default-image

Δύσκολη χρονιά για το κρασί

Κρήτη
Δύσκολη χρονιά για το κρασί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα, με μια ελάχιστη απόκλιση συν-πλην σε κάποιες ποικιλίες, αναμένεται να κυμανθούν οι τιμές παραγωγού οινοσταφύλων της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, οι οποίες όμως δε δίδονται στη δημοσιότητα πριν εξεταστούν όλες οι παράμετροι της αγοράς του κρασιού, η οποία εξακολουθεί να "βομβαρδίζεται" με εισαγόμενα κρασιά αμφιβόλου ποιότητας, σε τιμές εξευτελιστικές, που εκτοπίζουν το ντόπιο, σε βάρος του κρητικού αμπελώνα, την ώρα που το κράτος παραμένει απλός θεατής.

Για τα επιτραπέζια σταφύλια πήραν αμέσως την απόφαση να μην έχει καμία εμπλοκή στην αγορά τους ούτε φέτος η ΕΑΣΗ, ενώ για τη σταφίδα, η κατάσταση που επικρατεί φέτος και η πολιτική των συνεταιριστικών οργανώσεων και της ΚΣΟΣ θα συζητηθούν αύριο το πρωί στη Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου, στη διάρκεια έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων!

Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης Κρασιού, που διά στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού από φέτος θα καταργούταν, δεν έχει καταργηθεί. Θα εξακολουθήσει και τούτη τη χρονιά να καταστρέφει όλο το παραγωγικό και εμπορικό κύκλωμα της οινοπαραγωγής στη χώρα; Αυτό είναι ένα ερώτημα, που επειδή ακριβώς δεν έχει απαντηθεί, "τρενάρει" και την ανακοίνωση των τιμών παραγωγού οινοσταφύλων από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου.

Οι περυσινές τιμές

Πάντως, αξίζει να υπενθυμίσουμε τις περυσινές τιμές της ΕΑΣΗ: Λευκά οινοστάφυλα 0,30 ευρώ, ροζακί 0,30, βιλάνα α' ποιότητας 0,35, βιλάνα β' ποιότητας 0,25, λιάτικο 0,30, κοτσιφάλι 0,35, μαντηλάρι (10, 5 be) 0,25, Syrah 0,40, θραψαθήρι, αθήρι, δαφνί και πλυτό 0,30 ευρώ.

Στα ποικιλιακά σταφύλια, η παραλαβή γινόταν από επιτόπιο έλεγχο αρμόδιου γεωπόνου και η τιμή τους δεν ξεπερνούσε τα 0,40 ευρώ το κιλό.

«Στόχος μας είναι να κυμανθούμε περίπου στις περυσινές τιμές», είπε στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ. Ωστόσο, το μόνο ανακοινώσιμο προς το παρόν είναι ότι το οινοποιείο της οργάνωσης στην Παλιανή θα ανοίξει τις εγκαταστάσεις του για να αρχίζει την παραλαβή οινοσταφύλων όλων των ποικιλιών, μετά τις 21 Αυγούστου.

«Συζητάμε τις ανάγκες της Ένωσης Ηρακλείου για τη φετινή χρονιά σε κρασί, σε συνδυασμό με όλα τα προβλήματα που η αγορά παρουσιάζει. Και δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην ανεξέλεγκτη εισροή στον τόπο μας ξένων κρασιών, τα οποία δεν υπόκεινται και στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης των 20 λεπτών το λίτρο, που υπόκεινται τα δικά μας κρασιά. Και αυτό είναι ένα θέμα που απασχολεί πάρα πολύ όλους τους οινοποιούς. Όταν παραδίδουν έτοιμο κρασί στο Ηράκλειο με 30 λεπτά το λίτρο, εμείς πώς θα μπορέσουμε να ανταγωνιστούμε τέτοιες τιμές; Και από την άλλη, ας μας πουν οι αρμόδιοι του κράτους, που έχουν εκτελωνίσει τα κρασιά αυτά, πού θα τα βρούμε στη συνέχεια για να τα αγοράσουμε κι εμείς. Διότι στη συνέχεια στην αγορά δεν υπάρχουν πουθενά. Και δεν υπάρχουν διότι ελληνοποιούνται»!

Στο σημείο αυτό, ο Ανδρέας Στρατάκης αναφέρει ότι «θα είμαστε σίγουρα έτοιμοι εμείς, αν όχι στο τέλος της εβδομάδας, την ερχόμενη Δευτέρα, να δώσουμε στη δημοσιότητα τις τιμές των οινοσταφύλων».

Σύμφωνα με το συνεταιριστή, αυτή τη στιγμή τα ξένα κρασιά μπαίνουν χωρίς το χαράτσι των 20 ευρώ το λίτρο και αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. «Έχει ανακοινωθεί από την κυβέρνηση και από το στόμα του ίδιου του πρωθυπουργού ότι ο φόρος αυτός θα αφαιρεθεί. Εγώ ελπίζω ότι θα γίνει πραγματικότητα η εξαγγελία που έχουν κάνει. Το πότε όμως δεν το ξέρουμε. Και έτσι το μόνο σίγουρο είναι ότι σε όλη την Ελλάδα ανθεί και λουλουδίζει η μαύρη διακίνηση κρασιών. Δε λέγεται πρώτη φορά. Δε γράφεται πρώτη φορά. Η ζημιά είναι τεράστια τόσο στο κρασί μας, όσο και στην εθνική οικονομία»...

«Ξεχνάμε το επιτραπέζιο»

Σε ό,τι αφορά το επιτραπέζιο σταφύλι, ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ το ξεκαθάρισε χωρίς καμία σκέψη.

«Ήταν μια δραστηριότητα που μόνο ζημιές μάς είχε φορτώσει. Το επιτραπέζιο σταφύλι είναι μια δύσκολη αγορά. Είναι ένα εποχικό προϊόν. Και δεν μπορείς να μπαίνεις σε μια αγορά ευκαιριακά για 40 μέρες το χρόνο και να λες "εδώ είμαι κι εγώ". Θα πρέπει να είσαι μέσα στην αγορά όλο το χρόνο. Να την τροφοδοτείς με διάφορα προϊόντα, για να έρχεσαι το καλοκαίρι και με το σταφύλι και να μπορείς να έχεις κέρδη. Διαφορετικά, έχει η οργάνωση μεγάλες ζημιές, χωρίς να προσφέρει και τίποτα στον παραγωγό»...

ΝΟΔΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

«Οι αγρότες βλέπουν τον κόπο τους να χάνεται»

Στο μεταξύ, ο αναπληρωτής γραμματέας Αγροτικών Φορέων της ΝΟΔΕ Ηρακλείου της Ν.Δ. Μανόλης Χαιρέτης εξέδωσε χθες την ακόλουθη ανακοίνωση για την κατάσταση των αμπελουργών του νομού Ηρακλείου: «Το λιγότερο δεινή είναι η θέση των αμπελοκαλλιεργητών του νομού Ηρακλείου, οι οποίοι βλέπουν τον κόπο τους να πηγαίνει χαμένος. Ο πρόσφατος καταστροφικός καύσωνας, αλλά και οι βροχές και ο βαρύς χειμώνας που προηγήθηκαν είχαν ως αποτέλεσμα μεγάλες ζημιές στην παραγωγή των σταφυλιών. Ζημιές που μεταφράζονται σε πολλές χιλιάδες ευρώ και ίσως στα εισοδήματα ενός χρόνου.

Οι περισσότεροι καλλιεργητές βλέπουν τις προσπάθειές τους να εξανεμίζονται από τις χαμηλές τιμές αγοράς και το υψηλό κόστος παραγωγής, ενώ σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί η υψηλή φορολόγηση των εισοδημάτων τους, η αύξηση προκαταβολών και ασφαλιστικών εισφορών, η καθυστέρηση στην επιστροφή οφειλόμενων ποσών από το Δημόσιο, καθώς και η περικοπή των αγροτικών συντάξεων.

Το κυριότερο, όμως, πρόβλημα είναι πως οι καλλιεργητές, όπως και το σύνολο του αγροτικού κόσμου, βρίσκουν απέναντί τους την κυβέρνηση, με τον αρμόδιο υπουργό να επιβεβαιώνει το μέγεθος της καταστροφής, αλλά να απαντά, για μια ακόμη φορά, γενικά, χωρίς να δεσμεύεται για την άμεση αποζημίωση των καλλιεργητών.

Να ξεκαθαρίσουμε μόνο στον κ. υπουργό πως οι αγρότες δε ζητιανεύουν. Ζητούν την ενίσχυση και τη στήριξη που τους οφείλει το κράτος. Το κράτος, το οποίο στηρίζει ο πρωτογενής τομέας, μέσα από τη φορολογική αφαίμαξη που φέρει την υπογραφή των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.».

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News