default-image

Λένε αντίο στο Μ.Ριτζάκη, μυστήριο η εκτέλεση του vid

Κρήτη
Λένε αντίο στο Μ.Ριτζάκη, μυστήριο η εκτέλεση του vid

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μυστήριο συνεχίζει να καλύπτει την υπόθεση δολοφονίας του 59χρονου Μανούσου Ριτζάκη, ο οποίος έπεσε νεκρός από τις σφαίρες αγνώστου το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου στο Γέρακα Αττικής. Στο μεταξύ, ο άτυχος Κρητικός, επί δεκαετίες στέλεχος του Μ-Λ ΚΚΕ, κηδεύεται σήμερα το απόγευμα στην Αθήνα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το Μαρξιστικό-Λενινιστικό Κόμμα Ελλάδας, «η κηδεία του συντρόφου Μανούσου, με απόφαση της οικογένειάς του, θα γίνει την Τρίτη 18 Ιουλίου (σ.σ. σήμερα), στις 5 μ.μ., στο Γέρακα, στην Εκκλησία Άγιος Ιωάννης Πρόδρομος». Εκεί αναμένεται να παρευρεθούν συγγενείς, φίλοι και συναγωνιστές του άτυχου άνδρα, προκειμένου να τον αποχαιρετήσουν για στερνή φορά.

Την ίδια ώρα, οι Αρχές συνεχίζουν την προσπάθεια να ξεδιαλύνουν το μυστήριο που καλύπτει τη στυγερή δολοφονία. Η ταυτότητα του δράστη καθώς και τα κίνητρά του παραμένουν υπό διερεύνηση, ενώ, σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν χθες αθηναϊκά ΜΜΕ, το σενάριο της εκδίκησης, το οποίο είχε κυκλοφορήσει σε πρώτη φάση μετά το έγκλημα, απομακρύνεται.

Υπενθυμίζεται σ' αυτό το σημείο ότι ο νεαρός γιος του θύματος είχε συλληφθεί, κατηγορούμενος για τη δολοφονία ενός 21χρονου φοιτητή, ο οποίος είχε βρεθεί νεκρός πέρυσι το Μάιο στην περιοχή της Πεντέλης, στην Αττική.

Το έργο των Αρχών δυσχεραίνει, πάντως, η έλλειψη αυτοπτών μαρτύρων του φονικού: Ειδικότερα, δεν υπήρξε κανείς που να μπορεί να καταθέσει για το τι συνέβη το μεσημέρι του Σαββάτου στο Γέρακα. Ωστόσο, σημαντική βοήθεια στην ΕΛ.ΑΣ. αναμένεται να δώσει, όπως όλα δείχνουν, το οπτικοακουστικό υλικό που έχει συλλεχθεί από τις κάμερες ασφαλείας καταστημάτων γύρω από τον τόπο του εγκλήματος. Εκεί φέρεται να βρίσκεται, σύμφωνα με κύκλους της Αστυνομίας, το "κλειδί" που θα ανοίξει την πόρτα για τη λύση του μυστηρίου της αποτρόπαιης δολοφονίας.

Την ίδια ώρα, τόσο το σημείο, όσο και η ώρα που επέλεξε ο δράστης να σκοτώσει τον 59χρονο Ριτζάκη φανερώνουν ότι πρόκειται για ψυχρό "εκτελεστή": Η δολοφονία έγινε σε κεντρικό και πολυσύχναστο δρόμο, έξω από καταστήματα, μέρα μεσημέρι. Εξάλλου, ο δράστης είχε την ψυχραιμία να σκοτώσει τον άτυχο Χανιώτη και στη συνέχεια να κλείσει ξανά την πόρτα του αυτοκινήτου του Ριτζάκη, προκειμένου να μη γίνει αντιληπτό - τουλάχιστον άμεσα - το έγκλημα.

>>ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΣΤΟ ΓΕΡΑΚΑ

Λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι του Σαββάτου, ο Μανούσος Ριτζάκης στάθμευσε το αυτοκίνητό του και μετέβη σε κατάστημα της περιοχής του Γέρακα για να ψωνίσει. Επιστρέφοντας στο αμάξι και αφού εισήλθε σε αυτό, δέχτηκε τέσσερις σφαίρες από το όπλο του δράστη, ο οποίος είτε άνοιξε την πόρτα του οχήματος και πυροβόλησε, είτε βρισκόταν από πριν στο εσωτερικό του.

Οι βολίδες βρήκαν το θύμα στο λαιμό, τη μασχάλη και την ωμοπλάτη. Το γεγονός ότι κανείς δε φαίνεται να άκουσε τους πυροβολισμούς οδηγεί τους αστυνομικούς στο συμπέρασμα ότι ενδεχομένως ο δράστης να χρησιμοποίησε όπλο με σιγαστήρα. Εξάλλου, ο Μανούσος Ριτζάκης εντοπίστηκε νεκρός στο αυτοκίνητό του αρκετή ώρα μετά το θάνατό του από διερχόμενο, ο οποίος τον είδε νεκρό.

>>ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΑΤΕΡΑΣ ΦΕΡΟΜΕΝΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥ Ο ΝΕΚΡΟΣ ΣΤΟ ΓΕΡΑΚΑ

Μ-Λ ΚΚΕ : «Προσπαθούν να αμαυρώσουν τον Μανούσο»

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι, με αφορμή τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για το έγκλημα στο Γέρακα, το Μ-Λ ΚΚΕ, στέλεχος του οποίου υπήρξε ο εκλιπών, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Ζούμε σε μια εποχή που λυσσομανάει η αντιδραστική προπαγάνδα, με την αμαύρωση, τη συκοφαντία και τη σπίλωση των αγωνιστών. Αυτό ξαναβγάζουν τώρα κάποιοι, με αφορμή τον τραγικό θάνατο του Μανούσου Ριτζάκη, ώστε να κλονίσουν την εμπιστοσύνη των εργαζομένων στους αγωνιστές και τα κοινωνικά κινήματα. Προσπαθούν να συνδέσουν το σ. Μανούσο με υπόγειες και σκοτεινές διαδρομές και με λαβυρίνθους του υποκόσμου και του περιθωρίου. Αλλά η ζωή του σ. Μανούσου τούς διαψεύδει ολοκάθαρα. Σαράντα πέντε χρόνια μαχητής, αγωνιστής, στενά δεμένος με τους εργαζόμενους και τα προβλήματά τους. Στο σωματείο του και στο δρόμο, στο κόμμα του και την απεργία. Ταπεινός, γελαστός, κοινωνικός. Όρθιος και ορθούμενος βαδίζοντας με τους εργαζόμενους και με τη σκέψη σε μια κοινωνία ανθρωπινότερη. Η ζωή και η δράση του σ. Μανούσου περιγελά κατάμουτρα όσους συκοφαντούν αυτόν, τη ζωή του, το κίνημα και το κόμμα που τον γαλούχησε. Οι ορίζοντες και οι πράξεις του σ. Μανούσου είναι πολύ μεγάλα για να χωρέσουν στις διαβολές και τη μετά θάνατο λάσπη. Όλοι εμείς, που γνωρίσαμε από κοντά τον εργάτη Μανούσο, τον άνθρωπο Μανούσο και το σύντροφο Μανούσο, δε θ' αφήσουμε στην ανθρωποφάγα χωματερή να σπιλώσει μισό αιώνα καθαρής και τίμιας διαδρομής, και ένα ολάκερο κίνημα με φωτεινή διαδρομή και φωτεινότερο πρόσωπο. Δε θα το επιτρέψουμε!».

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News