default-image

ΕΝΦΙΑ: Η “λυπητερή” κοντοζυγώνει,167 εκ.€ από τους Κρητικούς

Κρήτη
ΕΝΦΙΑ: Η “λυπητερή” κοντοζυγώνει,167 εκ.€ από τους Κρητικούς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απότομη προσγείωση στη ζοφερή... πραγματικότητα περιμένει τους Κρητικούς, όπως και όλους τους Έλληνες ιδιοκτήτες ακινήτων, μετά το Δεκαπενταύγουστο, αφού θα εκδοθούν τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ...

Η Κρήτη μάλιστα έχει την... "τιμητική" της στη "λυπητερή" που έρχεται στο δεύτερο μισό του Αυγούστου. Με ποσό του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων που ξεπερνά τα 167 εκατ. ευρώ, το νησί μας κατατάσσεται στην τριάδα των "πρωταθλητριών" περιφερειών του ΕΝΦΙΑ, από τον οποίο θα εισπραχθούν πανελλαδικά φέτος 3,2 δισ. ευρώ!

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 362.023 ιδιοκτήτες ακινήτων στην Κρήτη θα πληρώσουν - το πολύ σε πέντε δόσεις - 167.225.455,55 ευρώ. Μια "επίδοση" που αναδεικνύει το ακριβό σε τιμές ακινήτων νησί μας σε βασικό "αιμοδότη" για τον κρατικό κορβανά μέσω του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, που υποτίθεται, σημειωτέον, θα είχε καταργηθεί από πέρυσι!

Οι κυβερνητικές υποσχέσεις για κατάργηση ή ελάφρυνση του ΕΝΦΙΑ έχουν, ως γνωστόν, πάει... περίπατο! Ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων είναι εδώ και θα είναι εδώ και τα επόμενα χρόνια.

Τα φετινά εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ αφορούν πανελλαδικά σε 7,5 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων. Θα φέρουν στο κρατικό ταμείο 3,2 δισ. ευρώ και θα πληρωθούν σε 5 δόσεις, από το Σεπτέμβριο μέχρι και τον Ιανουάριο του 2018.

Η "λυπητερή" κοντοζυγώνει. Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να εκδοθούν και να αναρτηθούν στο TAXISnet μετά το Δεκαπενταύγουστο. Θα εκδοθούν περί τα 6,3 εκατ. χρεωστικά εκκαθαριστικά, ενώ οι υπόλοιποι 1,1 εκατ.

εμπλεκόμενοι ιδιοκτήτες ακινήτων απαλλάσσονται λόγω οικονομικών ή άλλων δυσκολιών.

Μια από τις περιοχές που θα "πονέσει" περισσότερο στην τσέπη είναι η Κρήτη, αφού κατατάσσεται 3η μεταξύ των 13 περιφερειών της χώρας σε πληρωμές Φόρου Ακίνητης Περιουσίας!

Πρωταθλήτρια στον ΕΝΦΙΑ, όπως είναι λογικό λόγω πληθυσμού και ιδιοκτησιών, είναι η περιφέρεια Αττικής, όπου 2.276.885 υπόχρεοι καλούνται να πληρώσουν 1.547.781 ευρώ.

Δεύτερη έρχεται η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπου 1.095.439 ιδιοκτήτες θα πρέπει να πληρώσουν 460.840.900 ευρώ.

Πίσω ακριβώς από τις δύο μεγαλύτερες περιφέρειες έρχεται η Κρήτη. Η "λυπητερή" του ΕΝΦΙΑ στο νησί αφορά σε 362.023 ιδιοκτήτες ακινήτων και το συνολικό ποσό των πληρωμών ανέρχεται σε 167.225.455 ευρώ!

Ουραγός στα ποσά του ΕΝΦΙΑ αναδεικνύεται η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, όπου το συνολικό ποσό που θα πληρώσουν οι 131.304 υπόχρεοι ανέρχεται στα 48.437.130 ευρώ.

Η εικόνα ανά νομό

Πώς διαμορφώνεται όμως ο χάρτης του ΕΝΦΙΑ ανά νομό του νησιού;

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ενόψει βεβαίως πάντοτε και των εκκαθαριστικών που θα βγουν μετά το Δεκαπενταύγουστο, στο νομό Ηρακλείου θα πληρώσουν ΕΝΦΙΑ 173.915 φορολογούμενοι, με συνολικό βεβαιωθέν ποσό 80.781.374,78 ευρώ. Ο μέσος όρος ΕΝΦΙΑ για τους εν λόγω φορολογούμενους είναι τα 464,49 ευρώ.

