default-image

Έφτασε και στην Κρήτη το «αόρατο δίκτυο» “Hawala”

Κρήτη
Έφτασε και στην Κρήτη το «αόρατο δίκτυο» “Hawala”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο δαιδαλώδες παγκόσμια δίκτυο μεταφοράς χρημάτων με την ονομασία "Hawala", το οποίο φέρεται να χρησιμοποιείται και στη χώρα μας, φαίνεται ότι "σκόνταψαν" οι τοπικές διωκτικές Αρχές, με αφορμή την προ ημερών σύλληψη δύο Αφγανών στο αεροδρόμιο "Νίκος Καζαντζάκης" του Ηρακλείου.

Τον «πρόδωσε» το διαβατήριο

Πριν από μερικές ημέρες, αστυνομικοί προχώρησαν στη σύλληψη ενός Αφγανού, ο οποίος επρόκειτο να πετάξει στη Γερμανία, συνοδεύοντας μια συμπατριώτισσά του μαζί με τα ανήλικα παιδάκια της. Πρόκειται για έναν 32χρονο μάγειρα, ο οποίος διαμένει μόνιμα μαζί με τη σύζυγό του και τα δυο τους παιδιά στην Ιρλανδία.

Οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ., που διενήργησαν το σχετικό έλεγχο στον 32χρονο και τη γυναίκα που συνόδευε, διαπίστωσαν ότι ο πρώτος προσπάθησε να διευκολύνει την ομοεθνή του να ταξιδέψει παράνομα στο εξωτερικό μαζί με τα παιδιά της, με τον ίδιο να επιδεικνύει στις Αρχές επίσημο έγγραφο, το οποίο από τη μια ήταν νόμιμο, από την άλλη δεν ανήκε στην Αφγανή μητέρα, αλλά στη σύζυγο του ίδιου του 32χρονου.

Ειδικότερα, ο κατηγορούμενος επέδειξε στους αστυνομικούς, για λογαριασμό της συμπατριώτισσάς του, μια κάρτα κοινωνικών υπηρεσιών ιρλανδικών Αρχών, η οποία ήταν γνήσια αλλά ανήκε στη γυναίκα του.

Εξάλλου, ο κατηγορούμενος παρουσίασε στους αστυνομικούς στο αεροδρόμιο Ηρακλείου - για λογαριασμό των παιδιών της Αφγανής - έγγραφα που πιστοποιούσαν την απώλεια διαβατηρίων των δικών του παιδιών, και τα οποία είχαν εκδοθεί σε αστυνομικό τμήμα της Αθήνας.

Ξετυλίγοντας το νήμα της υπόθεσης, οι Αρχές δεν άργησαν να διαπιστώσουν ότι η μετανάστρια μητέρα δεν πλήρωσε τον 32χρονο συμπατριώτη της, δίνοντάς του τα λεφτά στο χέρι: Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τα συνολικά 3.000 ευρώ, τα οποία φέρονται ως το αντίτιμο της μεταφοράς της Αφγανής και των δύο παιδιών της στη Γερμανία, κατατέθηκαν από το σύζυγο της τελευταίας ως ενέχυρο σε κατάστημα μεταφοράς χρημάτων στην Αθήνα.

Όπως έγινε γνωστό στη συνέχεια, το εν λόγω ποσό θα "έφτανε" στον παραλήπτη του μόνο σε περίπτωση που η Αφγανή κατάφερνε να φτάσει στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, κάτι που τελικά δεν έγινε. Η εν λόγω αποκάλυψη σκόρπισε κατευθείαν υποψίες στις Αρχές, καθώς ο εν λόγω τρόπος μεταφοράς χρημάτων "φωτογραφίζει" το περίφημο δίκτυο "Hawala".

Τι είναι το "Hawala";

Πρόκειται για δίκτυο ανθρώπων σε διάφορα μέρη του πλανήτη, οι οποίοι διακινούν χρήματα χωρίς τη μεσολάβηση τραπεζικών ιδρυμάτων. Μέσω "Hawala", φαίνεται, εξάλλου, ότι λειτουργούν τόσο τα δουλεμπορικά κυκλώματα μεταναστών, όσο και οι τζιχαντιστές. Η λειτουργία του δικτύου βασίζεται στο ότι τα χρήματα δε "βγαίνουν" ποτέ από τη χώρα στην οποία βρίσκονται και φυσικά στο ότι το δίκτυο είναι "αόρατο" στις Αρχές.

