Ειδήσεις

Πόρισμα με 8 παθογένειες κάνει τον δήμο Φαιστού να "τρέχει"

Σε ένα πόρισμα - “φωτιά” με ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες διαπιστώσεις, κυρίως ως προς την οικονομική διαχείριση και την κατάσταση του Δημοτικού Ταμείου του Δήμου Φαιστού, κατέληξε ο τακτικός κρατικός έλεγχος στον οικονομικά χειμαζόμενο Δήμο της Μεσαράς.

Σε ένα πόρισμα - "φωτιά" με ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες διαπιστώσεις, κυρίως ως προς την οικονομική διαχείριση και την κατάσταση του Δημοτικού Ταμείου του Δήμου Φαιστού, κατέληξε ο τακτικός κρατικός έλεγχος στον οικονομικά χειμαζόμενο Δήμο της Μεσαράς.

Το πόρισμα είναι καρπός του τακτικού ελέγχου που πραγματοποίησε το Φεβρουάριο κλιμάκιο της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στο Δήμο.

Τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα, αφού "ζωγραφίζουν" μια μάλλον δυσμενή εικόνα για την οικονομική διαχείριση.

Ωστόσο, την ίδια ώρα, ο δήμαρχος δηλώνει ότι για τις όποιες αβελτηρίες και προβλήματα, αφενός, ευθύνεται η παντελής έλλειψη προσωπικού και υπηρεσιών, και αφετέρου ο ίδιος επισπεύδει τις διαδικασίες άμεσα για αναδιάταξη των οικονομικών υπηρεσιών του Δήμου Φαιστού, μέσα σε 30 ημέρες προθεσμίας που δίνονται στο Δήμο από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Οι οκτώ συστάσεις

Το πόρισμα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας, επικεντρώνεται σε οκτώ διαπιστώσεις, αλλά και ταυτόχρονα αυστηρές συστάσεις προς το Δήμο.

Το πόρισμα παραδόθηκε φυσικά στο Δήμο Φαιστού, αλλά και στο υπουργείο Οικονομικών και σε άλλους εμπλεκόμενους φορείς. Η παράδοση του πορίσματος έγινε στα τέλη Ιουλίου και σε αυτό οι ελεγκτές καταγράφουν τις παθογένειες του δημοσιονομικού συστήματος, της οικονομικής διαχείρισης του Δήμου Φαιστού.

Το ότι τις ίδιες παθογένειες και τα ίδια προβλήματα μοιράζονται και πολλοί άλλοι Δήμοι της χώρας δε σημαίνει βεβαίως ότι δεν υπάρχουν σοβαρά ζητήματα που χρήζουν αντιμετώπισης.

Η Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Εσόδων καλεί μάλιστα τη δημοτική Αρχή, μέσα σε ένα μήνα από την ημέρα κοινοποίησης της έκθεσης, να προχωρήσει σε διαρθρωτικές παρεμβάσεις, καθώς οι παθογένειες αυτές δημιουργούν προβλήματα σε εκτελέσεις και αναμορφώσεις προϋπολογισμών, καθώς και στα ταμειακά διαθέσιμα, καθιστώντας παράλληλα προβληματικό το ταμείο του Δήμου.

«Ούτε οικονομικό έλλειμμα υπάρχει στο Δήμο, ούτε τίποτα», υποστηρίζει ο δήμαρχος Φαιστού Γιώργος Αρμουτάκης, προσθέτοντας ωστόσο πως «... έχουμε υστέρηση εσόδων... δεν έχουμε προσωπικό να ασχοληθεί!».

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αυστηρές συστάσεις της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσίων Ασόδων αφορούν στα εξής ζητήματα:

1. Λανθασμένη ανάθεση καθηκόντων ταμία σε υπάλληλο του Δήμου.

2. Προβλήματα κατά την αναμόρφωση του προϋπολογισμού.

3. Απουσία των οικονομικών καταστάσεων έτους 2014-2015, πράγμα που σημαίνει αδυναμία αποτελεσματικού ελέγχου δημοσιονομικής διαχείρισης.

4. Περιορισμένος έλεγχος των δαπανών και προβληματική εκτέλεση του π/υ.

5. Ανοιχτοί λογαριασμοί διαχείρισης δημοτικού ταμία, που προοικονομεί κίνδυνο κακοδιαχείρισης του ταμείου.

6. Ανεξόφλητες δαπάνες ηλεκτρικού ρεύματος άλλων φορέων.

7. Ανεπάρκεια κινητοποίησης ανταγωνισμού σε συμβάσεις και κατατμήσεις σε αναθέσεις.

8. Μη ορθή διαχείριση των διαδικασιών βεβαίωσης τελών άρδευσης.

Όχι καταλογισμός

Αξίζει να επισημανθεί ότι το πόρισμα δεν καταλογίζει άμεσα ευθύνες, ούτε και προσωποποιεί καταλογισμούς στο Δήμο Φαιστού ή σε οποιοδήποτε μέλος της δημοτικής Αρχής.

Τα προβλήματα αυτά οφείλονται, σύμφωνα με το δήμαρχο Γ. Αρμουτάκη, σε παθογένειες της οικονομικής διαχείρισης του Δήμου, που οφείλονται αποκλειστικά στην έλλειψη και την παντελή ανυπαρξία προσωπικού και υπηρεσιών, αλλά και στην παραλαβή προβληματικών οικονομικών καταστάσεων παρελθουσών διοικήσεων.

Κάτι που αναφέρει και ο κ. Αρμουτάκης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «φύγανε οι οικονομικοί υπάλληλοι του Δήμου, 4 υπάλληλοι κατηγορίας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, και αυτή τη στιγμή δεν έχω κανένα... μόνο έναν!

Ο Δήμος αποψιλώθηκε και αυτή η αποψίλωση», υπενθυμίζει ο δήμαρχος Φαιστού, «έφερε και αυτά τα αποτελέσματα. Είναι και ο λόγος που καθυστερήσαμε να πάρουμε τον προϋπολογισμό και πολλά άλλα».

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με πληροφορίες, και το σημείο της έκθεσης που αναφέρεται στην άρδευση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι διαπιστώθηκε μη ορθή διαχείριση των διαδικασιών βεβαίωσης τελών άρδευσης, με το δήμαρχο, ωστόσο, να υπογραμμίζει με γενικό σχόλιο πως η δημοτική Αρχή κοιτά μπροστά, με αναδιάταξη στο εξής όλων των υπηρεσιών του Δήμου Φαιστού μέσα στις επόμενες 30 ημέρες.

«Γίνονται πολλές προσπάθειες εξάλειψης των χρόνιων παθογενειών του Δήμου», λέει ο Γιώργος Αρμουτάκης, σημειώνοντας πως «αυτά που έχω κάνει για το Δήμο έχουν περάσει ψηφίσματα με πρόταση δική μου για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε τον τρόπο άρδευσης. Έχουμε Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων και δεν έχουμε καμιά δουλειά να ασχοληθούμε με την άρδευση... δεν είναι δουλειά του Δήμου».

Επειδή όμως τα προβλήματα είναι υπαρκτά και σοβαρά και παρά το συμβουλευτικό χαράχτηκα της ιδιαίτερα αυστηρής εκθέσεως του Γενικού Λογιστηρίου, ο δήμαρχος δήλωσε πως σκοπός στο εξής είναι να τρέχει η δημοτική Αρχή μπροστά, μη κοιτάζοντας το παρελθόν... εξαλείφοντας ωστόσο τις υπάρχουσες παθογένειες.

Ρεπορτάζ: Λευτέρης Κουμαντάκης

Σχόλια