default-image

Απο ποιον "νικήθηκε" ο δάκος και σώθηκε η ελαιοπαραγωγή

Κρήτη
Απο ποιον "νικήθηκε" ο δάκος και σώθηκε η ελαιοπαραγωγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Ουδέν κακόν αμιγές καλού" με τον καύσωνα στην Κρήτη, αφού μπορεί να κατέστρεψε τα σταφύλια, έσωσε όμως την ελαιοπαραγωγή από το δάκο της ελιάς.

Χθες, σε σύσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης, υπό τον αντιπεριφερειάρχη Ευριπίδη Κουκιαδάκη, ξεκαθαρίστηκε ότι, με σύμμαχο τις καιρικές συνθήκες, το πρόγραμμα της δακοκτονίας φαίνεται να κυλάει ομαλά.

Έτσι, μπορεί το έντομο να είχε το... "θάρρος" του στο κυβερνητικό μπάχαλο, όμως λογάριαζε... χωρίς τον "ξενοδόχο", που στην προκειμένη περίπτωση ήταν ο ίδιος ο καιρός, ενώ πολύ σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε και η επίμονη στάση του Ευριπίδη Κουκιαδάκη να βρει φάρμακα έστω και από άλλες Περιφερειακές Ενότητες... της χώρας!

Συγκεκριμένα, όλοι όσοι συμμετείχαν στη χθεσινή σύσκεψη στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης, υπό τον αντιπεριφερειάρχη Κρήτης Ευριπίδη Κουκιαδάκη, δήλωσαν την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι τελικά το πρόγραμμα της δακοκτονίας, που υλοποιείται από την Περιφέρεια και τους Δήμους, φαίνεται να "κυλάει" ομαλά.

Ο κ. Κουκιαδάκης έστειλε προς πάσα κατεύθυνση τη διαβεβαίωση ότι δε θα υπάρξει φέτος κανένα πρόβλημα ούτε και με το δεύτερο ψεκασμό για τη δακοκτονία στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου.

 Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι, για να γίνει ο πρώτος ψεκασμός, είχε ο ίδιος "φέρει τα πάνω κάτω" ώστε να βρεθούν φάρμακα από περιοχές που τους είχαν περισσέψει, αφού οι διαδικασίες για το διαγωνισμό... είχαν καθυστερήσει.

«Το πρόγραμμα της δακοκτονίας στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου εξελίσσεται μέχρι τώρα ομαλά και σύντομα από το Ελεγκτικό Συνέδριο, που λειτούργησε ταχύτητα εκδίδοντας τις εγκριτικές αποφάσεις για τα φάρμακα, θα έχουμε και τις υπογεγραμμένες συμβάσεις», τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης.

Εκτός από τον αντιπεριφερειάρχη Κρήτης Πρωτογενούς Τομέα κ. Μανόλη Χνάρη, συμμετείχαν υπηρεσιακοί παράγοντες για την υλοποίηση-εξέλιξη του προγράμματος από την Περιφέρεια Κρήτης και τους Δήμους.

«Το πρόγραμμα της δακοκτονίας εξελίσσεται σχετικά ομαλά, ο καλός καιρός επίσης βοηθά σημαντικά. Σε κάθε περίπτωση, έχουμε εξασφαλίσει τα φάρμακα για το δεύτερο ψεκασμό και αυτό είναι ένα καλό βήμα», δήλωσε ο κ. Κουκιαδάκης.

«Έχει ολοκληρωθεί η διαγνωστική διαδικασία και έχει εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο, που λειτούργησε πραγματικά με μεγάλη ταχύτητα», σημείωσε ο ίδιος και ξεκαθάρισε ότι το πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου, αλλά και οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα με ανάλογο στόχο και περιεχόμενο, δεν μπορεί να υλοποιηθεί σωστά αν δε στηριχτεί από την Αυτοδιοίκηση, τον παραγωγό και την κοινωνία. Και κατέληξε λέγοντας ότι θα πρέπει άπαντες - από τους παραγωγούς και τους συνεταιρισμούς μέχρι τους Δήμους και τα Τοπικά Συμβούλια - να ελέγχουν τα συνεργεία αν κάνουν σωστά τους ψεκασμούς.

Στο Ρέθυμνο

«Υπάρχει φέτος καθυστέρηση στην εφαρμογή της δακοκτονίας. Αλλά ευτυχώς είχαμε τον καύσωνα, που σταμάτησε την εξάπλωση του δάκου. Όμως, αν από τώρα και μετά δε γίνει γρήγορα ο επόμενος ψεκασμός, θα έχουμε επίθεση του δάκου, αφού υπάρχουν τα μελτέμια και η πτώση της θερμοκρασίας, που βοηθούν το έντομο», τόνισε από την πλευρά του στη "Νέα Κρήτη" χθες ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ρεθύμνου κ. Γιώργος Κατσανέβας.

Ο ίδιος εκθείασε τις προσπάθειες και τις ενέργειες του Ευριπίδη Κουκιαδάκη να βρει φάρμακα για τον πρώτο ψεκασμό, αλλά τόνισε ότι το κράτος δε λειτούργησε όσο γρήγορα θα έπρεπε και συνεπώς ο καύσωνας ήταν αυτός που... ήρθε να υποκαταστήσει τη δουλειά του κράτους, για να μη χαθεί η ελαιοπαραγωγή της Κρήτης.

Καταλήγοντας, μας είπε ότι η παραγωγή ελαιοκάρπου στο νομό Ρεθύμνου φέτος εκτιμάται ότι είναι, σε σχέση με πέρυσι, κατά τουλάχιστον 50% αυξημένη.

Πάντως, εκείνο που επισημάνθηκε και στη σύσκεψη, που έγινε παρουσία εκπροσώπων Δήμων και υπηρεσιακών παραγόντων, ήταν ότι οι ζέστες βοηθούν στο να μην πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα οι δακοπληθυσμοί, με τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικού Τομέα Μανόλη Χνάρη να επισημαίνει ότι το πρόγραμμα της δακοκτονίας μπορεί να επιτύχει σε όλο το νησί μόνο με την παράλληλη συνεργασία Περιφέρειας, Δήμων, συνεταιρισμών και παραγωγών.

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News