default-image

1909: Ο Παλαμάς και η "Φλογέρα του βασιλιά"

1909: Ο Παλαμάς και η "Φλογέρα του βασιλιά"

Το ημερολόγιο έδειχνε 1 Αυγούστου του 1909 όταν ο Κωστής Παλαμάς ολοκληρώνει το μεγάλο του έργο με τίτλο «Η φλογέρα του βασιλιά». Το ποίημα εκτείνεται σε περισσότερους από 4000 δεκαπεντασύλλαβους στίχους. Ο ποιητής γεννήθηκε στις 13 Ιανουαρίου του 1859 στην Πάτρα, ωστόσο και οι δύο του γονείς κατάγονταν από το Μεσολόγγι.

Ο προπάππους του Κωστή, Παναγιώτης Παλαμάς, είχε ιδρύσει στο Μεσολόγγι την περίφημη "Παλαμαία Σχολή", και ο παππούς του, Ιωάννης, είχε διδάξει στην Πατριαρχική Ακαδημία της Κωνσταντινούπολης.

Σε ηλικία μόλις 6 ετών, ο ποιητής έχασε και τους δύο του γονείς μέσα σε διάστημα 40 ημερών και τα επόμενα χρόνια μεγάλωσε στο σπίτι του θείου του στο Μεσολόγγι. Μετά την αποφοίτησή του από το γυμνάσιο, ο Παλαμάς εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου γράφτηκε στη Νομική Σχολή. Ωστόσο, σύντομα τα παράτησε, καθώς αποφάσισε να ασχοληθεί αποκλειστικά με τη λογοτεχνία.

Ξεκίνησε να δημοσιεύει ποιήματά του σε διάφορες εφημερίδες και περιοδικά το 1875. Η πρώτη του αυτοτελής έκδοση ήταν το ποίημα "Μεσολόγγι" (1878). Τα επόμενα χρόνια θα πρωτοστατήσει μαζί με τους φίλους του Δροσίνη και Καμπά σε μια νέα ποιητική πρόταση που άφηνε πίσω της τον παρηκμασμένο αθηναϊκό ρομαντισμό.

Το 1886 δημοσιεύτηκε η πρώτη ποιητική συλλογή του Παλαμά με τίτλο "Τραγούδια της Πατρίδος μου", η οποία εναρμονίζεται πλήρως με το κλίμα της "Νέας Αθηναϊκής Σχολής", καθώς γράφτηκε στη δημοτική γλώσσα. Δέκα χρόνια μετά, του ανατίθεται η σύνθεση του Ύμνου των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων που φιλοξενήθηκαν στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο της Αθήνας. Το 1898, μετά το θάνατο του γιου του Άλκη σε ηλικία 4 ετών, δημοσίευσε τη σύνθεση "Ο Τάφος".

Από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι και το 1910, κυκλοφόρησε κάποια από τα σημαντικότερα έργα του, όπως είναι τα "Ίαμβοι και Ανάπαιστοι", "Ασάλευτη ζωή", "Ο Δωδεκάλογος του Γύφτου" και η "Φλογέρα του βασιλιά".

Το 1918 του απονεμήθηκε το Εθνικό Αριστείο Γραμμάτων και Τεχνών, το 1926 έγινε μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, ενώ το 1930 ανέλαβε καθήκοντα προέδρου της. Ο Κωστής Παλαμάς πέθανε το Φεβρουάριο του 1943: Η κηδεία του έμεινε στην ιστορία, καθώς δεκάδες χιλιάδες Αθηναίων συνόδεψαν τον ποιητή στην τελευταία του κατοικία στο Α' Νεκροταφείο.

Η έκδοση της πρώτης ελληνικής εφημερίδας

Σαν σήμερα, πριν από ακριβώς 196 χρόνια, κυκλοφορεί για πρώτη φορά ελληνική εφημερίδα. Η «Σάλπιγξ Ελληνική» εκδίδεται την 1η Αυγούστου του 1821, στην Καλαμάτα από τον Θεόκλητο Φαρμακίδη.

Η ίδρυση του πρόδρομου του ΟΤΕ

Εξάλλου, την 1η Αυγούστου του 1931, ιδρύεται η Ανώνυμος Εταιρία Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (ΑΕΤΕ), η οποία αποτέλεσε τον πρόδρομο του ΟΤΕ.

1976: Ο Νίκι Λάουντα στις φλόγες

Σαν σήμερα, την 1η Αυγούστου του 1976, σημειώνεται ένα από τα πιο σοβαρά ατυχήματα που έχουν γίνει ποτέ στη Φόρμουλα 1: Ο Αυστριακός πιλότος Νίκι Λάουντα τραυματίζεται σοβαρά στην πίστα του Νίρνμπουργκρινγκ της -τότε- Δυτικής Γερμανίας. Το μονοθέσιο του Λάουντα αναφλέγεται και ο ίδιος καταφέρνει να διασωθεί με σοβαρά εγκαύματα, τα οποία του αφήνουν σημάδια στο πρόσωπο.

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News