default-image

Συγκίνηση για την προτομή του ήρωα Ν. Καβροχωριανού (photos)

Ηράκλειο
Συγκίνηση για την προτομή του ήρωα Ν. Καβροχωριανού (photos)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε συγκινητικό κλίμα τα αποκαλυπτήρια της προτομής του πεσόντα στην Κύπρο Ήρωα Ανθυπασπιστή Καταδρομών Νικόλαου Καβροχωριανού, στη Μονή Μαλεβιζίου.

Την τελετή διοργάνωσαν ο δήμος Μαλεβιζίου και ο Σύλλογος Κομάντος 1974. Νωρίτερα τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, ακολούθησαν ομιλίες και κατάθεση στεφάνων.

Πριν από ενάμιση χρόνο, τα οστά του ήρωα καταδρομέα Νικολάου Καβροχωριανού που έχασε τη ζωή του στα τραγικά γεγονότα της Κύπρου, τον Ιούλιο του 1974 επέστρεψαν στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Μονή Μαλεβιζίου Ηρακλείου μετά από 42 ολόκληρα χρόνια και ενταφιάστηκαν μέσα σε κλίμα συγκίνησης.

Ο Νίκος Καβροχωριανός, έφεδρος ανθυπασπιστής, ήταν ένας από τους κομάντο της ηρωικής Α' Μοίρας του Μάλεμε που βρήκε τραγικό θάνατο όταν το αεροσκάφος Noratlas «Νίκη 4» συνετρίβη λίγο πριν προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας, καθώς εκλήφθηκε ως τουρκικό και χτυπήθηκε κατά λάθος από τα κυπριακά αντιαεροπορικά πυρά.

Τα οστά του Ν. Καβροχωριανού και άλλων έξι Ελλήνων αγνοουμένων στρατιωτικών που έπεσαν στην Κύπρο στα πολεμικά επεισόδια με τους Τούρκους, ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DNA όταν εντοπίστηκαν σε ομαδικούς τάφους και παραλήφθηκαν σε ειδική τελετή στη Λευκωσία, τον Ιανούαριο 2016, από τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα, τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ευάγγελο Αποστολάκη τον Α΄υπαρχηγό του ΓΕΣ αντιστράτηγο Δημήτρη Θωμαΐδη και 18 συγγενικά πρόσωπα των αγνοουμένων.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News