Ειδήσεις

Εμπότιζαν κοκαΐνη σε χαρτόνια, η σχέση με την Κρήτη

Τον πιο ευφάνταστο τρόπο βρήκαν μέλη κυκλώματος για να κρύβουν κοκαΐνη

Μια μεγάλη υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών, και μάλιστα κοκαΐνης, εξιχνίασαν οι αστυνομικές Αρχές της Αττικής. Η υπόθεση όμως έχει και ιδιαίτερα έντονο "κρητικό" ενδιαφέρον, αφού από το νησί μας προέρχονταν μέλη της σπείρας, ενώ σε δύο σημεία, στα Χανιά και το Ρέθυμνο, υπήρχαν "αποθηκευτικοί χώροι" για τις ανάγκες της επιχείρησης διακίνησης κοκαΐνης!

Η υπόθεση είναι τόσο σημαντική και... πρωτότυπη, ώστε να κινήσει το ενδιαφέρον των αστυνομικών Αρχών της Ευρώπης, αλλά και άλλων υπηρεσιών διεθνώς. Και αυτό λόγω του πρωτοφανούς τρόπου που χρησιμοποιούσαν τα μέλη του διεθνούς κυκλώματος για τη μεταφορά των ναρκωτικών.

Όπως ανακοίνωσαν χθες ο διευθυντής της Ασφάλειας Αττικής, υποστράτηγος κ. Χρήστος Παπαζαφείρης, και ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ. κ. Θεόδωρος Χρονόπουλος, τα μέλη του κυκλώματος είχαν εφεύρει μια μέθοδο για τη μεταφορά της κοκαΐνης, ώστε να μην είναι ανιχνεύσιμη. Συγκεκριμένα, εμπότιζαν με κοκαΐνη σε υγρή μορφή χαρτόνια και διαφημιστικές αφίσες, καθώς και άλλο υλικό!

Η κοκαΐνη βρέθηκε σε υγρή μορφή σε χαρτόνια και διαφημιστικές αφίσες

Ο εμποτισμός του χάρτινου υλικού γινόταν κυρίως στη Βολιβία και ταχυδρομικώς έφτανε στην Ελλάδα, όπου γινόταν η αντίστροφη διαδικασία. Διαχώριζαν, δηλαδή, την κοκαΐνη από το χαρτί, την επανέφεραν στην κανονική της μορφή και, επειδή ήταν πολύ υψηλής καθαρότητας, τη νόθευαν με άλλες ουσίες και την προωθούσαν στην αγορά της Ελλάδας ή στο εξωτερικό, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη.

Ο κ. Παπαζαφείρης τόνισε ότι η επιτυχία αυτή της Ασφάλειας Αττικής είναι από τις πιο σημαντικές διεθνώς, ενώ η μέθοδος μεταφοράς της κοκαΐνης αποτελεί αντικείμενο ανάλυσης από πολλές αστυνομίες και υπηρεσίες στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης που πραγματοποίησε η Δίωξη Ναρκωτικών, έπειτα από πολύ μεθοδικές και στοχευμένες έρευνες, συνελήφθησαν συνολικά 22 μέλη του οργανωμένου κυκλώματος, ενώ άλλα 14 συμπεριλαμβάνονται στη δικογραφία, εκ των οποίων 11 αναζητούνται, ενώ τρία είναι ήδη έγκλειστα σε ελληνικές φυλακές.

Η "κρητική" διασύνδεση

Παράλληλα, εντοπίστηκαν τρεις αποθήκες ναρκωτικών, στην Επισκοπή Ρεθύμνου, στα Δράμια Χανίων και στην Αθήνα, ενώ έγιναν πολλές κατ' οίκον έρευνες σε Αττική, Κρήτη, Θεσσαλονίκη και Λαμία.

Οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση είναι διαφόρων εθνικοτήτων. Συγκεκριμένα, οι 22 συλληφθέντες είναι ηλικίας 32 έως 62 ετών, υπήκοοι Ελλάδας, Αλβανίας, Δομινικανής Δημοκρατίας, Κολομβίας, Βενεζουέλας, Ρωσίας, Γεωργίας και Βουλγαρίας.

