Ειδήσεις

«Φοροθύελλα» μέχρι το τέλος του 2017: Κάθε μήνας και… φόρος

Εφιαλτικό αναμένεται το επόμενο πεντάμηνο, καθώς μέχρι και έξι διαφορετικούς φόρους θα κληθούν να πληρώσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι

Ένα... εφιαλτικό πεντάμηνο έχουν μπροστά τους μέχρι το τέλος της χρονιάς οι φορολογούμενοι της χώρας, αφού θα κληθούν να πληρώσουν έως και έξι διαφορετικούς φόρους, και μάλιστα εκταμιεύοντας συνολικά ένα ποσό που ξεπερνά τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ!

Πρόκειται για τη... συνήθη φοροθύελλα του δεύτερου εξαμήνου κάθε χρονιάς, αλλά φέτος τα πράγματα είναι πιο... άγρια απ' ό,τι συνήθως, καθώς υπάρχουν πολλές υποχρεώσεις που πρέπει να πληρωθούν και τα δημόσια ταμεία απαιτούν έσοδα για να βγουν τα πλεονάσματα που απαιτεί η συμφωνία με τους δανειστές.

Οι φόροι που θα απαιτηθεί να πληρώσουν μόνο για τα εισοδήματα του 2016, την ακίνητη περιουσία που κατείχαν την 1η/1/2017 και τα οχήματα που σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν το 2018 υπερβαίνουν τα 10 δισ. ευρώ. Αν συνυπολογιστεί και η 5η δόση του φόρου ακινήτων, η οποία πρέπει να πληρωθεί τον Ιανουάριο του 2018, το συνολικό ποσό των έξι αυτών επιβαρύνσεων εκτοξεύεται στα 10,68 δισ. ευρώ.

Χθες έληγε η προθεσμία για 2,5 εκατομμύρια νοικοκυριά-φορολογούμενους, ώστε να καταβάλλουν στα δημόσια ταμεία ένα ποσό συνολικού ύψους τουλάχιστον 1,23 δισ. ευρώ για να εξοφλήσουν την πρώτη δόση των φόρων που βεβαιώθηκαν από την εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων. Ακολουθούν άλλες δύο δόσεις, συνολικού ύψους 2,46 δισ. ευρώ, η πρώτη εκ των οποίων πρέπει να εξοφληθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου και η δεύτερη έως το τέλος Νοεμβρίου 2017.

Επιπλέον, έως χθες πάνω από 250.000 εταιρείες και λοιπά νομικά πρόσωπα θα έπρεπε να έχουν εξοφλήσει την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος για τη χρήση του 2016. Ακολουθούν άλλες 5 μηνιαίες δόσεις, οι οποίες λήγουν στα τέλη των μηνών Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2017.

Έως το τέλος Σεπτεμβρίου περίπου 7,4 εκατομμύρια φυσικά και νομικά πρόσωπα θα πρέπει να έχουν πληρώσει την πρώτη δόση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Ακολουθούν άλλες 4 δόσεις, που λήγουν στα τέλη των μηνών Οκτωβρίου, Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου 2018.

Τέλος, εντός του διμήνου Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου πάνω από 5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και δικύκλων θα πρέπει να καταβάλουν τα τέλη κυκλοφορίας για το έτος 2018.

Φόροι σωρός

Με άλλα λόγια, η "σούμα" λέει ότι μέσα στο τελευταίο 5μηνο του 2017 και τον πρώτο μήνα του 2018 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα και εκατοντάδες χιλιάδες νομικά πρόσωπα θα κληθούν να πληρώσουν έως και 6 διαφορετικές φορολογικές οφειλές.

Δηλαδή, το φόρο εισοδήματος, την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος και το φόρο πολυτελούς διαβίωσης για το φορολογικό έτος 2016, τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) για το 2017 και τα τέλη κυκλοφορίας για το 2018. Οι οφειλές αυτές αναμένεται να φορτώσουν με νέα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο πάρα πολλούς φορολογούμενους.

Η λίστα της... λυπητερής

Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά τις 6 αυτές φορολογικές υποχρεώσεις με τις οποίες έχουν ήδη αρχίσει να βρίσκονται αντιμέτωποι οι φορολογούμενοι:

Ο φόρος για τα εισοδήματα του 2016: Η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων πρέπει να καταβληθεί έως την τελευταία εργάσιμη μέρα του Σεπτεμβρίου και η τρίτη δόση έως την τελευταία εργάσιμη μέρα του Νοεμβρίου.

