default-image

Μηνιγγίτιδα έριξε σε κώμα τη νεαρή με το "φονικό" μπαλόνι

Κρήτη
Μηνιγγίτιδα έριξε σε κώμα τη νεαρή με το "φονικό" μπαλόνι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην πατρίδα της βρίσκεται εδώ και μερικές ώρες η νεαρή Βρετανίδα, η οποία νοσηλευόταν από την περασμένη Τρίτη μέχρι χθες, σε κωματώδη κατάσταση, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΠΑΓΝΗ.

Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, η 18χρονη κοπέλα, η οποία το τελευταίο βράδυ των διακοπών της στα Μάλια φέρεται να εισέπνευσε laughing gas (αέριο γέλιου) μέσω μπαλονιού, έχει υποστεί σοβαρή εγκεφαλική βλάβη λόγω μηνιγγιτιδοκοκκικής σηψαιμίας, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται εάν η ξαφνική κατάρρευση της υγείας της οφείλεται στη χρήση του επίμαχου αερίου.

Όπως έγινε γνωστό, η άτυχη τουρίστρια, η οποία έκανε διακοπές το προηγούμενο διάστημα στα Μάλια μαζί με την παρέα της, μεταφέρθηκε αεροπορικώς στη Βρετανία. Η νεαρή κοπέλα διακομίστηκε στην πατρίδα της, μετά από παρέμβαση της ίδιας της οικογένειάς της. Η 18χρονη μεταφέρθηκε χθες από το ΠΑΓΝΗ με ασθενοφόρο στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου. Εκεί βρισκόταν ιδιωτικό αεροσκάφος, το οποίο το μεσημέρι παρέλαβε την άτυχη τουρίστρια, μεταφέροντάς την, διασωληνωμένη, στην πατρίδα της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΤΡΟΜΟΥ ΜΕ ΦΟΝΙΚΟ ΜΠΑΛΟΝΙ , ΕΣΤΕΙΛΕ ΣΤΗ ΜΕΘ 18ΧΡΟΝΗ

Ωστόσο, παραμένει αδιευκρίνιστο το αν η ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης της υγείας της νεαρής Βρετανίδας σχετίζεται με τη χρήση του laughing gas, το οποίο φέρεται να εισέπνευσε η ίδια δύο φορές το επίμαχο βράδυ. Κι αυτό, καθώς στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ-Βενιζελείου γίνεται λόγος για σοβαρή εγκεφαλική βλάβη η οποία επήλθε ως αποτέλεσμα οξείας οργανικής βλάβης, που με τη σειρά της οφείλεται σε μηνιγγιτιδοκοκκική σηψαιμία, χωρίς να γίνεται η οποιαδήποτε αναφορά στο αέριο γέλιου.

«Η 18χρονη Βρετανίδα ασθενής νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο μας από τις 11 Ιουλίου έως και 17 Ιουλίου, όπου και αεροδιακομίσθη για τη χώρα της. Επιβεβαιώθηκε ότι η σοβαρή εγκεφαλική βλάβη ήταν απότοκος οξείας οργανικής βλάβης, οφειλόμενη σε μηνιγγιτιδοκοκκική σηψαιμία, για την οποία ήδη ελάμβανε στοχευμένη θεραπεία από τις πρώτες ώρες νοσηλείας της στο νοσοκομείο», αναφέρεται αρχικά στην ανακοίνωση που υπογράφεται από το διοικητή του ΠΑΓΝΗ-Βενιζελείου, Γιάννη Τασσόπουλο.

Εξάλλου, στη συνέχεια της ανακοίνωσης, η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ-Βενιζελείου αναφέρει ότι κινητοποιήθηκε το ΚΕΕΛΠΝΟ και ελήφθησαν όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα, προκειμένου να προφυλαχθούν τα άτομα που ήρθαν σε επαφή με τη 18χρονη κοπέλα. «Ειδοποιήθηκε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), όπως προβλέπεται από τις διαδικασίες, η επιτροπή ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και σε συνεργασία με τους θεράποντες ιατρούς ελήφθησαν όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα επιδημιολογικής προφύλαξης, που αφορούσαν όλο το στενό κύκλο των ανθρώπων που ήρθαν σε επαφή με το περιστατικό», αναφέρεται, εν κατακλείδι, στην ανακοίνωση της διοίκησης του νοσοκομείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα χημειοπροφύλαξης και απολύμανσης που ελήφθησαν από τις αρμόδιες Αρχές αφορούσαν τόσο στο προσωπικό και τους χώρους του νοσοκομείου όπου έγινε η διαχείριση του περιστατικού, όσο και του ιδιωτικού ιατρικού κέντρου, στο οποίο απευθύνθηκε η 18χρονη, λίγο πριν πέσει σε κώμα.

Το χρονικό

Αλκοόλ... και "φονικό" αέριο

Υπενθυμίζεται ότι η νεαρή Βρετανίδα πέρασε το τελευταίο βράδυ των διακοπών της στα Μάλια μαζί με δύο φίλες της. Οι τελευταίες κατέθεσαν στους αστυνομικούς ότι οι τρεις τους μετέβησαν σε μπαρ των Μαλίων, όπου η κάθε μία από αυτές κατανάλωσε από δύο ποτά και από ένα μπαλόνι με αέριο γέλιου. Στη συνέχεια της βραδιάς, η παρέα μετέβη και σε άλλο νυχτερινό κατάστημα της περιοχής, όπου οι τρεις κοπέλες ήπιαν άλλα δύο ποτά, η κάθε μία. Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες, οι φίλες της άτυχης 18χρονης ανέφεραν στις Αρχές ότι η ίδια πιθανότατα χρησιμοποίησε και δεύτερο μπαλόνι με αέριο γέλιου. Σημειώνεται, τέλος, ότι η ιατρική εξέταση που έγινε στη 18χρονη κοπέλα μετά την εισαγωγή της στο νοσοκομείο έδειξε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι στον οργανισμό της δεν ανιχνεύτηκε κάποια άλλη ουσία, πέρα από υψηλά επίπεδα διοξειδίου.

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News