Ειδήσεις

Νέο στοίχημα... 25 εκατομμυρίων ευρώ για τα απορρίμματα

Μετά την ιλιγγιώδη χρηματοδότηση των 35 εκατ. ευρώ για τα έργα στο Αμάρι ως προς τη διαχείριση απορριμμάτων, ο ΕΣΔΑΚ βάζει ακόμη ένα μεγάλο στοίχημα, που αφορά στη χρηματοδότηση έργων διαχείρισης αποβλήτων για τους Δήμους Σητείας και Ιεράπετρας, στα πλαίσια του Περιφερειακού Σχεδιασμού Κρήτης.

Η πρόταση για χρηματοδότηση αφορά στο ποσό των 25 εκατ. ευρώ και πρόκειται για μελέτη που ξεκίνησε το 2013, όμως εν συνεχεία ως πρόταση είχε "παγώσει" και τώρα ενεργοποιείται για να χρηματοδοτηθεί.

Εντυπωσιακό, ωστόσο, είναι το γεγονός ότι σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ), ο σημερινός πρόεδρος Χάρης Μαμουλάκης ονομαστικά συνεχάρη για τη συμβολή τους τούς προκατόχους του Γιάννη Κουράκη, επί των ημερών του οποίου έγινε η μελέτη, και τον επόμενο πρόεδρο Γ. Μαστοράκη, που τη διαχειρίστηκε, καθώς και το δήμαρχο Σητείας Θ. Πατεράκη, ενώ ταυτόχρονα επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ότι οι υπηρεσιακοί και «τα στελέχη του ΕΣΔΑΚ κινήθηκαν με ταχύτατους ρυθμούς, καταθέτοντας μόλις δεύτεροι σε όλη την Ελλάδα την πρόταση χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ της μονάδας εγκατάστασης και επεξεργασίας απορριμμάτων του ΧΥΤΥ Σητείας, προϋπολογισμού 25.088.752,37 ευρώ.

Η πρόταση υποβλήθηκε στο πρόγραμμα των δράσεων Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Αστικών Αποβλήτων, με φορέα υλοποίησης την ΕΥΔΕΠ - "Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη"».

Το έργο

Σε ό,τι αφορά το αντικείμενο του έργου, η ανακοίνωση του ΕΣΔΑΚ αναφέρει:

«Το έργο αφορά στην ολοκληρωμένη διαχείριση αποβλήτων για τους Δήμους Σητείας και Ιεράπετρας, σύμφωνα με τον εγκεκριμένο ΠΕΣΔΑ Κρήτης, και ειδικότερα τη μελέτη, κατασκευή και δοκιμαστική λειτουργία της εγκατάστασης επεξεργασίας απορριμμάτων και ΧΥΤΥ Σητείας. Με το έργο αυτό επιτυγχάνεται η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων σε μια περιοχή της Κρήτης που, λόγω απόστασης, δεν είναι εύκολο να εξυπηρετηθεί από ανάλογα έργα άλλων νομών, ενώ ταυτόχρονα θα αποτελέσει και το πρώτο έργο επεξεργασίας απορριμμάτων στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, προς την κατεύθυνση της ορθολογικής και βιώσιμης διαχείρισης των ΑΣΑ, που θα εξυπηρετεί ένα μεγάλο ποσοστό του μόνιμου πληθυσμού, αλλά και ξένων επισκεπτών.

Παράλληλα, θα συνεισφέρει και θα συμβάλει στην επίτευξη των Περιφερειακών Στόχων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων για τα ΑΣΑ, όπως αυτοί έχουν τεθεί από τον ΠΕΣΔΑ Κρήτης, και θα καλύψει την απαίτηση της αρχής της προφύλαξης και της πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων».

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ κ. Χάρης Μαμουλάκης τόνισε:

«Καταφέραμε να καταθέσουμε μόλις δεύτεροι σε όλη τη χώρα το φάκελο για ένα έργο υψίστης σημασίας για την περιοχή του Λασιθίου. Τα στελέχη του ΕΣΔΑΚ επέδειξαν εξαιρετικά αντανακλαστικά και μια διαδικασία που ξεκίνησε πριν από 3 περίπου χρόνια, πλησιάζει στο τελικό της στάδιο. Φυσικά και θα συνεχίσουμε να την παρακολουθούμε από κοντά, με στόχο να πετύχουμε τη χρηματοδότηση ενός έργου που αναβαθμίζει αισθητά την ανατολική Κρήτη, μας βοηθάει στο να προστατέψουμε το περιβάλλον, να θωρακίσουμε τον τόπο μας και να μειώσουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της Κρήτης».

ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΕΣ

Όταν ο Χάρης Μαμουλάκης συνεχάρη τον Γιάννη Κουράκη

Αναλυτικά η δήλωση Μαμουλάκη για τα συγχαρητήρια προς Κουράκη, Μαστοράκη και το δήμαρχο Σητείας Θ. Πατεράκη - που πολλοί εκτιμούν ότι ανάβει νέες "φωτιές" στη Λότζια, αφού προηγήθηκε η κόντρα για τις Βασιλειές - αναφέρει: «Θα ήθελα και δημόσια να συγχαρώ όλους τους συνεργάτες μου στον ΕΣΔΑΚ για την εξαιρετική δουλειά που πραγματοποίησαν, τους προκατόχους μου Γιάννη Κουράκη και Γιάννη Μαστοράκη, όπως επίσης και το δήμαρχο Σητείας Θοδωρή Πατεράκη, για την άριστη συνεργασία μας».

Η δήλωση αυτή έρχεται λίγες μόλις ημέρες μετά την κόντρα Κουράκη-Λαμπρινού στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου, με φόντο τα εγκαίνια της πλατείας των Βασιλειών, που οργάνωσε η Αντιδημαρχία Τεχνικών Έργων και σε αυτά δεν προσκλήθηκε να παραστεί ο προηγούμενος δήμαρχος, που κατά δήλωσή του δικαιωματικά θα έπρεπε, αφού «μελέτησε, δημοπράτησε, απαλλοτρίωσε, συμβασιοποίησε, έδωσε το όνομα στην πλατεία και εγκατέστησε τον εργολάβο ως τον Ιούλιο του 2014»!

Και εδώ ακριβώς μπορεί κάποιος να διαπιστώσει ότι μέλη της ίδιας δημοτικής Αρχής, καθώς και ο Μαμουλάκης, εκτός από πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ, είναι και αντιδήμαρχος, έχουν - και ως φαίνεται αποφάσισαν να το δείξουν - διαφορετική προσέγγιση σε σχέση με την εσωστρεφή τακτική που έχει επιλέξει ο σκληρός πυρήνας της δημοτικής Αρχής για να πορεύεται.

Βεβαίως, από την άλλη, θα έλεγε κάποιος ότι ο ΕΣΔΑΚ, ως νομικό πρόσωπο, δε δεσμεύεται από δημοτικές παρατάξεις, αλλά έχει θεσμικές δεσμεύσεις με τους μετόχους Δήμους, που τον ίδρυσαν για να τους υπηρετήσει και είναι μέλη της Γενικής Συνέλευσής του δι' εκπροσώπων και με δικαίωμα ψήφου δι' εκλεκτόρων από τα εκάστοτε Δημοτικά Συμβούλια και τις εκάστοτε συνθέσεις αυτών.

Ρεπορτάζ: Λευτέρης Συμβουλάκης

Σχόλια