Το "Hawala" βασίζεται ουσιαστικά σε ένα τεράστιο δίκτυο ανεξάρτητων "χρηματιστών" (brokers). Όταν κάποιος επιθυμεί να στείλει χρήματα στο εξωτερικό επισκέπτεται κάποιον broker της περιοχής του και του δίνει το ποσό που θέλει, παίρνοντας έναν ειδικό κωδικό.

Στη συνέχεια, επικοινωνεί με τον παραλήπτη του ποσού, στον οποίο γνωστοποιεί τον κωδικό, ενημερώνοντάς τον παράλληλα τόσο για το ποσό, όσο και για τον broker, όπου θα φτάσουν τα χρήματα. Εν συνεχεία, ο παραλήπτης επισκέπτεται τον εν λόγω broker και αφού του γνωστοποιήσει τον κωδικό, παίρνει τα χρήματα στα χέρια του.

Όπως λέγεται, το σύστημα "Hawala" έχει τις ρίζες του πολλούς αιώνες πίσω, ωστόσο χρησιμοποιείται ευρέως και σήμερα κυρίως στις περιοχές της Μέσης Ανατολής, της Ινδίας, αλλά και της Αφρικής. Βασικός κανόνας λειτουργίας του "Hawala" είναι ότι τα χρήματα δε στέλνονται ποτέ από τον έναν broker στον άλλον.

Εξάλλου, η αξιοπιστία του δικτύου φαίνεται ότι βασίζεται στην αξιοπιστία των brokers, η οποία εξασφαλίζεται από τους άγραφους νόμους και τους κώδικες τιμής που διατηρούν οι λαοί που βρίσκονται στις επίμαχες περιοχές. Η επιτυχία της "Hawala" οφείλεται προφανώς στο ότι έχει πολύ χαμηλότερες προμήθειες σε σχέση με τις τράπεζες, αφορολόγητες μεταφορές, ενώ η οι συναλλαγές γίνονται πολύ γρήγορα. Εξάλλου, η ευρεία χρήση του "Hawala" συνίσταται και στη δυσκολία "εξιχνίασης" της μεταφοράς του χρήματος.

Ελεύθερος o 32χρονος

Σε βάρος του 32χρονου ασκήθηκαν ποινικές διώξεις - και - σε βαθμό κακουργήματος. Στην απολογία του ενώπιον του ανακριτή, ο 32χρονος Αφγανός αρνήθηκε τις πράξεις που του αποδίδονται, αλλά και το ότι ο ίδιος γνωρίζει το παραμικρό για τη "Hawala".

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε μιλώντας στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη" ο συνήγορος υπεράσπισης του 32χρονου Αφγανού, Νίκος Στιβακτάκης, ο εντολέας του αρνήθηκε από την πρώτη στιγμή της σύλληψής του, ενώπιον των αστυνομικών Aρχών αλλά και ενώπιον του ανακριτή, την αποδιδόμενη κατηγορία.

«Ως προς την κακουργηματική πράξη για την κατηγορία της διευκόλυνσης εξόδου από το ελληνικό έδαφος πολιτών τρίτης χώρας, δεν πήρε χρήματα ουδέποτε, ούτε έχει οποιαδήποτε σχέση με τη μέθοδο "Hawala"», επiσήμανε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα μας ο κ. Στιβακτάκης, ο οποίος συμπλήρωσε ότι ο πελάτης του είναι οικογενειάρχης και ζει μόνιμα στην Ιρλανδία μαζί με τη γυναίκα του και τα δύο παιδάκια τους.

Τελικά, λίγα 24ωρα μετά τη σύλληψη του 32χρονου, αποφασίστηκε η αποφυλάκισή του μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής του από το αρμόδιο δικαστήριο, υπό τον όρο της καταβολής χρηματικής εγγύησης ύψους 2.000 ευρώ. Όντως, ο Αφγανός κατέβαλε το συγκεκριμένο ποσό κι εν συνεχεία αφέθηκε ελεύθερος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News