default-image

Πώς να προστατέψουμε ζώα και φυτά από τον καύσωνα

Πώς να προστατέψουμε ζώα και φυτά από τον καύσωνα

Άνθρωποι, ζώα, φυτά... Ο καύσωνας θέτει ακόμα και σε κίνδυνο τις ζωές των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού στην Κρήτη, ενώ ζώα και φυτά επίσης στρεσάρονται. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε διά στόματος ειδικών καταγράφονται και δημοσιοποιούνται από τη "Νέα Κρήτη" σήμερα.

Μετά τον πρόσφατο καύσωνα, προφανώς και έχουμε πάρει κάποια "μαθήματα". Άλλωστε, όπως έχουμε ξαναγράψει, δεκάδες άτομα κατέληξαν στα νοσοκομεία της Κρήτης με θερμοπληξία, ενώ είχαμε ακόμη και θανάτους.

Το υπουργείο Υγείας προχωρεί σε συστάσεις, κυρίως σε όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. Σε όλα τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη, κ.λπ. Σε όλα τα άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως π.χ. τα διουρητικά, τα αντιχολινεργικά, τα ψυχοφάρμακα, τα ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων), για τα οποία θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους για την ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας τους.

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να αποφεύγουν την έκθεση στο ηλιακό φως, να αναζητούν σκιερά και δροσερά σημεία, να προτιμούν ανοιχτόχρωμα και ελαφρά ρούχα με ανοιχτό λαιμό, και κάλυψη κεφαλής (χρησιμοποίηση καπέλου, ομπρέλας κ.λπ.). Επίσης, πρέπει να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία, ιδιαίτερα σε μέρη που συνυπάρχουν υψηλή θερμοκρασία με υγρασία, καθώς και κάτω από τον ήλιο.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και στη διατροφή, όπως πρόσληψη άφθονων υγρών, κατά προτίμηση νερού και φυσικών χυμών, αποφυγή των οινοπνευματωδών ποτών και ολιγοθερμιδική δίαιτα, που θα περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά και φρούτα πάσης φύσεως, με περιορισμό των λιπαρών. Επίσης, συνιστώνται συχνά ντους, ενώ τα παιδιά πρέπει να ντύνονται όσο γίνεται πιο ελαφρά.

Στα ζώα

Τι πρέπει να γνωρίζουν όμως όσοι διαθέτουν ζώα; Σε ό,τι αφορά τους κτηνοτρόφους, ο γεωπόνος του ΕΛΓΑ Κώστας Ψαρουδάκης λέει στη "Νέα Κρήτη": «Στα αιγοπρόβατα δεν έχουμε πρόβλημα. Έχουμε πρόβλημα πιο πολύ σε κουνέλια, κοτόπουλα και κυρίως στα μελίσσια, όπου είχαμε ζημιές και με την πρόσφατη θεομηνία».

Αυτές οι οδηγίες, που ισχύουν σε όλες τις κατηγορίες των ζώων, σύμφωνα με τον Κώστα Ψαρουδάκη είναι ότι «πρέπει να παρέχουμε σκιά και άφθονο νερό, και τα μελίσσια να είναι σε μέρη τα οποία να μην είναι ιδιαίτερα ζεστά»...

Σε ό,τι αφορά τα αιγοπρόβατα, ο γνωστός κτηνίατρος μάς λέει ότι «θα πρέπει να είναι κουρεμένα, να έχουμε απομακρύνει το μαλλί. Να έχουμε νερό άφθονο, καθαρό και προστατευμένο από τις ηλιακές ακτίνες. Και το λέω αυτό, διότι μπορεί να έχουμε μια σιδεροκατασκευή, όπου το νερό να βράζει και να μην μπορούν τα ζώα να το πιουν. Και να υπάρχει σκιά, κάτι που εξασφαλίζεται αυτήν την εποχή, αφού τα περισσότερα αιγοπρόβατα αυτήν την εποχή είναι στα βουνά και είναι συνεπώς σε ανοιχτούς χώρους»...

Σε ό,τι αφορά τα κοτόπουλα, εδώ υπάρχει μεγαλύτερη δυσκολία, και γι' αυτό και υπάρχουν συχνά απώλειες. «Και στα κοτόπουλα», λέει ο Κώστας Ψαρουδάκης, «χρειαζόμαστε παροχή νερού, αεριζόμενους χώρους, και θα πρέπει να προσέχουμε ειδικά τα πτηνοτροφεία που έχουν δεξαμενές νερού μαύρες, εκτεθειμένες στον ήλιο, να είναι προστατευμένες τόσο οι δεξαμενές, όσο και τα δοχεία του νερού από τις ηλιακές αχτίνες, γιατί ζεσταίνεται το νερό και δεν μπορούν να το πιουν»...

Για τα μελισσοσμήνη, «επίσης πρέπει να παρέχεται πολύ νερό σε κοντινές αποστάσεις. Αλλά να υπάρχει νερό και στον τροφοδότη. Τα καπάκια τους να είναι βαμμένα με άσπρη μπογιά, που αντανακλά τη θερμοκρασία, και επίσης τα μελισσοκομεία να είναι σε μέρη τα οποία να μην είναι ιδιαίτερα ζεστά»...

Όσον αφορά στα χοιροστάσια, «ισχύει ό,τι και για τα κοτόπουλα. Μάλιστα, στα χοιροστάσια, όπως και στα κοτόπουλα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στο νερό μέσα ιχνοστοιχεία και βιταμίνες που βοηθούν στην καταπολέμηση του θερμικού στρες και της υπερθερμίας των ζώων».

Αναφορικά με τις αποζημιώσεις, ο κ. Ψαρουδάκης ξεκαθαρίζει ότι δεν προβλέπονται για κοτόπουλα και χοιρινά, που κατά απαίτηση των παραγωγών από το 2001 η ασφάλισή τους είναι προαιρετική.

Στα αδέσποτα

Για τα αδέσποτα, επίσης, έχουμε όλοι μας τη δυνατότητα να κάνουμε ό,τι περνάει απ' το χέρι μας για να μην τα αφήσουμε στο έλεος του καύσωνα. Ένα πλαστικό δοχείο με νερό έξω από το σπίτι μας είναι αρκετό για να δώσουμε στα ζωντανά του δρόμου τη δυνατότητα να αντεπεξέλθουν στις υψηλές θερμοκρασίες.

ΠΟΤΕ ΠΟΤΙΖΟΥΜΕ

Νωρίς το πρωί και αργά το απόγευμα

Όταν οι θερμοκρασίες είναι τόσο υψηλές, ώστε να μιλάμε πια για καύσωνα, δηλαδή από 38 βαθμούς και πάνω, όπως γράφαμε και προ ημερών, οι γεωπόνοι συνιστούν στα κηπευτικά καθημερινό πότισμα τις πολύ πρωινές ώρες και επανάληψη του ποτίσματος και κατά τις απογευματινές ώρες. Αλλά το πότισμα θα κανονίζεται έτσι ώστε να μη γίνεται με υπερβολή, διότι στην περίπτωση αυτή μπορεί να δημιουργηθούν μυκητιάσεις στη ρίζα του φυτού.

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News