Ειδήσεις

4 Αυγούστου καθιερώθηκε ο εθνικός μας ύμνος

Σαν σήμερα, 4 Αυγούστου, παρασκευάστηκε η πρώτη σαμπάνια, καθιερώνεται ο εθνικός ύμνος της Ελλάδας, ο Μεταξάς εγκαθιδρύει δικτατορία με τη συγκατάθεση του Βασιλιά.

Σαν σήμερα, 4 Αυγούστου, παρασκευάστηκε η πρώτη σαμπάνια, καθιερώνεται ο εθνικός ύμνος της Ελλάδας, ο Μεταξάς εγκαθιδρύει δικτατορία με τη συγκατάθεση του Βασιλιά.

Διαβάστε αναλυτικά όλα τα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα.

Και εγένετο... σαμπάνια 

Ήταν 4 Αυγούστου του 1693 όταν ο καλόγερος Ντομ Περινιόν παρασκευάζει σε μοναστήρι Βενεδικτίνων, στο Οτβιγιέ της Καμπανίας, την πρώτη σαμπάνια. 

Καθιερώνεται ο εθνικός ύμνος της Ελλάδας 

Σαν σήμερα, πριν από 151 χρόνια (4 Αυγούστου 1865), καθιερώνεται ως εθνικός ύμνος της Ελλάδας ο "Ύμνος εις την Ελευθερίαν" του Διονύσιου Σολωμού. Ο "Ύμνος εις την Ελευθερία" γράφτηκε από τον Ζακυνθινό ποιητή όταν αυτός ήταν μόλις 25 ετών, το Μάιο του 1823. Ο περισσότερος κόσμος δε γνωρίζει ότι ο Σολωμός έγραψε το ποίημα πρώτα στα Ιταλικά και στη συνέχεια στα Ελληνικά. Το ποίημα αποτελείται από 158 τετράστιχες στροφές και το μέτρο του είναι τροχαϊκό με εναλλαγές επτασύλλαβων και οκτασύλλαβων στίχων. Ο Ύμνος μελοποιήθηκε μεταξύ 1828 και 1830 από τον Κερκυραίο Νικόλαο Μάντζαρο και τελικά, με βασιλικό διάταγμα της 4ης Αυγούστου του 1865, χαρακτηρίστηκε ως «επίσημον εθνικόν άσμα». Εξάλλου, το Νοέμβριο του 1966 ο "Ύμνος εις την Ελευθερία" καθιερώθηκε ως εθνικός ύμνος και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σημειώνεται ότι, μέχρι την καθιέρωση του "Ύμνου εις την Ελευθερία", ο εθνικός ύμνος της χώρας μας ήταν ο βαυαρικός: Ο λόγος για τη μελωδία του Χάιντν που σήμερα αποτελεί τον εθνικό ύμνο της Γερμανίας, αλλά και της Αυστρίας. 

Η δικτατορία της 4ης Αυγούστου 

Εξάλλου, στις 4 Αυγούστου του 1936 ο Ιωάννης Μεταξάς με τη συγκατάθεση του βασιλιά Γεωργίου Β' κηρύσσει στην Ελλάδα δικτατορία. Η μεταξική δικτατορία είχε αρκετά φασιστικά χαρακτηριστικά και διήρκεσε μέχρι το θάνατο του Μεταξά, τον Ιανουάριο του 1941. 

"Απατεώνας" και "παλιάνθρωπος" 

Το ημερολόγιο έδειχνε 4 Αυγούστου του 1960, όταν, έπειτα από παρέμβαση της ελληνικής πρεσβείας στο Παρίσι, απαλείφονται από το γαλλικό λεξικό οι ερμηνείες του λήμματος Grec (Έλληνας) ως "απατεώνας", "λωποδύτης" και "παλιάνθρωπος". 

Ο θάνατος του Νικηφόρου Βρεττάκου 

Σαν σήμερα, στις 4 Αυγούστου του 1991, πεθαίνει σε ηλικία 79 ετών ο μεγάλος Έλληνας ποιητής, πεζογράφος, μεταφραστής και δοκιμιογράφος Νικηφόρος Βρεττάκος, ο οποίος είχε προταθεί τέσσερις φορές για το βραβείο Νόμπελ. 

Ο Μυτιληνιός ρεμπέτης Μουφλουζέλης 

Την ίδια ημέρα με τον Νικηφόρο Βρεττάκο αφήνει την τελευταία του πνοή και ο γνωστός Μυτιληνιός ρεμπέτης Γιώργος Μουφλουζέλης. Ο Μουφλουζέλης γεννήθηκε το 1912 στη Λέσβο από φτωχική οικογένεια και από πολύ μικρή ηλικία δούλευε στα γιαπιά. Μεγαλώνοντας, κατέβηκε στην Αθήνα όπου συνδέθηκε με τους μεγάλους ρεμπέτες Μάρκο Βαμβακάρη, Γιώργο Μπάτη και Ανέστο Δελιά. Τα πιο διάσημα τραγούδια του είναι "Ο ψαράς μέσα στη χώρα" και το "Εγώ δεν έχω βγάλει το σχολείο". 

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

Σχόλια