default-image

Σε τελική ευθεία η ανεξαρτησία του Κουρδιστάν

Κόσμος
Σε τελική ευθεία η ανεξαρτησία του Κουρδιστάν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τον τουρκικό, κουρδικό και ξένο τύπο, το εγχείρημα της δημιουργίας ανεξάρτητου κουρδικού κράτους έχει εισέλθει πλέον στην τελική φάση του.

Το αυτόνομο ιρακινό Κουρδιστάν στέλνει αντιπροσωπείες στο εξωτερικό, στην Ευρώπη και τη Βαγδάτη και επιχειρεί να καλλιεργήσει το κατάλληλο κλίμα για την ομαλή διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία και την αναγνώριση του αποτελέσματος του από την διεθνή κοινότητα.

Σε λίγες μέρες αναμένονται κρίσιμες διαβουλεύσεις στην Βαγδάτη. Η κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ, παρά το γεγονός ότι βάλλει σε υψηλούς τόνους κατά της κουρδικής πλευράς, τονίζει ότι δεν πρόκειται να κηρύξει πόλεμο στους Κούρδους σε περίπτωση που τελικά οι ίδιοι προχωρήσουν στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας τους εντός των επόμενων μηνών.

Την ίδια ώρα, σημαντικό μήνυμα εκπέμπει ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος του ιρακινού Κουρδιστάν, KDP. Ο Χοσγιάρ Ζαμπαρί ανακοινώνει ότι στην παρούσα φάση, η Τουρκία δεν δημιουργεί εμπόδια για την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν, καθώς το Ιράν είναι το μοναδικό κράτος που δεν αποδέχεται την πρωτοβουλία των Κούρδων.

Ωστόσο, πριν από λίγες ημέρες, το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας και η κυβέρνηση της Τουρκίας είχαν ξεκαθαρίσει την αντίθεση τους με την ιδέα της δημιουργίας ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους στην περιοχή.

Από την πλευρά του, το κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα, προχωρώντας στην τροποποίηση των πάγιων θέσεων του, ανακοίνωσε την υποστήριξη του στο επικείμενο δημοψήφισμα.

Πηγή: kathimerini.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News