Ειδήσεις

Σφραγίστηκε η αποθήκη από όπου μοιράστηκαν τα κοτόπουλα

Εξέλιξη που αποδεικνύει πόσο σοβαρές ήταν καταγγελίες, ότι έγινε διανομή νωπών κοτόπουλων, ασυντήρητα επί 7,5 ώρες στο συγκεκριμένο χώρο.

Σφραγίστηκε το κατάστημα Η9 της νέας Λαχαναγοράς, απ' όπου γινόταν η διανομή τροφίμων σε ωφελούμενους του προγράμματος του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για Απόρους (ΤΕΒΑ), δηλαδή τρόφιμα σε φτωχούς, καθώς κρίθηκε υγειονομικά ακατάλληλος χώρος!

Η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει πόσο σοβαρές ήταν οι καταγγελίες υπαλλήλων του Προγράμματος, ότι τον περασμένο Φεβρουάριο έγινε διανομή νωπών κοτόπουλων που έμειναν ασυντήρητα επί 7,5 ώρες στο συγκεκριμένο χώρο. Οι καταγγελίες αυτές προκάλεσαν τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) με εντολή του δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού, ο οποίος βρέθηκε ελεγχόμενος πλέον από το Συνήγορο του Πολίτη!

Χθες, ο δήμαρχος Ηρακλείου ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο ότι ολοκληρώθηκε η ΕΔΕ και το πόρισμά της δεν αποδίδει πειθαρχικές ευθύνες!

Παρά τις προσπάθειες του δημάρχου να μην επεκταθεί στη συζήτηση, αποκαλύπτοντας ότι ουσιαστικά το πόρισμα είναι "κόλαφος" για την ορθότητα των καταγγελιών και τις διαβεβαιώσεις της αρμόδιας αντιδημάρχου Μαρίας Καναβάκη ότι όλα έβαιναν καλώς, αποκαλύφθηκε ο χώρος για τον οποίο γινόταν λόγος για ακατάλληλες συνθήκες, χωρίς νερό ρεύμα και με πρόσβαση σε τρωκτικά, και καταργήθηκε ως ακατάλληλος!

Αυτό βεβαίως για να προκύψει χρειάστηκαν οι βασανιστικές ερωτήσεις από την αντιπολίτευση, με τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιάννη Κουράκη να ζητάει να μάθει τους χώρους διανομής, τον επικεφαλής της παράταξης "Ηράκλειο, Ενεργοί Πολίτες" Ηλία Λυγερό να πιέζει για να πληροφορηθεί περί της απόδοσης ευθυνών και το Δημοτικό Σύμβουλο της παράταξης "Ηράκλειο, Ανοιχτοί Ορίζοντες" Νίκο Γιαλιτάκη να προβοκάρει το δήμαρχο, ο οποίος προέβη στην παραδοχή τελικώς ότι έκλεισε ο χώρος γιατί ήταν ακατάλληλος για διανομή τροφίμων και χρησιμοποιείται τώρα για ιματισμό!

Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος, το πόρισμα της ΕΔΕ, που διετάχθη στις 2 Μαΐου, περίπου δύο μήνες μετά την πρώτη καταγγελία των υπαλλήλων, βρίσκεται στο γραφείο του γενικού γραμματέα του Δήμου Ηρακλείου και είναι στη διάθεση των επικεφαλής των παρατάξεων από σήμερα το πρωί!

Η παραδοχή

Το πόρισμα της ΕΔΕ για το ΤΕΒΑ θεωρείται "κόλαφος" για τη δημοτική Αρχή, αφού ουσιαστικά επιβεβαιώνει τις καταγγελίες που οι υπάλληλοι του προγράμματος είχαν κάνει, για ακατάλληλους χώρους διανομής, που δεν έχουν νερό, ρεύμα, ψυγεία ή δεν κλείνουν καλά οι πόρτες.

Την ίδια ώρα, βεβαίως, που ο δήμαρχος ανακοίνωνε ότι δεν υπάρχουν πειθαρχικές ευθύνες σε υπαλλήλους βάσει του πορίσματος, παραδέχτηκε ότι ο χώρος, που είχε καταγγελθεί ως ακατάλληλος, καταργήθηκε, οπότε όλοι οι υπόλοιποι χώροι που έμειναν δεν έχουν πρόβλημα για να συνεχιστεί από αυτούς η διανομή, κατονομάζοντας τους χώρους ύστερα από ερώτηση του Κουράκη ως ακολούθως: «Κάτω Ασίτες, αίθουσα Δημοτικού Σχολείου Κυπαρισσίου, αίθουσα Πολιτιστικού Συλλόγου Δαφνών, αίθουσα α' ορόφου της θύρας 3 Παγκρήτιου Σταδίου στο Ηράκλειο, παλιά Λαχαναγορά, Εργατικές Κατοικίες Αγ. Αικατερίνης και το κατάστημα το συγκεκριμένο όπου έγινε το περιστατικό καταργήθηκε και έγινε χώρος διανομής ιματισμού, όχι τροφίμων», είπε ο κ. Λαμπρινός.

Νωρίτερα ο δήμαρχος Ηρακλείου είχε κάνει την ακόλουθη αναφορά: «Στο πόρισμα δεν καταλογίζονται πειθαρχικές ευθύνες. Προσδιορίζεται όμως στο ιστορικό του δυσλειτουργία και παραλείψεις κατά τις υπό διερεύνηση διανομές και μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων. Σε ό,τι αφορά το Δήμο Ηρακλείου, έγινε αυτοψία στους χώρους διανομής που κρίθηκαν κατάλληλοι, με ορισμένες παρατηρήσεις που έχουν αποκατασταθεί.

Το πόρισμα σήμερα και σύμφωνα με έγγραφο της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφέρειας, όλα τα σημεία είναι κατάλληλα υγειονομικώς», και αργότερα συμπλήρωσε: «Σε ό,τι αφορά την αποθήκη Η9 στη Νέα Λαχαναγορά, καταργήθηκε αφότου συνέβη το περιστατικό, οπότε δεν υπήρχε αντικείμενο κανενός ελέγχου»!

Ρεπορτάζ: Λευτέρης Συμβουλάκης

Σχόλια