Ειδήσεις

Αυτό είναι το σχέδιο για τα παλιά δάνεια της πρώην ΑΤΕ

Αντί να ανακοινώσουν ότι θα εφαρμόσουν κατά γράμμα το Νόμο 3259/2004 για τα πανωτόκια - τον οποίο μάλιστα και εκθειάζουν στο κείμενο που έδωσαν στη δημοσιότητα - οι κυβερνητικοί παράγοντες βάζουν ζητήματα αξίας της εμπορεύσιμης περιουσίας των υπερχρεωμένων αγροτών και κτηνοτρόφων, υποσχόμενοι πάντως ότι θα απαλλάξουν τον κόσμο αυτό από την "ομηρία" πολλών χρόνων.

Το σχέδιο που έδωσαν στη δημοσιότητα εκπονήθηκε με πρωτοβουλία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλη Κόκκαλη, σε συνεννόηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, καθώς και την εταιρεία-διαχειριστή της ΑΤΕ, με θέμα "Διαγραφή χρεών για αγρότες στην πρώην ΑΤΕ, με παράλληλο εξωδικαστικό μηχανισμό".

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσαν οι κυβερνητικοί παράγοντες, περισσότεροι από 80.000 αγρότες και κτηνοτρόφοι σε ολόκληρη τη χώρα θα έχουν τη δυνατότητα διαγραφής υπό προϋποθέσεις ενός σημαντικού μέρους του χρέους τους προς την πρώην Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας, μέσα από τον παράλληλο εξωδικαστικό μηχανισμό, ο οποίος παρουσιάστηκε χθες το πρωί.

Το σχέδιο παρουσίασαν οι υφυπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλη Κόκκαλης και Υποδομών Νίκος Μαυραγάνης, καθώς και ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης Φώτης Κουρμούζης, στο υπουργείο Οικονομίας.

Ουσιαστικά πρόκειται για σχέδιο που στηρίζεται πάνω στη βιωσιμότητα του χρέους, όπως αυτή προκύπτει από τα περιουσιακά στοιχεία των αγροτών, των οποίων τα δάνεια υπάγονται στα λεγόμενα "κόκκινα". Για παράδειγμα, εάν ένας αγρότης έχει χρέος προς την τράπεζα ύψους 200.000 ευρώ και η πραγματική εμπορική αξία της ρευστοποιήσιμης περιουσίας του αποτιμάται 100.000 ευρώ, τότε θα πληρώσει το 90% της αξίας της περιουσίας του, δηλαδή θα διαγραφούν 110.000 ευρώ χρέους.

Οι βασικοί άξονες του σχεδίου διευθέτησης των "κόκκινων" δανείων, οι οποίοι επιγραμματικά έχουν ως εξής:

- Εξυπηρέτηση της βιώσιμης οφειλής.

- Δυνατότητα διαγραφής κεφαλαίου μέχρι το ύψος της αξίας της περιουσίας του αγρότη-οφειλέτη μειωμένη κατά ποσοστό 10%.

- Επανυπολογισμός και επαναπροσδιορισμός της οφειλής (για όσους υπάγονται βεβαίως), σύμφωνα με το γνωστό νόμο "περί πανωτοκίων" Ν. 3259/2004. Πρόκειται για νόμο, ο οποίος ήταν ανάσα για αγρότες, κτηνοτρόφους και Συνεταιρισμούς, πλην όμως σε αρκετές περιπτώσεις δεν εφαρμόστηκε όπως ορίζονταν. Θα δίδεται πλέον η δυνατότητα εκ νέου υπαγωγής στις ευεργετικές διατάξεις τους συγκεκριμένου νόμου.

- Άμεση αντιμετώπιση θεμάτων που έχουν σχέση με τα δάνεια, τα οποία εγγυήθηκε το ελληνικό Δημόσιο, είτε σε φυσικά πρόσωπα είτε σε Συνεταιρισμούς, υπό το πρίσμα αφενός των σχετικών διατάξεων του Ν. 3259/2004, και αφετέρου της διαδικασίας που ανακοινώθηκε χθες.

Τονίζεται ότι η παρούσα διαδικασία ουδόλως εμποδίζει αγρότη-κτηνοτρόφο ή Συνεταιρισμό να ζητήσει να υπαχθεί και στον Εξωδικαστικό Συμβιβασμό του Ν. 4469/2007.

Κομβικό ρόλο στην ενημέρωση και στην αποστολή των αιτημάτων θα διαδραματίσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης-Ενημέρωσης Δανειολήπτη και η Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (εταιρεία PQH).

Σε δηλώσεις του, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κόκκαλης τόνισε τα εξής: «Συναισθανόμενοι την ανάγκη των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα να σταθούν στα πόδια τους και με βασικό στόχο την οριστική έξοδο από την κρίση, παρουσιάσαμε σήμερα (σ.σ. χθες) ένα σχέδιο "ανάσα" για όσους εδώ και χρόνια ζουν με τον εφιάλτη του υπερδανεισμού. Με τον παράλληλο εξωδικαστικό μηχανισμό για αγρότες, κτηνοτρόφους και συνεταιρισμούς, βάζουμε τέλος στην "ομηρία" αυτών των ανθρώπων και επανεκκινούμε ουσιαστικά ένα παραγωγικό τμήμα της οικονομίας μας.

Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον υφυπουργό κ. Μαυραγάνη, τον ειδικό γραμματέα κ. Κουρμούζη, καθώς και για τη συμβολή τους τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και το βουλευτή Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρο Αραχωβίτη».