Κοκαΐνη εμποτισμένη σε χαρτόνια

Κεντρικό ρόλο στην υπόθεση φαίνεται πως έπαιζε ένας 61χρονος υπήκοος Βενεζουέλας, ο οποίος φέρεται πως απέστειλε τον περασμένο Απρίλιο 5,3 κιλά κοκαΐνη εμποτισμένη σε χαρτόνια διαφημιστικού υλικού από τη Βολιβία στην Ελλάδα, ενώ, πριν από τρεις ημέρες, ήρθε στη χώρα μας μαζί με άλλους δύο συμπατριώτες του, εκ των οποίων ο ένας ήταν "χημικός" του κυκλώματος, προκειμένου να επαναφέρουν την κοκαΐνη στην αρχική της μορφή, για να την προωθήσουν στην αγορά.

Το κύκλωμα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, αποτελείτο από δύο υποομάδες, με αρχηγούς έναν Αλβανό 44 ετών και έναν Έλληνα 60 ετών, οι οποίοι είχαν απευθείας διασυνδέσεις με τα καρτέλ ναρκωτικών στη Λατινική Αμερική.

Η ομάδα του 44χρονου ήταν επιφορτισμένη με την ανεύρεση προμηθευτών κοκαΐνης, τη διαπραγμάτευση με τους προμηθευτές στη Βολιβία, τη διαμεσολάβηση με προμηθευτές κοκαΐνης στην Ολλανδία και σε χώρες της δυτικής Ευρώπης, για λογαριασμό τρίτων, καθώς και τον ποιοτικό έλεγχο των ναρκωτικών.

Σε δεύτερο στάδιο αναλάμβαναν την παραλαβή των ποσοτήτων μέσω ταχυδρομικών δεμάτων και την αποθήκευσή τους, ενώ ειδικός στην εξαγωγή-μετατροπή της κοκαΐνης από τη συγκαλυμμένη μορφή σε σκόνη ήταν ένας 62χρονος υπήκοος Κολομβίας.

Τα μέλη της δεύτερης υποομάδας ήταν επιφορτισμένα με την ανεύρεση προμηθευτών κοκαΐνης στη δυτική Ευρώπη και στην Ισπανία, την ανεύρεση προμηθευτών ακατέργαστης κάνναβης και τη διαχείριση των εσόδων από τις πωλήσεις.

Ταυτόχρονα, τα μέλη του κυκλώματος διακινούσαν και άλλα ναρκωτικά στην Ελλάδα, όπως κατεργασμένη και ακατέργαστη κάνναβη, ναρκωτικά δισκία, κ.λπ.

Από τις αστυνομικές έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

• 44 χαρτόνια και εννέα πολύχρωμα χάρτινα ημερολόγια εμποτισμένα με κοκαΐνη, ποσότητες κοκαΐνης και ακατέργαστης κάνναβης.

• 232 δισκία διαφόρων φαρμακευτικών σκευασμάτων.

• 10 ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας.

• 35.635 ευρώ και 1.545 δολάρια ΗΠΑ.

• Πέντε χρυσές λίρες Αγγλίας.

• Πλήθος αποδείξεων πληρωμής από δελτία του ΟΠΑΠ.

• Δύο πλαστικές κυλινδρικές συσκευασίες, οι οποίες περιείχαν σκόνη σε μορφή νιφάδων, άγνωστης χημικής σύστασης.

• 52 συσκευές κινητής τηλεφωνίας, πλήθος καρτών SIM και

• Επτά αποδείξεις καταθέσεων τράπεζας.

Εκτιμάται ότι η συνολική ποσότητα κοκαΐνης που θα έβγαινε από τα ημερολόγια και τα χαρτόνια, μετά από τη διαδικασία εξαγωγής της και ύστερα από κατάλληλη επεξεργασία, θα ξεπερνούσε τα 15 κιλά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια