default-image

"Έτσι έσωσα το δύτη που κινδύνευε", τι λέει ο διασώστης

Κρήτη
"Έτσι έσωσα το δύτη που κινδύνευε", τι λέει ο διασώστης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έχοντας ξεφύγει τον κίνδυνο για τη ζωή του, στο ναυτικό νοσοκομείο Χανίων, εξακολουθεί να νοσηλεύεται ο δύτης που το περασμένο Σάββατο στην προσπάθειά του να βγει στην επιφάνεια, ο οργανισμός του αντιμετώπισε πρόβλημα αποσυμπίεσης, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει άμεσα η ζωή του.

Ο ίδιος με την κατάσταση της υγείας του να εξελίσσεται ομαλά, συνεχίζει την αποκατάσταση στο θάλαμο αποσυμπίεσης με το δεδομένο ότι  υπάρχουν ακόμη προβλήματα που έχουν να κάνουν με την κινητικότητα στα άκρα του.

Στην παραλία που οδηγήθηκε από λουόμενους το περασμένο Σάββατο , έτυχε να είναι διασώστης του ΕΚΑΒ, η παρουσία του οποίου αποδείχτηκε σωτήρια για τον 42 Κρητικό.  Τα πάντα θα ήταν τώρα διαφορετικά εάν ο Μανόλης Καλεμάκης  δεν ήταν εκεί με δεδομένο ότι μόλις αντιλήφθηκε τι είχε συμβεί, ξεκίνησε αγωνιώδεις προσπάθειες για να τον κρατήσει ζωντανό αφού ανά πάσα ώρα και στιγμή ήταν πιθανό να καταλήξει.

Ο ίδιος δεν πρόκειται να ξεχάσει τα όσα πέρασε μαζί με τους άλλους λουόμενος το συγκεκριμένο απόγευμα του περασμένο Σαββάτου. Μιλάει στο neakriit.gr για τις δραματικές ώρες που εκτυλίχθηκε το περιστατικό, τον συντονισμό από πλευράς ΕΚΑΒ με τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές αλλά και τις σωτήριες κινήσεις  που έγιναν από τον ίδιο που   ακόμη και εκτός υπηρεσίας, δεν δίστασε να επιτελέσει το καθήκον του με μόνο μέλημα του να καταφέρει να κρατήσει ζωντανό το δύτη.

«Ήμουν στην παραλία με την οικογένεια μου και όταν αντιλήφθηκα ότι κάτι συμβαίνει έτρεξα κοντά στον άνθρωπο έχοντας μαζί μου τον προσωπικό μου εξοπλισμό.  Ό ίδιος ήταν σε ημιλιπόθυμη κατάσταση κα με συμπτώματα της νόσου δυτών, γεγονός που σήμαινε ότι η ζωή του κινδύνευε.

Δεν έχασα χρόνο και είπα σε λουόμενους να σπεύσουν να ειδοποιήσουν το ΕΚΑΒ από μια ταβέρνα που ήταν εκεί όπου  ευτυχώς υπήρχε σταθερή γραμμή καθώς τα κινητά δεν είχαν σήμα.  Ταυτόχρονα εγώ έλεγξα τα ζωτικά του που έχουν σχέση με την πίεση,  την οξυγόνωση του οργανισμού και το ζάχαρο. Την ίδια ώρα και με τον συντονισμό του ΕΚΑΒ Κρήτης , ήρθα σε επαφή με γιατρό του ναυτικού νοσοκομείου Χανίων που με ενημέρωσε για τα ενδοφλέβια φάρμακα που πρέπει να χορηγηθούν και με βάση αυτά που εγώ είχα μαζί μου.»

Τα λεπτά που περνούσαν ήταν κρίσιμα και η αγωνία είχε χτυπήσει «κόκκινο» τόσο για τον διασώστη στα χέρια του οποίου κρεμόταν η ζωή του 42χρονου όσο και για τους λουόμενους που αντιλαμβάνονταν ότι βρίσκονταν σε ένα  απομακρυσμένο σημείο με την πρόσβαση σε αυτό να είναι δύσκολη .

Ο άνθρωπος με μεγάλη προσοχή μεταφέρθηκε  με αγροτικό όχημα στην ταβέρνα που είχε στην περιοχή περιμένοντας να καταφθάσει ασθενοφόρο. Είχε προηγηθεί σχετική ενημέρωση  από το συντονιστικό του ΕΚΑΒ προς το Κέντρο Υγείας Μοιρών για άμεση αναχώρηση ασθενοφόρο  προς την Τρυπητή όπου για να φθάσει εκεί όμως έπρεπε να διανύσει μία μεγάλη  απόσταση και σε ένα δρόμο με 8χλμ χωματόδρομο.  

Ταυτόχρονα  λόγω του ότι ο ασθενής δεν έπρεπε να ανέβει υψόμετρο μεγαλύτερο των 300 μέτρων, χωρίς να του έχουν παρασχεθεί οι πρώτες βοήθειες, έγιναν ενέργειες για να φθάσει ελικόπτερο ή σκάφος αλλά λόγω και του χρόνου κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΠΗΓΕ ΓΙΑ ΚΑΤΑΔΥΣΗ ΑΛΛΑ ΚΑΤΕΛΗΞΕ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Όταν τελικά το ασθενοφόρο έφθασε με τη συνοδεία και του γιατρού, ο 42χρονος διεκομίσθη στο Κέντρο Υγείας Μοιρών και από εκεί στο Ναυτικό Νοσοκομείο Χανίων και δη στο θάλαμο αποσυμπίεσης .

«Νιώθω ικανοποιημένος γιατί ο άνθρωπος σώθηκε και σε αυτό έπαιξαν ρόλο αρκετοί παράγοντες μεταξύ αυτών ο συντονισμός που υπήρχε με το ΕΚΑΒ αλλά και το γεγονός ότι είχα μαζί μου τον δικό μου προσωπικό εξοπλισμό που τελικά αποδείχτηκε σωτήριος.»

Για τον ίδιο πάντως, που πυκνά συχνά επισκέπτεται την περιοχή με την οικογένεια του, τα περιστατικά που αφορούν ανθρώπινες ζωές που τίθενται σε κίνδυνο δεν είναι λίγα.  Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «το ίδιο το βράδυ και αμέσως μετά το περιστατικό , υπήρξε βλάβη σε μία βάρκα όπου έσβησε η μηχανή με αποτέλεσμα να μείνει μεσοπέλαγα  και να εκπέμψει σήμα κινδύνου με φακό.  Έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες και τελικά ο άνθρωπος που ήταν μέσα σώθηκε ενώ πέρυσι τέτοια εποχή μία κοπέλα στην παραλία της Τρυπητής είχε πάθει επιληπτική κρίση αλλά της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και κατάφερε να μείνει ζωντανή.»  

Ρεπορτάζ: Βάλια Μπούη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News