Φέτος ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων υπολογίζεται με ενιαία κλίμακα για εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις και επιχειρηματική δραστηριότητα. Στην κλίμακα αυτή, τα πρώτα 20.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος φορολογούνται με 22%, τα επόμενα 10.000 ευρώ (το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος από 20.001 έως 30.000 ευρώ) με 29%, τα επόμενα 10.000 ευρώ (το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος από 30.001 έως 40.000 ευρώ) με 37% και το υπερβάλλον ποσό (το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος πάνω από τα 40.000 ευρώ) με 45%. Με την ίδια κλίμακα αλλά αυτοτελώς φορολογούνται τα εισοδήματα από αγροτικές δραστηριότητες.

Αυτοτελώς φορολογούνται και τα εισοδήματα από ακίνητα. Γι' αυτά ισχύει κλίμακα με συντελεστές αυξημένους από το 11% στο 15% για τα πρώτα 12.000 ευρώ, από το 33% στο 35% για τα επόμενα 23.000 ευρώ (από τα 12.001 έως τα 35.000 ευρώ του συνολικού ετήσιου εισοδήματος) και από το 33% στο 45% για το υπερβάλλον ποσό (πάνω από τα 35.000 ευρώ).

Εισφορά αλληλεγγύης

Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του 2016: Στα εκκαθαριστικά των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων περιλαμβάνεται και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, η οποία επιβαρύνει κάθε φυσικό πρόσωπο με ατομικό ετήσιο - δηλωθέν ή τεκμαρτό - εισόδημα έτους 2016 μεγαλύτερο των 12.000 ευρώ. Η εισφορά υπολογίζεται φέτος με νέα κλίμακα συντελεστών, κλιμακούμενων από 2,2% έως 10%.

Το συνολικό ποσό εισφοράς αλληλεγγύης που καλούνται να πληρώσουν με τα φετινά εκκαθαριστικά τους οι φορολογούμενοι με ετήσια εισοδήματα έτους 2016 μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ υπολογίζεται ότι θα υπερβεί το 1 δισ. ευρώ.

Τέλος επιτηδεύματος

Το τέλος επιτηδεύματος για τη χρήση του 2016: Με τα φετινά εκκαθαριστικά σημειώματα των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες καλούνται να πληρώσουν τέλος επιτηδεύματος από 500-650 ευρώ. Το συνολικό ποσό που καλούνται να πληρώσουν φέτος οι φορολογούμενοι αυτοί φτάνει τα 279 εκατ. ευρώ.

Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης για Ι.Χ. αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, σκάφη αναψυχής, πισίνες και αεροσκάφη: Το συνολικό ποσό που καλούνται να καταβάλουν οι φορολογούμενοι αυτοί φτάνει τα 77 εκατ. ευρώ.

Κερασάκια στην... τούρτα ΕΝΦΙΑ και τέλη κυκλοφορίας

Ο ΕΝΦΙΑ 2017: Το αργότερο μέχρι το τέλος Αυγούστου θα έχουν αναρτηθεί στους λογαριασμούς που έχουν στο σύστημα TAXISnet 7,35 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα και περίπου 50.000 εταιρείες και λοιπά νομικά πρόσωπα τα εκκαθαριστικά σημειώματα με τα ποσά του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων που πρέπει να καταβάλουν για το 2017. Συνολικά, όλοι αυτοί οι υπόχρεοι θα κληθούν να καταβάλουν πάνω από 2,7 δισ. ευρώ για το φετινό ΕΝΦΙΑ.

Τα τέλη κυκλοφορίας για το 2018: Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών σχεδιάζει αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας που θα κληθούν να καταβάλουν για το 2018 πάνω από 5 εκατομμύρια κάτοχοι οχημάτων. Οι αλλαγές αυτές αναμένεται να φέρουν ελαφρύνσεις για κατόχους Ι.Χ. ηλικίας μεγαλύτερης των 10 ετών και επιβαρύνσεις σε υβριδικά πετρελαιοκίνητα και καινούργια αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού. Σε κάθε περίπτωση, ο εισπρακτικός στόχος θα παραμείνει στο 1,2 δισ. ευρώ.

Σχόλια