default-image

Τι θα γίνει με τον δουλέμπορο που συνελήφθη στο Ηράκλειο

Κρήτη
Τι θα γίνει με τον δουλέμπορο που συνελήφθη στο Ηράκλειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στα «χέρια» των ιταλικών Αρχών αναμένεται να βρίσκεται το αμέσως επόμενο διάστημα ένας φερόμενος δουλέμπορος, βρετανικής υπηκοότητας, ο οποίος συνελήφθη πριν από λίγα 24ωρα, στο λιμάνι του Ηρακλείου.

Πρόκειται για έναν 63χρονο Σκωτσέζο, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης από τις ιταλικές Αρχές, καθώς έχει καταδικαστεί από δικαστήριο της γείτονα για την πράξη της διευκόλυνσης παράνομης εισόδου και διαμονής μεταναστών στη χώρα.

Ο 63χρονος οδηγήθηκε τη Δευτέρα (31/7) ενώπιον του Εισαγγελέα Εφετών Ανατολικής Κρήτης, ο οποίος τον ενημέρωσε για το ότι εκκρεμεί σε βάρος του ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης. Ο συλληφθείς έδωσε τη συγκατάθεσή του για έκδοσή του στην Ιταλία και σήμερα Τρίτη οδηγήθηκε ενώπιον της προεδρεύουσας του Εφετείου.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που ο Σκωτσέζος δεν έδινε τη συγκατάθεσή του, η απόφαση περί έκδοσής του ή μη στην Ιταλία θα αποφασιζόταν από το Συμβούλιο Εφετών Ανατολικής Κρήτης.

Σήμερα Τρίτη, η προεδρεύουσα του Εφετείου αποφάσισε όντως την έκδοσή του 63χρονου στην Ιταλία, όπου αναμένεται να οδηγηθεί μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Στην Ιταλία, ο συλληφθείς θα εκτίσει ποινή φυλάκισης 7 ετών και 6 μηνών η οποία του είχε επιβληθεί το 2013 από το αρμόδιο δικαστήριο του Κατανζάρο για «εμπόριο ανθρώπου- διευκόλυνση παράνομης εισόδου και διαμονής αλλοδαπών στην Ιταλία».

Ειδικότερα, ο συλληφθείς κρίθηκε ένοχος για το ότι τον Οκτώβριο του 2010 μετέφερε παράνομα στη γείτονα χώρα συνολικά 61 μετανάστες.

Σ' αυτό το σημείο επισημαίνεται ότι ο Βρετανός είχε συλληφθεί και τον Μάρτιο του 2009 σε περιοχή των Δωδεκανήσων για άλλο αδίκημα και είχε ακολούθως απελαθεί από τη χώρα, ενώ του είχε απαγορευτεί και η επανείσοδός του στην Ελλάδα.

Το χρονικό της σύλληψης

Ο 63χρονος συνελήφθη νωρίς το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής στην περιοχή του λιμένα του Ηρακλείου. Ο Σκωτσέζος επέβαινε σε ιστιοφόρο σκάφος, το οποίο αντιμετώπισε πρόβλημα, στην προσπάθεια του να εισέλθει στη μαρίνα Ηρακλείου.

Έτσι, κλήθηκε στο σημείο να συνδράμει κλιμάκιο του Λιμενικού, το οποίο μαζί με τη βοήθεια ιδιωτικού σκάφους, οδήγησε το ιστιοφόρο γερμανικής σημαίας σε ασφαλή πρόσδεση στη Μαρίνα.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε αρχικά ο 63χρονος, έφτασε στο Ηράκλειο από την Τουρκία.

Στον έλεγχο που ακολούθησε από τις Λιμενικές Αρχές, διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του εκκρεμεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης με αποτέλεσμα να συλληφθεί και στη συνέχεια να κρατηθεί προσωρινά με εντολή του Εισαγγελέα.

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News