα χέρια των πυροσβεστικών αρχών της Κρήτη." Αυτά ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Μαραγκάκης , Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης, μην θέλοντας να σχολιάσει τη μετακίνηση του Ericsson σε άλλη περιοχή της χώρας.

Το συγκεκριμένο πάντως ελικόπτερο  που έχει μόνιμη βάση την Καλαμάτα και η μετακίνηση του  στην Κρήτη , είχε προκαλέσει θυέλλα αντιδράσεων σε όλη την Πελοππόνησο, μπορεί να μεταφέρει θαλασσινό και γλυκό νερό, επιβραδυντικό υγρό, ή και αφρό μέχρι 10 τόνους, σε μια ειδική δεξαμενή ενσωματωμένη κυριολεκτικά στη δομή του ελικοπτέρου.

Η δυνατότητα πολλαπλών ρίψεων με βολές ακριβείας έχει καθιερώσει το ελικόπτερο Ericsson  ως το πλέον ενδεδειγμένο μέσο αεροπυρόσβεσης σε κατοικημένες περιοχές, καθώς η δυνατότητα ελέγχου της ποσότητας νερού σε κάθε ρίψη δεν θέτει σε κίνδυνο τις ζωές και τις περιουσίες των κατοίκων.

Ρεπορτάζ: Βάλια Μπούη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News