Ειδήσεις

Σε όλο τον κόσμο η Κρήτη, με «οδηγό» το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ

Προ των πυλών είναι το 4ο διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας, το οποίο πλέον έχει γίνει θεσμός και το οποίο φέτος είναι αφιερωμένο στον πολιτισμό.

Το 4ο διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας θα διεξαχθεί σε πολλές πόλεις του Νομού Λασιθίου, σε ένα τετραήμερο γεμάτο τέχνη και πολιτισμό, από τις 5 μέχρι και τις 9 Αυγούστου.

Ενώ, για ακόμα μια χρόνια το Φεστιβάλ καινοτομεί δίνοντας βήμα σε νέους σκηνοθέτες ηλικίας 15-25 ετών, ώστε να αποκτήσουν τη δική τους καλλιτεχνική ταυτότητα στο παγκόσμιο κινηματογραφικό στερέωμα.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα του Φεστιβάλ:

Τελετή Έναρξης: Σάββατο 5 Αυγούστου, στις 9:00 το βράδυ, στην Παραλιακή Πλατεία Δημαρχείου Ιεράπετρας

Ιεράπετρα: 6, 7, 8 και 9 Αυγούστου, στην Εσωτερική αίθουσα στο Τζαμί (11:00 το πρωί - 12:00 το βράδυ) και 6,7 και 8 Αυγούστου στην Εξωτερική πλατεία στο Τζαμί (9:00 το βράδυ - 12:00 το βράδυ)

Οροπέδιο Λασιθίου: 6, 7, 8 και 9 Αυγούστου στην αίθουσα Δημαρχείου Οροπεδίου (10:00 το πρωί - 12:00 το βράδυ) και 6 Αυγούστου στο Δημοτικό Σχολείο στο Μαγουλά (9:00 το πρωί - 12:00 το βράδυ)

Παχειά Άμμος: 6, 7 και 8 Αυγούστου, στον Πολιτιστικό Σύλλογο (10:00 το πρωί - 12:00 το βράδυ) και στο Λιμανάκι τςη Παχειάς Άμμου (9:00 το βράδυ - 12:00 το βράδυ)

Καβούσι: 6, 7, 8 και 9 Αυγούστου στην Αίθουσα του Κοινοτικού Καταστήματος (10:00 το πρωί - 12:00 το βράδυ) και στην Παναγία Μεσοχωριανή (9:00 το βράδυ - 12:00 το βράδυ)

Μύρτος: 8 Αυγούστου στην Πλατεία Μύρτος (9:00 το βράδυ - 12:00 το βράδυ)

Τελετή Λήξης: Τετάρτη 9 Αυγούστου, στις 9:00 το βράδυ στην Παραλιακή Πλατεία Δημαρχείου Ιεράπετρας

Τι είναι το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας;

Από τη χαραυγή της ιστορίας μέχρι σήμερα, ο πολιτισμός είναι κάτι που εξελίσσεται, περνάει από τη μια γενιά στην άλλη και καταγράφεται στο DNA των ανθρώπων. Κάθε πολιτισμός εμπεριέχει διάφορα κριτήρια όπως αξίες, ήθη, έθιμα, παιδεία, κουλτούρα αλλά και άλλα κριτήρια που δείχνουν την ταυτότητα του όπως η φυλή, η θρησκεία, η γλώσσα, η εθνικότητα, αποκτώντας έτσι ονοματεπώνυμο όπως Ελληνικός, Ρωμαϊκός κλπ.

Όταν η ταυτότητα ενός πολιτισμού διαχέεται σε πολλά γεωγραφικά μέρη, τότε τείνει να γίνει παγκόσμιος γεγονός που ζούμε στην εποχή μας.

Έτσι και αυτή τη χρονιά, η Ιεράπετρα που από την αρχαιότητα είναι το σταυροδρόμι των Πολιτισμών και των Ηπείρων θα καταστεί σημείο συνάντησης όλου του κόσμου που θα ταξιδέψει από τις εσχατιές της γης για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις του 4ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας.

Μέσα από την ατελείωτη προκριματική διαδικασία από 1353 αιτήσεις συμμετοχών ελλήνων και ξένων σκηνοθετών, επιλέχθηκαν 150 ντοκιμαντέρ, τα οποία θα προβάλλουν «τη γη των ανθρώπων».

Οι ταινίες αυτές έχουν ως αφετηρία τη Μινωική Κρήτη τον πρώτο μεγάλο πολιτισμό του κόσμου καθώς και πολιτισμούς των περισσότερων λαών και χωρών της γης. Τιμής ένεκεν το Φεστιβάλ, θα ανοίξει τις πύλες του στις 5 Αυγούστου και ώρα 21:00 το βράδυ στην Παραλιακή Πλατεία Δημαρχείου Ιεράπετρας με το ντοκιμαντέρ «Ελαίας Δρόμοι» της σκηνοθέτιδας Ελένης Βλάσση. Το ντοκιμαντέρ είναι μια αναδρομή και ένας παραλληλισμός της ζωής των Μινωΐτών και των σύγχρονων ανθρώπων μέσα από τους 'δρόμους της ελιάς'.

Με την μηχανή του χρόνου κάνοντας ένα βήμα στο μεσοδιάστημα της ιστορίας βλέπουμε μπροστά μας πάντα μια ελιά και ένα καράβι. Μέσα από το ντοκιμαντέρ ανασυνθέτουμε την Ελλάδα από τη Μινωική εποχή ίσα με σήμερα, με επίκεντρο την αρχαιότερη Μινωική Ελιά του Κόσμου, που βρίσκεται στο Ιερό Άλσος Καβουσίου ηλικίας 5000 χρόνων.

Κάθε χρόνο μόλις σβήσουν τα φώτα της ράμπας στην Ιεράπετρα, το Φεστιβάλ ανοίγει τα φτερά του και ταξιδεύει στην Ελλάδα και στον κόσμο, κοινωνώντας τους θεατές του με συναισθήματα που προκαλεί το ντοκουμέντο. Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας έχει πλέον την Ευρωπαϊκή ταυτότητα «EFFE» 2017- 2018 (Europe for Festivals, Festivals for Europe του European Festival Association), ως αναγνώριση για το έργο του στην ενδυνάμωση και στην προώθηση του πολιτιστικού γίγνεσθαι της τοπικής του κοινωνίας αλλά και της Ευρώπης ευρύτερα.

Φέτος το Φεστιβάλ συνδιοργάνωσε εκδηλώσεις Πολιτιστικού Περιεχομένου με τους Πολιτιστικούς Ακόλουθους της Αλεξάνδρειας, του Καίρου, της Αιγύπτου, του Τελ Αβίβ στο Ισραήλ, της Μόσχας, της Μαύρης Θάλασσας και της Ρωσίας. Για πρώτη φορά το Φεστιβάλ Ιεράπετρας συνδιοργανώνει με τα 9 μεγαλύτερα φεστιβάλ της Κίνας, τμήμα Ασιατικού Κινηματογράφου που σημαίνει ανταλλαγή πολιτιστικών ταινιών, δρώμενων και ανθρώπινου δυναμικού από τη μια χώρα στην άλλη. Αφιερωματικά θα προβάλλει 11 κινέζικες ταινίες διακεκριμένων σκηνοθετών με τίτλο « China Dream ».

Όπως είπε στο Ράδιο 9,84 η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Ελένη Βλάσση, οι συμμετοχές φέτος έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο καθώς έφθασαν στις 1.258 από κάθε γωνιά της γης:

Σχόλια