Κρίσιμα και αναπάντητα ερωτήματα

Τις συγκεκριμένες ανακοινώσεις θέσαμε χθες υπόψη του γεωπόνου και πρώην διευθυντή του Β' Καταστήματος της ΑΤΕ στο Ηράκλειο Κωστή Παπαδάκη, ο οποίος και μας δήλωσε τα εξής:

«Από αυτά που διαβάζω, συμπεραίνω ότι ουσιαστικά όσοι έχουν περιουσία, μπορεί και να μην ωφεληθούν καθόλου. Και δεν ξέρω αν εννοούν την υποθηκευμένη περιουσία. Λένε "η πραγματική εμπορική αξία της ρευστοποιήσιμης περιουσίας". Αλλά μπορεί να έχει βάλει ο αγρότης υποθήκη και το σπίτι του, το οποίο να κάνει ένα εκατομμύριο! Άρα, ένας που χρωστάει 200 χιλιάδες ευρώ. Και έχει περιουσία 50 χιλιάδες ευρώ, θα κληθεί να πληρώσει 45 χιλιάδες ευρώ. Το 90%. Ένας που έχει περιουσία 1 εκατομμύριο ευρώ και χρωστάει 200 χιλιάδες, θα πληρώσει 200 χιλιάδες. Επομένως, δεν είναι δίκαιη αυτή η απαλλαγή, εάν στηρίζεται στην περιουσία, η οποία μπορεί να είναι μεγάλη ή μικρή.

Το λογικό θα είναι, εάν θέλει να επανορθώσει η σημερινή κυβέρνηση, να επανορθώσει την παράλειψη που είχε γίνει με τα πανωτόκια το 2004, να εφαρμόσει το νόμο των πανωτοκίων. Δηλαδή, ανεξάρτητα από την περιουσία, να μην πληρώσει ο δανειολήπτης ποτέ πάνω από το διπλάσιο του χρέους του»...

«Καμία εμπιστοσύνη δεν τους έχουμε»

«Εγώ προσωπικά αλλά και γενικά οι αγρότες, εμπιστοσύνη δεν έχουμε στη σημερινή κυβέρνηση», λέει από την πλευρά του το στέλεχος της ΕΑΣ Ηρακλείου Μιχάλης Καμπιτάκης.

«Θα το αντιμετωπίζαμε θετικά, εάν υπήρχε κάποιο μέτρο που στην εφαρμογή του βλέπαμε ότι θα ωφελούσε αυτό το κομμάτι των αγροτών θετικά πάντα, ώστε να ξεμπερδέψουν με αυτά τα παλιά δάνεια των 25 και 30 ετών. Αυτό θα ήταν ευχής έργον. Αλλά δεν πιστεύουμε ότι θα γίνει αυτό. Και δε θέλουμε να πιστέψουμε ότι πάνε να πάρουν περιουσίες αγροτών. Γιατί θα δουν από μας αντιδράσεις που δε θα τις περιμένουν»...

«Θα περιμένουμε να δούμε»

«Είναι άκαιρο να πάρουμε θέση», τονίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

«Αυτές είναι ρυθμίσεις υπέρ των τραπεζών. Οι τράπεζες μόνες τους, χωρίς νόμο, τώρα και καιρό, αφαιρούν τόκους που προέρχονται από πανωτόκια, τα οποία με βάση το νόμο του 2004 δεν έπρεπε να επιβληθούν. Άρα, αν δε γίνει μια συζήτηση με τους εκπροσώπους των αγροτών και με νομικό που θα έχουν οι εκπρόσωποι των αγροτών, δεν μπορούμε να πάρουμε θέση. Αλλιώς, αν θέλουν μόνοι τους να εφαρμόζουν τη λογική "αποφασίζομεν και διατάσσομεν", ας το κάνουν. Κανένα πρόβλημα»...

«Να γίνει ευρεία συνάντηση στην Αθήνα»

Ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ και της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης Μύρων Χιλετζάκης ζητάει άμεσα ευρεία σύσκεψη στην Αθήνα.

«Ο νόμος αυτός πρέπει να μελετηθεί άμεσα. Από δικηγόρους, από οικονομολόγους. Και να έρθει σε συζήτηση το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το υπουργείο Οικονομικών με τους εκπροσώπους των παραγωγών. Να εξηγήσουν στους εκπροσώπους των παραγωγών ακριβώς όλες τις διευκρινιστικές. Ούτε ένας νόμος του ελληνικού κράτους από τη μέρα της ψήφισής του και μετά δεν είναι ολοκληρωμένος. Σε όλους τους νόμους υπάρχουν πάντα τροπολογίες, πάντα διευκρινιστικές κ.λπ.

Ο συγκεκριμένος νόμος "μπάζει". Και αν τις επόμενες μέρες δε δοθεί ο νόμος επίσημα σε συνδικαλιστικά όργανα και αυτά με τη σειρά τους τον δώσουν σε ειδικούς να τον μελετήσουν, δεν μπορούμε να εκφράσουμε θέση, αν είναι καλός ή όχι και αν κρύβει παγίδες για την ίδια την περιουσία των παραγωγών. Εφόσον όμως μιλάει για διαγραφές χρεών, εμείς υιοθετούμε σαν θετικό αυτό το πρώτο βήμα. Αλλά χρειάζεται περαιτέρω έρευνα».

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια