default-image

Ποιες είναι οι φετινές τιμές για τα οινοστάφυλα;

Κρήτη
Ποιες είναι οι φετινές τιμές για τα οινοστάφυλα;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακριβώς στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα, με τη μόνη διαφορά μόνο μια μείωση κατά 5 λεπτά στη βιλάνα β' από 0,25 στα 0,20 ευρώ το κιλό, κινείται και φέτος η πολιτική της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου στα οινοστάφυλα, ως προς τις τιμές παραγωγού και τα κίνητρα που δίνει στα ποικιλιακά σταφύλια.

Επίσης, ενώ πέρυσι άνοιξε το οινοποιείο της στην Παλιανή την Τετάρτη 17 Αυγούστου, φέτος θα ανοίξει τις εγκαταστάσεις της και θα ξεκινήσει να παραλαμβάνει τα οινοστάφυλα του παραγωγικού κόσμου του νομού Ηρακλείου την Τετάρτη 23 Αυγούστου, τόσο στο οινοποιείο Παλιανής, όσο και στα υποκαταστήματα Αρκαλοχωρίου και Πύργου.

Αναλυτικότερα, οι τιμές παραγωγού οινοσταφύλων, που έδωσε στη δημοσιότητα χθες η διοίκηση της ΕΑΣΗ, διαμορφώνονται ως εξής: Λευκά οινοστάφυλα 0,30 ευρώ, λευκά β' ποιότητας 0,18, ροζακί 0,30, βιλάνα α' ποιότητας 0,35, βιλάνα β' ποιότητας 0,20, λιάτικο 0,30, κοτσιφάλι 0,35, μαντηλάρι (10, 5 be) 0,25, syrah 0,40 και θραψαθήρι, αθήρι, δαφνί και πλυτό 0,40 ευρώ το κιλό.

Μαλβαζία-βιδιανό

Όπως έγινε και πέρυσι, σε ό,τι αφορά τα ποικιλιακά οινοστάφυλα που δεν περιλαμβάνονται στον πίνακα με τις προαναφερθείσες τιμές που δόθηκαν στη δημοσιότητα (π.χ. μαλβαζία, βιδιανό), θα παραλαμβάνονται μόνο μετά από επιτόπιο ποιοτικό έλεγχο από τον αρμόδιο γεωπόνο, όπου θα καθορίζεται και η τιμή τους.

«Στο πλαίσιο αναβάθμισης της ποιότητας του παραγόμενου κρασιού, η οργάνωσή μας συνιστά στους παραγωγούς-μέλη της τα οινοστάφυλα να προσκομίζονται σε πλαστικά κιβώτια (κλούβες) την ίδια μέρα της κοπής τους και απαρέγκλιτα να τηρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

- Να έχουν ικανοποιητικό βαθμό ωριμότητας τουλάχιστον 12 Be για τις ερυθρές ποικιλίες και 11 Be για τις λευκές.

- Να μην έχουν μυκητολογική προσβολή (σάπισμα) και ηλιοεγκαύματα.

Η παραλαβή των οινοσταφύλων θα γίνεται τις από 10 π.μ. έως τις 7 μ.μ.».

Παρακάτω αναφέρεται, επίσης, ότι όλοι οι παραγωγοί που προσκομίζουν οινοστάφυλα στο οινοποιείο θα πρέπει να φέρουν μαζί τους υποχρεωτικά την επικαιροποιημένη δήλωση αμπελοκαλλιέργειας, η οποία πρέπει να αναφέρει όλα τα αλφαριθμητικά στοιχεία του παραγωγού και τα χαρτογραφικά στοιχεία των αμπελοτεμαχίων που ο παραγωγός θα παραδώσει οινοστάφυλα.

Οι παραγωγοί που τηρούν βιβλία εσόδων-εξόδων θα πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά μαζί τους το Δελτίο Αποστολής, προς αποφυγήν εκκρεμοτήτων.

Πληροφορίες δίνονται στα τηλέφωνα 2810/378.110, 378.135 και 791.250, Αρκαλοχώρι: 28910/22.223 και Πύργος: 28930/22.309.

ΕΙΔΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΣΙ  

Ακόμα περιμένουν την κατάργηση

Στο μεταξύ, όπως έλεγε στη "Νέα Κρήτη" το βράδυ της Δευτέρας, μετά τη σχετική συνεδρίαση της διοίκησης της οργάνωσης, ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ Ανδρέας Στρατάκης, παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι θα προχωρούσε από φέτος στην κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί, κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ακόμη.

Και μάλιστα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε προσωπικά διαβεβαιώσει τους εμπλεκόμενους φορείς στον τομέα του κρασιού ότι ο καταστροφικός αυτός ΕΦΚ, που δεν υπάρχει σε καμία άλλη χώρα του κόσμου, καταργείται και αυτό το διαπραγματεύτηκε η κυβέρνηση μέσα από τις μνημονιακές δεσμεύσεις της για την εφαρμογή του τέταρτου μνημονίου.

Εξάλλου, όχι μόνο δεν έχει καταργηθεί αυτός ο φόρος, αλλά αντίθετα καλά κρατούν οι ξέφρενες εισαγωγές κρασιών.

Και μια λεπτομέρεια: Το εισαγόμενο κρασί δεν επιβαρύνεται με Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης κρασιού και μεταξύ των άλλων, βέβαια, έχουμε και τις περίφημες ελληνοποιήσεις από κυκλώματα που λυμαίνονται τη συγκεκριμένη αγορά.

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News