Ο νομός Λασιθίου έχει τα μικρότερα νούμερα, καθώς έχει και τους λιγότερους φορολογούμενους, που δεν υπερβαίνουν τους 48.121. Το συνολικό ποσό ανέρχεται στα 18.317.379,31 ευρώ. Ο μέσος όρος πληρώνει 380,65 ευρώ.

Στο νομό Ρεθύμνου έχουμε 45.555 φορολογούμενους. Το συνολικό ποσό που θα πληρώσουν ανέρχεται στα 22.716.144,64 ευρώ και ο μέσος όρος είναι στο ποσό των 498,65 ευρώ.

Στο νομό Χανίων έχουμε 94.546 φορολογούμενους, που θα πληρώσουν συνολικά 45.418.754,66 ευρώ. Το μέσο ποσό είναι στα 480,39 ευρώ.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία, τα περισσότερα χρήματα ΕΝΦΙΑ θα τα πληρώσει ο νομός Ηρακλείου, ενώ ακολουθούν ο νομός Χανίων, ο νομός Ρεθύμνου και ο νομός Λασιθίου. Βέβαια, εδώ το αποτέλεσμα έχει σχέση και με τον πληθυσμό του κάθε νομού, άρα τον αριθμό των φορολογουμένων και τη συνολική έκταση των ακινήτων.

ΤΑ SOS ΕΝΟΨΕΙ ΠΛΗΡΩΜΩΝ

Προσοχή γιατί τα λάθη κοστίζουν ακριβά

Επειδή τα λάθη κοστίζουν, καλό θα είναι οι φορολογούμενοι να ελέγξουν, πριν εκδοθούν τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, την εικόνα της ακίνητης περιουσίας τους.

Όσοι διαπιστώσουν λάθη ή παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων που μπορεί να ανεβάσουν το λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε διορθώσεις μέσω της εφαρμογής "Ε9 Περιουσιολόγιο", στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr της ΑΑΔΕ.

Ιδιαίτερα οι κληρονόμοι ή όσοι έκαναν αγορές και έχουν αλλαγές σε σχέση με το Ε9 του 2016, θα πρέπει να εντοπίσουν έγκαιρα τυχόν ανακρίβειες και να τις διορθώσουν.

Τα πιο συνηθισμένα λάθη, λάθη όμως που στοιχίζουν στην "τσέπη", είναι τα εξής:

- Οι βοηθητικοί χώροι καταχωρίζονται ως κύριοι. Σε αυτές τις περιπτώσεις, χρεώνεται κανονικός φόρος ανά τετραγωνικό και όχι ο μειωμένος κατά 90% σε σχέση με το φόρο που αναλογεί σε χώρο κύριας χρήσης. Κλασική παγίδα αποτελεί η δήλωση των υπόγειων επιφανειών ακινήτου ως κύριου χώρου ή του παταριού που επικοινωνεί με εσωτερική κλίμακα με τον κύριο χώρο ενός καταστήματος.

- Επιφάνεια και όροφος. Η λανθασμένη καταγραφή της επιφάνειας, της ηλικίας του ακινήτου (ως έτος κατασκευής δηλώνεται το έτος έκδοσης της οικοδομής άδειας) και του ορόφου είναι πολύ συνηθισμένα. Εάν δεν έχει συμπληρωθεί ο αριθμός ορόφου ή συμπληρώθηκε όροφος ακινήτου ως δώμα, για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ο συντελεστής που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις περιπτώσεις μεζονέτων, ως όροφος δηλώνεται ο υψηλότερος όροφος της συγκεκριμένης ιδιοκτησίας.

- Συνιδιοκτησία: Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου ποσοστού συνιδιοκτησίας, λαμβάνεται ποσοστό συνιδιοκτησίας 100%.

- Κτίσματα σε αγροτεμάχιο: Σε περίπτωση κατά την οποία έχει συμπληρωθεί η στήλη της συνολικής επιφάνειας κτισμάτων που βρίσκονται στο αγροτεμάχιο, αλλά δεν έχει συμπληρωθεί η κατηγορία του ακινήτου, θεωρείται ότι επί του αγροτεμαχίου βρίσκεται κατοικία...

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News