default-image

Το καλοκαίρι ξαναήρθε, ο υδράργυρος βρήκε πάλι το "κέφι" του

Κρήτη
Το καλοκαίρι ξαναήρθε, ο υδράργυρος βρήκε πάλι το "κέφι" του

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με τον υδράργυρο να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα στις περισσότερες περιοχές της Κρήτης, ξεκίνησε χθες η εβδομάδα. Σήμερα και αύριο Τετάρτη το θερμόμετρο αναμένεται να φτάσει έως και τους 36 βαθμούς Κελσίου, ωστόσο από μεθαύριο Πέμπτη οι μετεωρολογικές προβλέψεις κάνουν λόγο για σταδιακή υποχώρηση της θερμοκρασίας.

Όπως μας είπε χαρακτηριστικά ο μετεωρολόγος Μανόλης Λέκκας, οι αρκετά υψηλές θερμοκρασίες που σημειώνονται αυτές τις μέρες οφείλονται στην εξασθένηση του βόρειου ρεύματος.

Ωστόσο, ο κ. Λέκκας πρόσθεσε ότι τις νυκτερινές ώρες οι θερμοκρασίες θα πέφτουν σε χαμηλότερα επίπεδα. Εξάλλου, σύμφωνα πάντα με το γνωστό μετεωρολόγο, από σήμερα προβλέπεται πρόσκαιρη ενίσχυση των δυτικών ανέμων στις δυτικές περιοχές της Κρήτης, κάτι που αναμένεται να επεκταθεί από αύριο το μεσημέρι έως μεθαύριο Πέμπτη το βράδυ σε όλο το νησί.

 Από μεθαύριο, η θερμοκρασία αναμένεται να υποχωρήσει σταδιακά, ενώ οι άνεμοι, οι οποίοι θα φτάσουν σε ένταση τα 5 και 6 μποφόρ, αναμένεται να εξασθενήσουν από την Παρασκευή, οδηγώντας μας σε ένα ήπιο καλοκαιρινό σαββατοκύριακο.

Η πρόγνωση

Ας δούμε, όμως, αναλυτικά τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν από σήμερα στην Κρήτη.

Σήμερα οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις, με την έντασή τους να φτάνει στα 3 έως 4 μποφόρ. Εξαίρεση αποτελούν οι δυτικές περιοχές του νησιού, όπου η ένταση των ανέμων θα φτάσει τις μεσημβρινές ώρες μέχρι και τα 5 μποφόρ. Γενικότερα θα επικρατήσει ηλιοφάνεια, ενώ η μέγιστη θερμοκρασία θα κυμανθεί στις περισσότερες περιοχές μεταξύ 35 και 36 βαθμών Κελσίου. Ωστόσο, όπως διευκρινίζει ο Μανόλης Λέκκας, κατά τόπους, λόγω γεωμορφολογικών συνθηκών, αναμένονται λίγο υψηλότερες τιμές.

Στην ευρύτερη περιοχή της πόλης του Ηρακλείου θα έχουμε ηλιοφάνεια καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ, πρόσκαιρα μέτριοι έως και 5 μποφόρ. Εξάλλου, η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 31 βαθμούς Κελσίου. Στη Μεσαρά, οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί πολύ ασθενείς έως ασθενείς 2 με 3 μποφόρ, πρόσκαιρα σχεδόν μέτριοι έως και 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

Στην Ιεράπετρα, οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί, εντάσεως 2 με 3 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 35 βαθμούς Κελσίου, και στα ορεινά από 21 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

Στα ίδια επίπεδα θα βρίσκεται η ένταση των ανέμων και σε Άγιο Νικόλαο, Ρέθυμνο και Χανιά. Η θερμοκρασία στην πρωτεύουσα του νομού Λασιθίου θα κυμανθεί, εξάλλου, από 24 έως 32 βαθμούς Κελσίου, ενώ στο Ρέθυμνο και τα Χανιά από 23 έως 32 βαθμούς (στα ορεινά από 20 έως 30οC).

Τετάρτη

Η ηλιοφάνεια θα διατηρηθεί και αύριο σε ολόκληρο το νησί, ωστόσο είναι πιθανή η εμφάνιση λίγων αραιών νεφώσεων στις ορεινές περιοχές, κυρίως της δυτικής Κρήτης. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις αρχικά με ένταση στα 3 έως 4 μποφόρ, ενώ αργότερα αναμένεται να ενισχυθούν, φτάνοντας τα 5 και τοπικά έως τα 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει και πάλι υψηλές τιμές παρόμοιες με τις σημερινές, ενώ τα ποσοστά υγρασίας αναμένονται λίγο υψηλότερα. Συγκεκριμένα, αύριο στο Ηράκλειο η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

Στην Ιεράπετρα, η ελάχιστη τιμή της θερμοκρασίας θα είναι 24 βαθμοί και η υψηλότερη 35, ενώ στα ορεινά η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

Στον Άγιο Νικόλαο, ο υδράργυρος δε θα πέσει κάτω από τους 24 βαθμούς και δε θα ξεπεράσει τους 32 βαθμούς Κελσίου. Παρόμοιο το σκηνικό της θερμοκρασίας και σε Ρέθυμνο και Χανιά, όπου ο υδράργυρος θα κυμανθεί από 23 έως 32 βαθμούς (στα ορεινά από 20 έως 30 βαθμούς).

Πέμπτη

Μεθαύριο Πέμπτη θα έχουμε και πάλι καλοκαιρία. Ενδεχομένως, πάντως, να υπάρξουν και λίγες νεφώσεις κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι θα διατηρηθούν ενισχυμένοι, με την έντασή τους να φτάνει έως και τα 6 μποφόρ, ωστόσο από το απόγευμα αναμένεται σταδιακή εξασθένησή τους. Η θερμοκρασία αναμένεται να υποχωρήσει σε χαμηλότερα επίπεδα: Η μέγιστη τιμή της στις περισσότερες περιοχές της Κρήτης δε θα ξεπεράσει τους 32 βαθμούς Κελσίου.

Τέλος, την ερχόμενη Παρασκευή η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω - μικρή - πτώση.

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News