default-image

Επιτέλους ξανά... καλοκαίρι - Αναλυτική πρόγνωση

Χανιά
Επιτέλους ξανά... καλοκαίρι - Αναλυτική πρόγνωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά την ανεπανάληπτη για τα δεδομένα της εποχής κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών, ο καιρός σιγά - σιγά βελτιώνεται με αποτέλεσμα, σταδιακά, να ανεβαίνει η θερμοκρασία μέρα με την ημέρα, σύμφωνα με πρόγνωση του μετεωρολόγου κ. Γιάννη Καλλιάνου.  

Παρ' όλο που ακόμη επικρατεί μια σχετική ψύχρα νωρίς το πρωί και αργά τη νύχτα, σταδιακά ο υδράργυρος θα αρχίσει να ανεβαίνει και έτσι μέχρι το Σαββατοκύριακο οι θερμοκρασίες που θα σημειώνονται θα είναι αυτές που ορίζει η μέση τιμή για την εποχή.

ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Καλοκαιρινό προβλέπεται το σκηνικό το καιρού την Παρασκευή και το σαββατοκύριακο και στην Κρήτη με τη θερμοκρασία, σύμφωνα με το meteo.gr, να αυξάνεται σταδιακά.

Διαβάστε παρακάτω την αναλυτική πρόγνωση για κάθε νομό ξεχωριστά:

Στο Ηράκλειο

Την Παρασκευή ο καιρός στο Ηράκλειο προβλέπεται γενικά αίθριος και μόνο τις πρωινές ώρες θα παρουσιαστούν λίγα σύννεφα στον ουρανό. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί έως 5 Μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Αίθριος προβλέπεται ο καιρός το σαββατοκύριακο. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς έως 4 Μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία το Σάββατο θα κυμανθεί από 24 έως 29 βαθμούς Κελσίου και την Κυριακή θα παρουσιάσει άνοδο και θα κυμανθεί από 24 έως 31.

Τη Δευτέρα προβλέπεται το ίδιο σκηνικό του καιρού, ενώ η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή άνοδο και το θερμόμετρο θα "αγγίξει" τους 34 βαθμούς Κελσίου.  

Στα Χανιά

Την Παρασκευή ο καιρός στα Χανιά προβλέπεται αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς έως 3 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Το Σάββατο και την Κυριακή το σκηνικό του καιρού προβλέπεται ίδιο. Η θερμοκρασία το Σάββατο θα κυμανθεί από 22 έως 29 βαθμούς Κελσίου, ενώ την Κυριακή από 23 έως 32.

Τη Δευτέρα προβλέπεται καλοκαιρινό το σκηνικό του καιρού στα Χανιά. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς έως 3 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί από 25 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

Στο Ρέθυμνο

Αίθριος προβλέπεται ο καιρός στο Ρέθυμνο την Παρασκευή. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί έως 4 Μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

Ίδιο προβλέπεται το σκηνικό του καιρού και το σαββατοκύριακο. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί έως 3 Μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία το Σάββατο θα κυμανθεί από 20 έως 28 βαθμούς Κελσίου και την Κυριακή θα παρουσιάσει άνοδο και θα κυμανθεί από 23 έως 30.

Πολύ καλός προβλέπεται ο καιρός τη Δευτέρα στο Ρέθυμνο. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 25 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

Στον Άγιο Νικόλαο

Την Παρασκευή προβλέπεται αρχικά αραιή συννεφιά, ωστόσο γρήγορα θα καθαρίσει ο ουρανός στον Άγιο Νικόλαο. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί ισχυροί έως 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Το Σάββατο και την Κυριακή προβλέπεται ίδιο το σκηνικό του καιρού. Η θερμοκρασία το Σάββατο θα κυμανθεί από 24 έως 30 βαθμούς Κελσίου, ενώ την Κυριακή από 24 έως 31.

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Επενέρχεται το καλοκαίρι στη χώρα μας σύμφωνα με τον μετεωρολόγο κ. Γιάννη Καλλιάνο. Εξάλλου βρισκόμαστε ακριβώς στην "καρδιά" του και όπως ήταν αναμενόμενο, ο καιρός θα εναρμονιζόταν γρήγορα με την εποχή, όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο facebook.

Ισχυρό το μελτέμι κατά τόπους

Οι βοριάδες στο Αιγαίο (Μελτέμι) θα πνέουν ισχυροί μέχρι και το Σάββατο. Αυτός θα είναι και ο βασικός λόγος που οι θερμοκρασίες μέχρι τότε θα κυμανθούν σε χαμηλότερες τιμές σε σχέση με την εποχή που βρισκόμαστε.

Εξάλλου το μελτέμι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ενεργεί ως φυσικό κλιματιστικό για αρκετές περιοχές του Αιγαίου αλλά και της ανατολικής ηπειρωτικής Ελλάδας.

Μέχρι το Σάββατο λοιπόν, οι βοριάδες θα πνέουν με εντάσεις 6-7 και πρόσκαιρα ανάμεσα στα κανάλια των Κυκλάδων ίσως και 8 μποφόρ τοπικά.

Από την Κυριακή όμως το μελτέμι θα έχει την τάση να εξασθενήσει με αποτέλεσμα να χάσει την "μάχη" από τις θερμές αέριες μάζες που παραμονεύουν από την βόρεια Αφρική...

Το Σάββατο στους 36-37°C η θερμοκρασία

Tο Σάββατο η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 35-36°C στα πεδινά ηπειρωτικά τμήματα και ενδεχομένως τους 36-37°C στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές.

Αύξηση θερμοκρασίας την Κυριακή

Λόγω της εξασθένησης των βοριάδων στο Αιγαίο, η Κυριακή θα είναι ακόμα πιο ζεστή ημέρα. Φαίνεται ότι ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 38-39°C στις ευαίσθητες (ευπαθείς) στη ζέστη περιοχές της πεδινής ηπειρωτικής Ελλάδας.

Προφανώς και ακόμη δε θα μιλάμε για συνθήκες καύσωνα αλλά για μια θερμή εισβολή η οποία βέβαια από τη Δευτέρα θα μετατραπεί σε πιθανό καύσωνα...

Ανεβαίνει κι άλλο η θερμοκρασία τη Δευτέρα

Η μάχη μεταξύ μελτεμιού και θερμών αερίων μαζών από τη βόρεια Αφρική φαίνεται ότι θα χαθεί ολοκληρωτικά πια από την ερχόμενη Δευτέρα.

Αποτέλεσμα θα είναι να ανέβει ακόμη περισσότερο η θερμοκρασία και έτσι θα επικρατήσουν συνθήκες καύσωνα στη χώρα μας, διότι οι αέριες μάζες που θα προέρχονται από το Μαρόκο, την Αλγερία, την Τυνησία και την Λιβύη θα επισκεφτούν τη χώρα μας αλλά και μεγάλο μέρος της κεντροανατολικής Μεσογείου.

Ήπιος καύσωνας

Δε φαίνεται με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία ότι από τη Δευτέρα θα βιώσουμε έναν ισχυρό καύσωνα. Μάλλον ήπιος θα είναι, τόσο ως προς τη διάρκεια του όσο και ως προς τις μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας.

Φαίνεται δε, ότι Δευτέρα και ιδιαιτέρως Τρίτη (ίσως και Τετάρτη), οι μέγιστες τιμές του υδραργύρου θα προσεγγίσουν τους 40-41°C σε αρκετές πεδινές ηπειρωτικές περιοχές και πιθανώς τους 42°C σε αυτές που είναι ευπαθείς στη ζέστη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News