default-image

Αργά, αλλά σταθερά αναπτύσσεται τουριστικά η Ιεράπετρα

Κρήτη
Αργά, αλλά σταθερά αναπτύσσεται τουριστικά η Ιεράπετρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η άποψη ότι, η Ιεράπετρα είναι μια καθαρά αγροτική περιοχή, που δεν υπολογίζει ιδιαίτερα τον τουρισμό, ως δυνατό εργαλείο για την οικονομική της ανάπτυξη, μέρα με τη μέρα καταρρίπτεται, για να επικρατήσει η άλλη άποψη, ότι, η Ιεράπετρα είναι υποχρεωμένη και λόγω της θέσης, και λόγω του κλίματος και λόγω της φυσικής της ομορφιάς, να επενδύει και στον τουρισμό εκτός από τον πρωτογενή τομέα, πράγμα το οποίο αποδεικνύεται περίτρανα από τα νέα ξενοδοχεία που χτίζονται, αλλά και τις νέες πτέρυγες που έχουν κατασκευαστεί στα υπάρχοντα πολυτελή ξενοδοχεία τα τρία τελευταία χρόνια.

«Η τουριστική ανάπτυξη της Ιεράπετρας, που θεωρείται μια σημαντική αναδυόμενη και σταθερά αναπτυσσόμενη τουριστική αγορά για τους ξένους τουρ οπερέϊτορ, έχει κάνει αρκετά βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια, παίρνοντας δύναμη από την λειτουργία του αεροδρομίου Σητείας, το οποίο έχει δώσει τεράστια ώθηση στην περιοχή μας. Για την Ιεράπετρα, η φετινή τουριστική σαιζόν εξελίσσεται πάρα πολύ καλά καταγράφοντας θετικό πρόσημο στην επισκεψιμότητα. Εμείς οι ξενοδόχοι, θα πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί στις υπηρεσίες που παρέχουμε στον κόσμο ο οποίος επιλέγει την περιοχή μας για τις διακοπές του. Αν θέλουμε να συνεχίσουμε να ανεβαίνουμε τουριστικά σαν περιοχή, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι το διεθνές ανταγωνιστικό τουριστικό περιβάλλον, μας υποχρεώνει να βελτιώνουμε συνεχώς την ποιότητα και το σέρβις μας, πράγμα το οποίο ζητούν οι πελάτες μας», τονίζει ο ξενοδόχος κ. Αντώνης Κάκκος(Kakkos Beach).

Νωρίτερα από κάθε άλλη τουριστική σαιζόν τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία της Ιεράπετρας και του Μακρύ Γιαλού, κατάφεραν να έχουν μεγάλες πληρότητες.

«Από τις αρχές του Ιούλη όλα σχεδόν τα μεγάλα και τα μικρά ξενοδοχεία της ευρύτερης Ιεράπετρας έχουν γεμίσει, ενώ από τώρα και έπειτα, που έχουμε μπεί στην πιο δυνατή περίοδο της σαιζόν, θα γεμίσουν τα καταλύματα και τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα που συνήθως έχουν χαμηλές πληρότητες στην αρχή και στο τέλος της τουριστικής σαιζόν.

Η ποιότητα και η οικονομική δύναμη των επισκεπτών που επιλέγουν τα ξενοδοχεία της Ιεράπετρας για τις διακοπές τους είναι η ίδια με την περυσινή. Άρα δεν πιστεύω ότι τα καταστήματα που επενδύουν στον τουρισμό έξω από τα ξενοδοχεία, θα δούν μεγάλες διαφορές στους τζίρους τους, αν κάνουν μια πρόχειρη σύγκριση με την περασμένη σεζόν», μας είπε πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιεράπετρας και Νοτιοανατολικής Κρήτης κ. Γιώργος Βαρδάκης (Porto Belisario).

Απαντώντας στην ερώτηση, αν έχει κάτι να φοβηθεί η Ιεράπετρα από την δυσφήμιση που έχει γίνει τις τελευταίες μέρες λόγω των γεγονότων στη νήσο Χρυσή, ο κ. Βαρδάκης είναι κατηγορηματικός.

