default-image

Αρχίζουν ξανά οι εργασίες στον "πολύπαθο" όρμο Δερματά

Κρήτη
Αρχίζουν ξανά οι εργασίες στον "πολύπαθο" όρμο Δερματά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξαναρχίζουν εντός των ημερών οι εργασίες αποκατάστασης στον πολύπαθο όρμο Δερματά, καθώς υπογράφτηκε χθες από το δήμαρχο Ηρακλείου η συμπληρωματική σύμβαση, η οποία έχει πάντως πυροδοτήσει έντονη πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ δημοτικής Αρχής και αντιπολίτευσης...

Όπως είχε γράψει η εφημερίδα "Νέα Κρήτη", η δημοτική Αρχή έκρινε αναγκαία μια συμπληρωματική σύμβαση, ύψους 45.000 ευρώ, λόγω απρόοπτων ζητημάτων που προέκυψαν κατά την εκτέλεση των εργασιών αποκατάστασης με τη σαθρότητα του εδάφους.

Η απόφαση αυτή για μια συμπληρωματική σύμβαση, που αντιστοιχεί σε κόστος στο 50% της αρχικής σύμβασης, πυροδότησε την έντονη αντίδραση εκ μέρους της αντιπολίτευσης. Τα πλέον σφοδρά "πυρά" κατά τη λήψη της σχετικής απόφασης στο Δημοτικό Συμβούλιο είχε εκτοξεύσει ο επικεφαλής των "Ενεργών Πολιτών" Ηλίας Λυγερός. Ο ίδιος είχε κάνει λόγο για άστοχους πολιτικούς χειρισμούς της Λότζιας, υπογραμμίζοντας με νόημα πως, μέσα στο άγχος της για να επιδείξει κάποιο έργο, η δημοτική Αρχή ξεκίνησε στο πόδι την παρέμβαση αποκατάστασης στον όρμο Δερματά, χωρίς πλήρη μελέτη και ετοιμότητα...

Η απάντηση της δημοτικής Αρχής ήταν πως πρόκειται για τεχνικά απρόοπτα ζητήματα, συγκεκριμένα για καθιζήσεις που δεν είχαν διαπιστωθεί στην αρχή, αλλά προέκυψαν κατά την πορεία εργασιών. Για αυτό και κρίθηκαν αναγκαίες συμπληρωματικές εργασίες, μέσω νέας σύμβασης, που δεν είχαν προβλεφθεί αρχικά...

Ας τα δούμε αναλυτικά. Μετά από μια εκρηκτική συζήτηση και εν μέσω αντιπαραθέσεων, πριν από μερικές ημέρες, είχε περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου η απόφαση για τη συμπληρωματική σύμβαση με την οποία θα ολοκληρωθεί το έργο αποκατάστασης στον "πληγωμένο" από καθιζήσεις και καταρρεύσεις όρμο του Δερματά.

Χθες το πρωί έπεσαν, μάλιστα, οι υπογραφές της συμπληρωματικής σύμβασης για την ολοκλήρωση του έργου "Αντιδιαβρωτική προστασία του κόλπου του Δερματά" από το δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό και τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Λότζιας, «η αναγκαιότητα για συμπληρωματικές εργασίες προέκυψε κατά τη διάρκεια εκτέλεσης της κύριας σύμβασης, εξαιτίας απρόβλεπτων περιστάσεων (συνεχείς καθιζήσεις του πρανούς στην παραλία του κόλπου Δερματά). Οι εργασίες θα ξεκινήσουν και πάλι άμεσα ώστε να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν και να λυθεί έτσι οριστικά το σημαντικό ζήτημα ασφάλειας που είχε προκύψει εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων του 2010 και του 2014, τα οποία είχαν προκαλέσει την ολίσθηση του υφιστάμενου πρανούς. Παράλληλα, προχωρούν οι διαδικασίες αδειοδότησης για τη δεύτερη φάση του έργου και την πλήρη αποκατάσταση του κόλπου. Η δαπάνη των συμπληρωματικών εργασιών ανέρχεται στο ποσό των 45.637,43 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ) και θα καλυφθεί από ίδιους πόρους».

Το χρονικό

Ο όρμος Δερματά δέχτηκε απανωτά, τα τελευταία χρόνια, πλήγματα από την καλοκαιρία, με συνέπεια να υπάρξουν καθιζήσεις στο πρανές του παραλιακού! Οι πρώτες καθιζήσεις έγιναν το 2010. Το 2014 ακολούθησε και νέος γύρος καθιζήσεων-καταρρεύσεων από την κακοκαιρία, με τις χαρακτηριστικές εικόνες να προκαλούν αλγεινή εντύπωση.

Το 2016, ο Δήμος ξεμπλόκαρε το έργο αποκατάστασης. Η σύμβαση για το έργο "Αντιδιαβρωτική προστασία του κόλπου του Δερματά", ανάμεσα στο Δήμο Ηρακλείου και τον ανάδοχο, υπεγράφη συγκεκριμένα στις 15 Δεκεμβρίου του 2016, και η δαπάνη του έργου, που ανέρχεται στο ποσό των 93.353 ευρώ, καλύφθηκε από πιστώσεις του Δήμου.

Η συμβατική προθεσμία εκτέλεσης του έργου, σύμφωνα με τη σύμβαση της 15ης Δεκεμβρίου 2016, ήταν 90 ημερολογιακές ημέρες. Το έργο, δηλαδή, θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Μαρτίου 2017.

Κατόπιν αιτήματος του αναδόχου, δόθηκαν διαδοχικές παρατάσεις. Πάνω που περιμέναμε να τελειώσει η νέα παράταση και να παραδοθεί το έργο, προέκυψε και νέα αρνητική... ανατροπή! Κρίθηκε αναγκαίο να υλοποιηθούν συμπληρωματικές εργασίες, οι οποίες δεν είχαν προβλεφθεί από την αρχική μελέτη που εκπονήθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ηρακλείου!

Έτσι λοιπόν φτάσαμε στην απόφαση της Λότζιας για συμπληρωματική σύμβαση, η οποία σημειωτέον ουσιαστικά ανεβάζει κατά 50% το κόστος του έργου και μεταθέτει χρονικά την ολοκλήρωσή του.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News