default-image

"Φοροκαταιγίδα" περιμένει τους φορολογούμενους

Οικονομία
"Φοροκαταιγίδα" περιμένει τους φορολογούμενους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια πραγματική "φοροκαταιγίδα" έρχεται για τους φορολογούμενους μέχρι το τέλος του χρόνου, αφού για να μπορέσουν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους είναι σαφές ότι θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη και μάλιστα βαθιά.  

Και μπορεί μεν να πρόκειται για τη γνωστή "φοροθύελλα" του δεύτερου εξαμήνου, πλην όμως η απαίτηση για τα πλεονάσματα που επιβάλλει η συμφωνία με τους δανειστές, κάνει τα πράγματα κατάτι πιο επώδυνα για τους φορολογούμενους που ξεκίνησαν τις δόσεις από χθες… Με  την πρώτη δόση για το φόρο εισοδήματος.

Όσοι από τα 2,5 περίπου εκατομμύρια φορολογούμενους δεν πλήρωσαν την πρώτη δόση εγκαίρως που αθροιστικά θα έφερνε στα ταμεία 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ ή δε θα το πράξουν στις επόμενες δύο, θα επιβαρυνθούν με πρόστιμο 0,75%, ενώ δε λείπει και η δυνατότητα ρύθμισης των δόσεων, με την σχετική προσαύξηση πάντως.

Σε ότι αφορά τις δόσεις αυτές, πέραν της πρώτης της οποίας η καταβολή έληξε χθες 31 Ιουλίου, η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου και η τρίτη δόση στις 30 Νοεμβρίου 2017.

Επιπλέον, έως χθες πάνω από 250.000 εταιρείες και νομικά πρόσωπα θα έπρεπε να έχουν εξοφλήσει την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος για τη χρήση του 2016, ενώ ακολουθούν άλλες 5 μηνιαίες δόσεις, που λήγουν στα τέλη Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2017.

Το πρόβλημα της μίας και μόνο δόσης

Εκείνοι που πάντως, δεν αποκλείεται να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της μίας και μόνο δόσης για την καταβολή του συνόλου του φόρου εισοδήματος, είναι ένα μέρος των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών που από λάθος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, δεν βεβαιώθηκαν ως κατά κύριο επάγγελμα αγρότες… και αναμένουν τη διόρθωση έχοντας διορία μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, κάτι που μπορεί να μην τους αφήσει να πληρώσουν με πιο ευέλικτο τρόπο, πέρα από τη μία και μόνο δόση που αναμένει έκτοτε, αυτή στα τέλη του Νοέμβρη.

Οι φόροι που θα απαιτηθεί να πληρώσουν οι φορολογούμενοι πάντως μόνο για τα εισοδήματα του 2016, την ακίνητη περιουσία που κατείχαν την 1η/1/2017 και τα οχήματα που σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν το 2018 υπερβαίνουν τα 10 δισ. ευρώ ενώ αν συνυπολογιστεί και η 5η δόση του φόρου ακινήτων, η οποία πρέπει να πληρωθεί τον Ιανουάριο του 2018, το συνολικό ποσό των έξι αυτών επιβαρύνσεων εκτοξεύεται στα 10,68 δισ. ευρώ.

Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου περίπου 7,4 εκατομμύρια φυσικά και νομικά πρόσωπα θα πρέπει επιπλέον να έχουν πληρώσει την πρώτη δόση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων, του περίφημου ΕΝΦΙΑ, ενώ θα ακολουθήσουν άλλες 4 δόσεις, που λήγουν στα τέλη Οκτωβρίου, Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου του 2018.

Τελευταίος από τους φόρους που αναμένεται να κλείσουν το έτος θα είναι τα τέλη κυκλοφορίας με πάνω από 5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και δικύκλων να πρέπει να καταβάλουν τα ποσά που θα ανακοινωθούν προκειμένου να μπορούν να κυκλοφορούν τα οχήματά τους το 2018, ένας φόρος που συνήθως αποπληρώνεται από τους ιδιοκτήτες τις τελευταίες ημέρες του χρόνου.

Ρεπορτάζ: Ράνια Μωραΐτη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News