«Η τουριστική αγορά της Ιεράπετρας δεν θα έχει καμία επίπτωση από τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων ενός ελέγχου σε μια επιχείρηση στη Χρυσή. Ανησυχούν όμως τα τουριστικά γραφεία, γιατί η ημερήσια περιήγηση των ξένων στη νήσο Χρυσή, αποτελεί μέχρι σήμερα, την καλύτερη ημερήσια εκδρομή της Κρήτης», μας είπε μεταξύ άλλων ο κ. Βαρδάκης.

Ουδεμία αρμοδιότητα έχουν οι υπηρεσίες του Δήμου Ιεράπετρας για τη δημοπράτηση και τη λειτουργία των καντινών και των παραλιών στη νήσο Χρυσή δηλώνει ο Δήμαρχος Ιεράπετρας, κ. Θεοδόσης Καλαντζάκης ,με αφορμή την υπόθεση εκτεταμένης φοροδιαφυγής που αποκάλυψαν ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στο νησί.

«Η ευθύνη δημοπράτησης τόσο των καντινών όσο και των παραλιών δεν αποτελεί αρμοδιότητα του Δήμου Ιεράπετρας, αλλά της Περιφερειακής Δ/νσης Δημόσιας Περιουσίας Κρήτης, επομένως ως Δήμος δεν φέρουμε καμία ευθύνη. Βεβαίως και οι υπηρεσίες μας έχουν προχωρήσει στους σχετικούς ελέγχους, ως όφειλαν, και έχουν εκδώσει αποφάσεις σφράγισης, όμως για τις διαδικασίες δημοπράτησης είναι αρμόδια η Περιφερειακή Δ/νση Δημόσιας Περιουσίας. Η μόνη αρμοδιότητα του Δήμου Ιεράπετρας στη νήσο Χρυσή είναι η καθαριότητα για την οποία παρόλες τις έγκαιρες ενέργειές μας για την ολοκλήρωση των διαδικασιών άμεσα, παρατηρούνται καθυστερήσεις λόγω του σύνθετου γραφειοκρατικού καθεστώτος και ζητημάτων που ο ανάδοχος εργολάβος έχει να διαχειριστεί», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Καλαντζάκης.

Η σημασία του αεροδρομίου Σητείας

Η Ιεράπετρα όπως και η Σητεία έχουν επενδύσει πάρα πολλά στην λειτουργία του αεροδρομίου Σητείας, το οποίο έχει δώσει τη δυνατότητα στα τουριστικά γραφεία να μειώσουν τον χρόνο των τριών ωρών που ήθελαν παλαιότερα οι ξένοι επισκέπτες, για να φτάσουν από το αεροδρόμιο του Ηρακλείου στα ξενοδοχεία της Ιεράπετρας και της Σητείας.

«Τώρα σε περίπου τριάντα λεπτά της ώρας ο επισκέπτης που έρχεται αεροπορικώς στη Σητεία, μπορεί να φτάσει στο ξενοδοχείο του, στο Μακρύ Γιαλό η στην Ιεράπετρα. Αυτό είναι ένα κίνητρο και ένα μεγάλο αβαντάζ για εμάς που έχουμε καταφέρει να ξαναφέρουμε στην περιοχή μας, για παράδειγμα τους Σκανδιναβούς, που τους είχαμε χάσει εδώ και 25 χρόνια. Οι Σκανδιναβοί γύρισαν στην Ιεράπετρα και στη Σητεία. Του χρόνου θα συνεχίσουν να έρχονται αρκετοί επισκέπτες από τις Σκανδιναβικές χώρες, καθώς το τουριστικό γραφείο που τους φέρνει στα ξενοδοχεία της περιοχής ζητά ήδη από τώρα πολλά περισσότερα κρεβάτια», μας είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιεράπετρας και Νοτιοανατολικής Κρήτης κ. Γιώργος Βαρδάκης.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News