Ειδήσεις

Ο καύσωνας ζόρισε τους Κρητικούς, έσπευσαν στα νοσοκομεία

Οι υψηλές θερμοκρασίες είχαν ως αποτέλεσμα ασθενείς να μεταφερθούν από το ΕΚΑΒ στα Εξωτερικά Ιατρεία

Ούτε από το χθεσινό καύσωνα - αν και ήταν πολύ ηπιότερος σε σχέση με τον προηγούμενο - έλειψαν τα περιστατικά με χρόνια πάσχοντες ασθενείς στο Ηράκλειο που χρειάστηκε να μεταφερθούν από το ΕΚΑΒ στα Εξωτερικά Ιατρεία, το οποίο και ειδοποίησαν οι συγγενείς τους, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και του στρες του οργανισμού τους.

Πάντως, δε χαρακτηρίστηκαν σοβαρά τα περιστατικά αυτά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΕΚΑΒ, σε σχέση πάντα με τα κρούσματα που υπήρξαν στον προηγούμενο καύσωνα, όταν είχαμε ακόμη και θανάτους από επιπλοκές στην υγεία πολιτών λόγω της αφόρητης ζέστης.

Στο μεταξύ, αν και δροσίζει από σήμερα, οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας επαναλαμβάνουν τις συμβουλές που δεν πρέπει να ξεχνάμε για να μην υποστούμε θερμοπληξία ή άλλα προβλήματα υγείας από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Αναλυτικότερα, χθες ήταν η τελευταία μέρα του μίνι καύσωνα. Κι ενώ σε όλη την Ελλάδα επικράτησαν θερμοκρασίες από 24 έως 33 βαθμούς Κελσίου, στην Κρήτη η μέγιστη ήταν 2 με 4 βαθμούς υψηλότερη. Αυτό όμως αλλάζει από σήμερα, καθώς η θερμοκρασία σταδιακά θα πέσει, ξεκινώντας από τα βόρεια της χώρας.

Συγκεκριμένα, όπως είχε προβλέψει ο μετεωρολόγος Μανόλης Λέκκας, οι θερμοκρασίες στην Κρήτη κυμάνθηκαν κατά μέσο όρο στους 36 βαθμούς Κελσίου, με τον υδράργυρο ωστόσο στις νότιες περιοχές του νησιού να φτάνει μέχρι και τους 40 βαθμούς Κελσίου. Ωστόσο, η ερχόμενη βδομάδα αναμένεται να εξελιχθεί σε αρκετά δροσερή, με το ενδεχόμενο εκδήλωσης βροχής στα ορεινά να είναι πολύ πιθανό.

Ο καιρός σήμερα

Για σήμερα Παρασκευή, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής προβλέψεις, «αποκαθίσταται ένα βόρειο ρεύμα στο Αιγαίο, λίγο πιο ενισχυμένο, που στο κεντρικό Αιγαίο αγγίζει τα 6 μποφόρ και στα βόρεια της Κρήτης τα 4-5 μποφόρ, και το οποίο θα προκαλέσει κάποιον κυματισμό στις θάλασσες. Όμως το βόρειο αυτό ρεύμα λειτουργεί ανακουφιστικά σχετικά με τις θερμοκρασίες, που θα κυμανθούν σε πιο φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες. Ωστόσο, στις ανατολικές περιοχές του νησιού η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα, ξεπερνώντας τους 35 βαθμούς», είπε ο κ. Λέκκας.

Έτσι, στα βόρεια της Κρήτης η θερμοκρασία κυμαίνεται σήμερα στους 32 βαθμούς Κελσίου. Τα νότια και τα ανατολικά, ωστόσο,συνεχίζουν να ζεσταίνονται, αφού η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 37 βαθμούς Κελσίου.

Οι θερμοκρασίες αναμένεται να επιστρέψουν σε χαμηλότερες τιμές από το σαββατοκύριακο. Μάλιστα, μεθαύριο Κυριακή η θερμοκρασία θα πέσει, φτιάνοντας στους 31 βαθμούς στις περισσότερες περιοχές του νησιού, με εξαίρεση τα νότια, όπου και πάλι η θερμοκρασία θα εμφανίζεται υψηλότερη κατά 2-3 βαθμούς. Οι βοριάδες, ωστόσο, που θα επικρατήσουν σήμερα Παρασκευή, αύριο Σάββατο και μεθαύριο Κυριακή στα νότια θα είναι λίγο πιο ενισχυμένοι. Ιδιαίτερα στα νότια του Ρεθύμνου θα φτάσουν τα 5 πρόσκαιρα το μεσημέρι έως και τα 6 μποφόρ, πράγμα που θέλει μεγάλη προσοχή όσον αφορά στην εκδήλωση πυρκαγιάς.

Συμβουλές του υπουργείου Υγείας

Λόγω υψηλών θερμοκρασιών, οι ιατρικές υπηρεσίες και υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας υπενθυμίζουν στο κοινό τα ακόλουθα βασικά μέτρα για την πρόληψη των ανεπιθύμητων επιδράσεων στον ανθρώπινο οργανισμό: Αποφυγή της συχνής έκθεσης στον ήλιο, όπως και της άσκοπης διακίνησης και βαριάς σωματικής άσκησης. Είναι σωστό να προτιμώνται σκιερά και δροσερά μέρη και να αποφεύγονται οι χώροι όπου επικρατεί συνωστισμός. Ελαφρύ ντύσιμο με χαλαρά, ανοιχτόχρωμα ρούχα και χρήση καπέλου και γυαλιών ηλίου, αν χρειαστεί η έκθεση στον ήλιο. Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών, καφέδων και βαριών τροφών, όπως λιπαρά, σοκολάτες και καρυκεύματα. Προτίμηση στις ελαφρές τροφές, λαχανικά και χυμούς. Λήψη αρκετών ποσοτήτων νερού. Χρήση ανεμιστήρων ή συστημάτων κλιματισμού, για δημιουργία ρεύματος αέρα, ειδικά κατά τις ζεστότερες ώρες της ημέρας. Κατά τη διάρκεια της νύκτας, καλό είναι τα παράθυρα να μένουν ανοικτά. Πολλά και χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Σχόλια